Gecrashte iMac harde schijf

Een gecrashte iMac tot leven wekken…

Het overkomt je gegarandeerd ook een keer. Je harde schijf geeft de geest en je computer start niet meer op. Voor mij was dat afgelopen vrijdag met mijn iMac. Dat was niet de eerste keer overigens. Ik herstartte de iMac en die bleef tijdens dat opstartproces ergens hangen. Ik probeerde op mijn Windows-laptop nog een blogpost eruit te persen, maar mijn kop stond er niet meer naar. Was ik voorbereid op een crash? Hoe wekte ik die gecrashte iMac weer tot leven? Met andere woorden: had ik een goede back-up?

Target Disk Mode

Met die back-up zat het wel snor. Er was een Time Machine-back-up. Mijn documenten staan ook nog eens in de cloud bij Google Drive. Jpegs van al mijn foto’s staan bij Google Foto’s. En al mijn RAW-bestanden en mijn Lightroom catalogus staan veilig tweemaal extra opgeslagen op harde schijven. Het probleem was: kreeg ik die iMac nog aan de praat? De harde schijf leek niet helemaal naar de vaantjes, want de start werd halverwege afgebroken. Dus er moest nog wat leven in zitten. Je kunt zo’n oude iMac middels een FireWire-kabel aan een andere Mac met FireWire koppelen. (Overigens ook met Thunderbolt en USB-C. Target Disk Mode heet het.) De iMac start je op met ingedrukte -T-toets en vervolgens denkt de Mac dat ie een harde schijf is. De interne harde schijf van de kaduke iMac verscheen op het bureaublad van de andere Mac. Ik kopieerde voor de zekerheid nog wat bestanden en probeerde met het Schijfhulpprogramma de harde schijf te repareren. Tevergeefs. Die schijf was overduidelijk kapot.

Gecrashte iMac

Wat te doen? Mijn oude 27 inch iMac – late 2009 – was al twee keer eerder geopereerd aan zijn harde schijf. Nog een operatie aan dit oude beestje? Of gaan voor een nieuwe iMac, met een Retina-scherm, snellere processor en meer geheugen? Was ik daar niet een keer aan toe? Op naar de Apple Store, online wel te verstaan. Zo’n iMac voor Lightroom- en Photoshop-werk moest in ieder geval 16 GB geheugen hebben, liefst een i7-processor, een ssd van enige omvang, een snelle grafische kaart… Allemachtig, dat komt zo’n beetje op 3200 euro. Eh… Er zit nog leven in mijn oude beestje. Als ik hem een beetje optuig, met bijvoorbeeld een verse, interne ssd. Met wat meer geheugen, van 8GB naar 16GB. Met een extra interne harde schijf in plaats van de optische schijf die het al jaren niet meer doet. Dan ben ik voor 500 euro klaar en kan ie hopelijk nog een jaartje of wat mee. Je kunt zo’n ingreep laten doen, maar de echte knutselaar doet dat zelf. Met de handleidingen van iFixit.

gecrashte iMac tot leven wekken
Een gecrashte iMac weer tot leven wekken met de handleidingen van iFixit.

Wordt vervolgd…

Op dit moment draait de iMac weer – tijdelijk – vanaf een externe harde schijf. De back-up van Time Machine werd keurig teruggezet. Het wachten is op de bestelde ssd, het extra geheugen en de tools die je nodig hebt om de ingreep bij de iMac te doen. Wordt vervolgd. De rest van het verhaal lees je HIER en HIER.

Wil je zelf je Mac repareren, dan is grondige kennis van macOS nodig. Hoe zet je je back-up terug met Time Machine? Hoe repareer je een harde schrijf met het Schijfhulpprogramma? Dat soort kennis krijg je bijvoorbeeld de boeken van Van Duuren Media over macOS, die je allemaal HIER kunt vinden.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

4 gedachten over “Een gecrashte iMac tot leven wekken…”

  1. Super, bedankt voor de handleiding van ifixit.. jammer genoeg te laat gevonden. Heb vorige week wat tea gemorst over mijn macbook.. deze start helaas niet meer op .. 3 dagen laten drogen.. nog steeds niets.. juist binnengedaan in service.

    Groetjes
    Sven

  2. Mijn Imac 2011 is ook gecrasht… Ik zit enorm te struggelen met Iphoto’s, externe harde schijf en Timecapsule. Waar kan ik iemand vinden die mij kan helpen? Ik ben zo bang dat ik alle foto’s van mijn kinderen kwijt ben😣💔

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.