Mijn eerste digitale spiegelreflex was een Nikon D70. Daarna kocht ik een D80 en uiteindelijk koos ik voor de D700 waarmee ik iets meer dan 100.000 foto’s heb gemaakt. Het zijn allemaal mooie camera’s. Dré de Man schreef een boek over deze Nikon D-camera’s – het Handboek Nikon D-Camera – dat uitgebreid het Nikon-D-systeem – objectieven, camera’s – behandelt. Het is een standaardwerk over deze digitale spiegelreflexcamera’s van Nikon.
De Nikon D70 en D850… Een wereld van verschil?
Hebben die Nikon D70 en die D850 wel wat met elkaar te maken? Je zou in eerste instantie zeggen van niet. De D70 werd in 2004 geïntroduceerd en had een APS-C-sensor van 6,1 megapixel. De D850 heeft een full frame-sensor van 45,7 megapixel met superieure snelheid, lichtmeting en scherpstelling. Ja, zegt Dré de Man in het boek, ze hebben wel degelijk dingen gemeen. Hij schrijft in de inleiding van het boek: Het scherpstelsysteem, ook al veranderde dat van model tot model, kent in grote lijnen dezelfde filosofie en vergelijkbare software. De belichtingsmeting is binnen het Nikon-systeem sinds de F enorm verbeterd, maar de principes zijn vooral vanaf de Nikon FA (1983) in grote lijnen hetzelfde gebleven. Voor de menu’s geldt dat in nog sterkere mate. Ook veel accessoires bestaan al heel erg lang en zijn vaak goed te gebruiken op heel verschillende camera’s.
Beter gaan fotograferen
Natuurlijk behandelt het boek de verschillende mogelijkheden van de camera’s. Je krijgt te zien wat de verschillende soorten objectieven – van fisheye tot aan enorme teleobjectieven – ‘zien’. Je leert de menustructuren van de D-camera’s kennen, je maakt kennis met het Nikon-flitssysteem, kortom je leert veel over hoe je camera werkt en wat daar allemaal mee te maken heeft. Natuurlijk is die informatie belangrijk en als je het boek hebt gelezen weet je meer over je Nikon D-camera dan wat er in de door Nikon bijgeleverde handleiding staat. Het boek gaat verder dan alleen de techniek: Dré de Man wil je ook beter leren fotograferen.
De essentie

In het hoofdstuk ‘De Essentie’ probeert de auteur je de essentie van fotograferen te leren. Hij schrijft: ‘U kunt heel aardige foto’s maken zonder dat u precies weet hoe de scherpstelling of de belichting werkt, maar zonder de kennis van dit hoofdstuk zult u uw camera nooit
beheersen. Wanneer u midden in de nacht wakker gemaakt wordt of volkomen laveloos bent, moet u zich meteen bij een willekeurig diafragma het effect daarvan kunnen voorstellen bij een bepaalde brandpuntsafstand. U moet ook precies weten bij welke sluitertijd en ISO-waarde u dan nog redelijke foto’s kunt maken. Leest u dit hoofdstuk dus niet een keer vluchtig door, maar blijft u over de inhoud ervan nadenken en deze in de praktijk toepassen, net zolang totdat u hem kunt dromen. Pas dan kunt u in een onderdeel van een seconde de instellingen kiezen waarmee u een perfecte foto maakt.’
Inspirerend
Hij heeft natuurlijk gelijk: het is belangrijk dat je, in welke situatie dan ook, razendsnel de juiste instellingen moet kunnen vinden. Dat gaat nog steeds over techniek en niet over creativiteit, maar van groot belang om precies die foto te kunnen die je voor ogen hebt. Het boek gaat echter niet alleen over techniek. Dré de Man illustreert het boek met mooie en inspirerende foto’s. Er zijn de foto’s waarbij hij uitlegt wat iets – een lens, een sluitertijd, dat soort dingen – voor effect heeft bij een foto. Maar er zijn ook de foto’s die hij – soms paginagroot – gebruikt ter illustratie. Mooie portretten, landschappen, nacht- en avondopnamen, kortom, mooie foto’s. Ook bij die foto’s vertelt hij hoe ze gemaakt zijn. Welk diafragma? Welke sluitertijd? Welk objectief? Als je dit boek van meer dan 300 pagina’s heb doorgelezen en de informatie in de praktijk gaat brengen, kun je de foto’s maken die jij voor ogen hebt. Ook als je bezopen of slaperig bent. Zoals je weet wordt je alleen een goede fotograaf door het veel te doen. Dit handboek kan je daar zeker bij helpen.
Dré de Man heeft naast dit Handboek Nikon D-Camera meer boeken over de verschillende Nikon-camera’s geschreven. Je vindt ze allemaal HIER op de site van Van Duuren Media.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.