Een glimlach toevoegen in Photoshop Elements

Een glimlach toevoegen in Photoshop Elements

Kleine broertjes worden vaak onderschat. Vaak ten onrechte. Neem Photoshop Elements, het kleine broertje van Photoshop. Photoshop Elements heeft mogelijkheden waarvoor je in Photoshop allerlei ingewikkelde trucs moet uithalen. Neem het toevoegen van een glimlach aan een gezicht, het verbouwen van een neus, oog of lip. In Photoshop Elements een fluitje van een cent. Je trekt eenvoudig aan een schuifregelaar en hup! die glimlach is er.

Gezicht verbouwen

We schreven laatst al over de wonderbaarlijk eenvoudige (en ook wel een beetje rare) mogelijkheid om in Photoshop Elements ogen te transplanteren van het ene gezicht naar het andere. Maar er is meer op het gebied van gezichtsverandering. Met Adjust Facial Features (Enhance > Adjust Facial Features) kun je heel eenvoudig een gezicht verbeteren, verbouwen is misschien beter gezegd. Je kunt een gezicht met een trek aan een schuifregelaar een glimlach geven. Een grote neus? Die maak je eenvoudig smaller. Niet tevreden met de lippen? Pas de boven- en onderlip maar aan. Of je dit allemaal met een gezicht moet kunnen of willen doen, weet ik niet. Maar de mogelijkheden zijn er.

Een glimlach toevoegen in Photoshop Elements

Een glimlach toevoegen in Photoshop Elements
Photoshop Elements ziet hier geen gezicht. Zal wel aan mijn gezicht liggen…

Belangrijk is wel dat Photoshop Elements een gezicht in de foto herkend. Al zie jij wel een gezicht, als Photoshop Elements dat niet ziet, kun je hoog en laag springen, maar kun je het gezicht niet verbouwen. Het herkennen van een gezicht gebeurt in de Elements Organizer. Van daaruit ga je naar de Elements Editor. Kies vervolgens Enhance > Adjust Facial Features en je kunt met het gezicht aan het werk. Bovenaan zie je Lips. Bij de schuifregelaar van Smile kun je een glimlach maken (naar rechts) en weghalen (naar links).

Een glimlach toevoegen in Photoshop Elements
Een klein glimlachje kan er nog net af… De interface van Adjust Facial Features.

Doodeng of wonderbaarlijk gereedschap?

Je ziet in deze Adjust Facial Features-dialoog vier mogelijkheden: Lips, Eyes, Nose en Face. Bij alle vier vind je weer schuifregelaars om een gezicht te vervormen. Ogen uit elkaar zetten, een hoog voorhoofd nog hoger maken, de kaaklijn sterker of slapper maken. Ik mis nog het weghalen van flaporen. Het zijn technisch mooie mogelijkheden, toch zie ik me ze niet heel veel gebruiken. Misschien een glimlachje tevoorschijn toveren, daar zie ik nog wel wat in. Maar de rest: doodeng.

Voor jou is dat misschien anders. Voor jou is het misschien een wonderbaarlijk tovergereedschap. Laat het weten in de reacties op deze blogpost. Misschien heb je ook wat leuke voorbeelden?

Meer tips en trucs van Photoshop Elements vind je in de categorie Photoshop Elements op dit blog. Wil je snel met Photoshop Elements aan de slag? Photoshop Elements leer je snel uit het boek Ontdek Photoshop Elements van André van Woerkom. Hij heeft zijn populaire boek over het werken met Photoshop Elements aangevuld met de nieuwe mogelijkheden die deze versie biedt.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

4 gedachten over “Een glimlach toevoegen in Photoshop Elements”

  1. Weer een extra toepassing voor de Photoshoppers met minder ervaring. Wat mij opvalt in het kopbeeld is dat niet uitsluitend je ogen en mond veranderen maar ook de omvang van je hoofd. Lijkt het dat je hoofd smaller wordt als de ogen open gaan en een kleine glimlach niet onderdrukt kan worden? Wat gebeurt er – in die omstandigheid – met de weergave van de blauwe achtergrond?

    1. @Henk Na het maken van het glimlachje, ging ik me ook te buiten aan de grote ogen, mijn neus aanpassen en kijken wat het effect was van mijn gezicht langer, breder en een sterke kaaklijn. Nu je de oorspronkelijke foto kunt vergelijken met de aanpaste, zie je ook dat de achtergrond een beetje mee vervormd. Dat is – als je alleen het resultaat te zien krijgt – niet opvallend.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.