Een dronevideo monteren en publiceren

dronevideo'sHet boek van de maand december is de 2e editie van Focus op Fotografie: Dronevideo’s maken van auteur Wiebe de Jager. Deze maand zul je op dit blog wat voorproefjes uit het boek aantreffen. Dit is de inleiding van het hoofdstuk ‘Een dronevideo monteren en publiceren’. Een voorproefje uit het hoofdstuk ‘Bronmateriaal filmen’ vind je HIER. Een bespreking van het boek vind je HIER. (H.F.)

Een dronevideo monteren en publiceren: Inleiding

Voor een aansprekend eindresultaat ontkomt u er niet aan om uw ruwe videobeelden met een videomontageprogramma te bewerken tot een mooi en krachtig geheel, waarin alleen uw beste shots naar voren komen, een zekere verhaallijn terug te vinden is en waarbij uw beelden worden ondersteund door een krachtige soundtrack, eventueel zelfs ondersteund door toepasselijke geluidseffecten. Veel mensen deinzen terug voor deze fase van het maken van een mooie dronevideo. Terwijl dat helemaal niet nodig is: de benodigde software is niet duur of zelfs gratis, en de basis van het monteren komt neer op het selecteren van de juiste fragmenten en deze op de juiste lengte knippen.

Het is prima mogelijk om uw dronevideo te monteren op een smartphone. Met iMovie voor de iPhone kan dat zelfs in 4K-resolutie.

Het is zelfs mogelijk om uw video te monteren met alleen een smartphone of tablet als gereedschap, zoals deze video van de kliffen van Moher in Ierland bewijst: bit.ly/kliffenvanmoher. Deze video werd in zijn geheel op een iPhone gemonteerd en van een eerder aangekochte soundtrack voorzien met behulp van de de gratis app iMovie. iMovie iPhone.jpg Voor dit hoofdstuk ga ik ervan uit dat u uw video’s gaat monteren op een Windows-pc of Mac. Als u Windows gebruikt kunt u beginnen met een programma als Shotcut (gratis te downloaden via shotcutapp.com). Voor de Mac is iMovie (gratis beschikbaar in de App Store) een prima gereedschap om mee te beginnen.

Met het gratis programma Shotcut (beschikbaar voor PC, Mac en Linux) kunt u eenvoudige montageklussen uitvoeren. Download de applicatie via shotcutapp.com.

Professioneel in de weer?

Beide programma’s zijn gratis te downloaden en kunnen overweg met de meest gangbare videoformaten. Wilt u later professioneel in de weer met het monteren van uw video’s, dan zijn Adobe Premiere Pro (beschikbaar voor zowel pc als Mac) of Final Cut Pro (alleen voor de Mac) prima programma’s met veel meer mogelijkheden. Voor gevorderde amateurfilmers zijn pakketten als Magix Video Deluxe en Pinnacle Studio (beiden alleen beschikbaar voor Windows) interessant.

Een programma als Final Cut Pro biedt alles wat u nodig hebt om van uw ruwe bronmateriaal een mooi gepolijst eindresultaat te maken. Links onderin ziet u de tijdlijn, en midden boven ziet u de viewer.

Het centrale element in videomontagesoftware is de tijdlijn of timeline. Alle elementen die in de uiteindelijke video voorkomen – de verschillende shots, titels, overgangen, muziek en geluidseffecten – zijn terug te vinden op deze tijdlijn. Tijdens het monteren zult u vaak flink inzoomen op deze tijdlijn, zodat u fragmenten tot op de honderdste seconde kunt timen. En soms zult u flink uitzoomen, om het grote geheel te kunnen overzien. Afhankelijk van de software die u gebruikt zijn er mogelijkheden om shots met verschillende snelheden af te spelen, trillingen te verwijderen en uitsneden te maken.

Processorkracht nodig!

Tijdens het monteren kunt u in de viewer zien hoe de uiteindelijke video zal worden. De snelheid van uw computer is hierbij wel van belang: voor het previewen van een video in ultrahoge resolutie (4K of hoger) hebt u flink wat processorkracht nodig. Zeker als u flink in de weer gaat met effecten, overgangen en titels kan uw computer nog wel eens gaan haperen en stotteren. Houd hier rekening mee tijdens het filmen: als het eindresultaat een 1080p HD-video is, dan moet u zich afvragen of het verstandig is om in 4K-resolutie te filmen, als uw computer moeite heeft om met dit materiaal om te gaan. Eigenlijk zijn uw eigen fantasie en creativiteit de belangrijkste motor achter een succesvolle montage. Verder is het een kwestie van veel oefenen en daardoor inzicht ontwikkelen in wat wel en niet werkt. En om alvast een subtiele hint te geven: uw video wordt meestal niet beter door het toevoegen van allerlei special effects en grappige overgangen die uw montagepakket wellicht biedt.

Kunst van het weglaten!

Natuurlijk hangt een en ander af van het onderwerp en doel van uw video. Maar een goede vuistregel is toch dat een goede dronevideo niet langer dan twee tot drie minuten duurt, soms zelfs korter. Neem bijvoorbeeld een korte en krachtige soundtrack als uitgangspunt en modelleer daar uw video op. Wilt u toch zo veel mogelijk shots verwerken, houd de lengte van elk shot dan beperkt, een paar seconden is vaak al genoeg om een sfeer of locatie over te brengen. Een bijkomend voordeel is dat u de beste delen van uw shots kunt selecteren, alle stuurfoutjes of andere onregelmatigheden kunt u weglaten. Maar ook al is de lengte van uw uiteindelijk video beperkt, u zult zien dat u toch best wat verschillende shots nodig hebt. Probeer te voorkomen dat u te veel van hetzelfde in beeld brengt. U kunt één gebouw wel vanuit tien verschillende perspectieven en met uiteenlopende vlieg- en camerabewegingen gefilmd hebben, dat wil niet zeggen dat de kijker zit te wachten op al die shots. De kunst van het weglaten geldt zeker ook voor dronevideo’s.

Houd het kort!

Voordat u begint met monteren, eerst een algemeen advies. We leven in een tijdperk van kort en snel. We kijken met z’n allen steeds meer online video, maar mede dankzij de opmars van sociale media is de aandachtsspanne van de gemiddelde kijker tegenwoordig zeer beperkt. Houd hier rekening mee als u uw video gaat monteren. De verleiding is groot om zoveel mogelijk mooie shots in uw dronevideo te verwerken, maar als dat betekent dat uw video langer wordt dan twee tot drie minuten, dan moet u toch bij uzelf te rade gaan of u niet toch beter een selectie kunt maken van uw allerbeste shots, want de kans is groot dat uw video anders toch niet wordt uitgekeken. Kill your darlings luidt het gezegde dat hier van toepassing is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.