Een hernieuwde kennismaking met Windows Foto’s: Tag je vrienden en familieleden

Gezichtsherkenning is overal. In Facebook, op straat, in Lightroom, in Apple en Google Foto’s. En dus ook in Windows Foto’s. Zelfs als je niets hebt aangezet groepeert Windows Foto’s ergens in de achtergrond de gezichten die op elkaar lijken. Je hoeft ze alleen nog maar van namen te voorzien. Gezichtenadministratie in Windows Foto’s: personen taggen.

Personen

In de Instellingen van Windows Foto’s kun je bij Personen de gezichtsherkenning Aan- of Uitzetten.

Tag je vrienden en familieleden! In Foto’s worden foto’s van personen gegroepeerd, zodat je deze kunt taggen en organiseren. staat er te lezen bij het onderdeel Personen in Windows Foto’s. Wil je niet dat Windows Foto’s je foto’s groepeert met gezichtsherkenning? Dan kun je dat uitzetten in de Instellingen. Gezichtsherkenning in Windows Foto’s vind je bij Personen. Zoek in de Instellingen naar het onderdeel Personen en zet het daar Uit of Aan. Microsoft claimt dat de informatie alleen op je eigen apparaat wordt opgeslagen. Dus wat kan het voor kwaad om je foto’s te voorzien van namen, te ‘taggen’ zoals Windows Foto’s het noemt? Aan het werk dus.

Taggen starten

Taggen starten!

Als het groeperen van gezichten (gezichtsherkenning) in Windows Foto’s aanstaat, worden automatisch gezichten waarvan de gezichtsherkenning denkt dat ze bij dezelfde persoon horen bij elkaar gezet, gegroepeerd als het ware. Het enige dat ontbreekt zijn de namen van de personen en een check of de gezichten wel goed herkend zijn. In kleine letters staat er Verleen Foto’s toegang tot je contacten om vrienden en familie in je collectie te taggen. Mmm. Altijd maar die verbindingen tussen het ene bestand en het andere. Vooruit dan maar, ik klik op Taggen starten.

Naam toevoegen

Naam toevoegen.

Op je scherm bij Personen in Windows Foto’s zie je rondjes met daarin een gezicht. Dat zijn gegroepeerd series foto’s van een-en-dezelfde persoon. Althans, dat vindt Windows Foto’s. Je kunt ze van namen gaan voorzien door op Taggen starten te klikken. Klik je op die knop dan geef je Microsoft Foto’s toegang tot de contactpersonen die op jouw PC staan opgeslagen. Vooruit dan maar weer. Klik je op Ja dan kun je onder die rondjes namen gaan invullen. Tik of klik je op Naam toevoegen dan krijg je je adresboek te zien. Nu heb ik een heel beperkt adressenboek in Windows 10, dus ik moet bij elke onbekende persoon een nieuw naam invullen. Microsoft waarschuwt keurig: Als u deze gegeven opslaat, wordt alleen op dit apparaat een nieuw contactpersoon gemaakt.

Dezelfde persoon?

Is dit dezelfde persoon?

Zo ga je verder door alle rondjes van gegroepeerde personen van namen te voorzien. Bij gezichtsherkenning is er altijd sprake van onzekerheid. Is dit wel dezelfde persoon? Zo ook in Windows Foto’s. Daarom zie je ook meerdere rondjes met dezelfde personen. Als je een rondje voorziet van een naam die je al eerder voor een persoon hebt ingevuld, dan vraagt Windows Foto’s: Is dit dezelfde persoon? Bij Ja worden ze samengevoegd.

Tag verwijderen

Er zijn natuurlijk dingen mis. Wil je alles goed op orde hebben, dan is het veel werk, een en ander natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid foto’s en personen in je Collectie. Foto’s die fout herkend zijn – er is een verkeerde persoon herkend – kun je uit een gegroepeerd stel foto’s verwijderen. Selecteer de betreffende foto in je collectie van de persoon en kies in de balk bovenin Tag verwijderen.

Er valt nog wel wat te wensen en te ontdekken in Personen van Windows Foto’s. Hoe verander je bijvoorbeeld de foto in het rondje? Windows Foto’s kiest er zelf eentje uit, maar dat hoeft niet per se de leukste of de mooiste foto te zijn. Ik heb nog niet gevonden hoe je dat doet. Het lijkt me logisch dat je dat kunt veranderen, misschien is het jou gelukt? Voorlopig ga ik nog even verder met de gezichtenadministratie…

Een eerdere blogpost over deze hernieuwde kennismaking met Windows Foto’s vind je HIER.  We hebben ook een speciale pagina met onze tips en trucs voor Windows 10. Onze speciale pagina over Windows 10 updates en upgrades vind je HIER.

Het ExpertHandboek Windows 10, door Peter Doolaard Peter Kassenaar Michiel de Rond Ronald Smit en Bob van DuurenWil je zo ongeveer alles over het gebruik van Windows 10 weten? Dan is er het ExpertHandboek Windows 10, door Peter Doolaard, Peter Kassenaar, Michiel de Rond, Ronald Smit en Bob van Duuren. Ideaal om altijd bij de hand te hebben! Wil je écht alles weten over Windows 10, dan is Het Complete boek Windows 10 misschien iets voor jou…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.