Lightroom-catalogus importeren in Capture One

Een Lightroom-catalogus importeren in Capture One

De applicatie die de mogelijkheden van Lightroom Classic het dichtst benadert is Capture One. Capture One heeft een abonnementsmodel, maar je kunt de applicatie ook aanschaffen. De kwaliteit van de Raw-omzettingen worden altijd geroemd… Ze zijn misschien nog beter dan die van Lightroom Classic. Maar ja, dat overstappen naar een andere applicatie, dat houdt heel veel mensen tegen. Die overstapstap wordt je een beetje makkelijker gemaakt doordat je je Lightroom-catalogus in Capture One kunt importeren.

Veel is het niet…

Lightroom-catalogus importeren in Capture One
De importmogelijkheden van de Lightroom-catalogus.

Een Lightroom-catalogus importeren in Capture One klinkt veelbelovend. Het is echter zeer beperkt. Je kunt lang niet alles overhalen van jouw instellingen in Lightroom. Het is eenvoudiger om te vertellen wat je wél kunt importeren dan wat je niet kunt importeren. Verzamelingen (maar geen Slimme verzamelingen), Uitsnede, Rotatie, Witbalans, Belichting, Verzadiging en Contrast. Dat is het. Veel is het niet, maar het is beter dan niks.

Eenvoudig

Lightroom-catalogus importeren in Capture One
Importeer de Lightroom-catalogus.

Het importeren gaat heel eenvoudig. Maak eerst een nieuwe Catalogus in Capture One: Bestand > Nieuwe Catalogus. Zorg dat je Lightroom-catalogus up-to-date is. Als er Slimme verzamelingen in je Lightroom-catalogus zitten, zet die dan om naar gewone Verzamelingen. Kies in Capture One vervolgens voor Bestand > Importeer Catalogus > Lightroom catalogus. (Je kunt ook andere catalogi importeren: de informatie van Aperture, een Capture One Catalogus en die van Media Pro.) De import gaat vervolgens beginnen. Afhankelijk van de hoeveelheid foto’s kan dat wel een paar uur duren.

Leren

Als de import klaar is kun je aan het werk. Dan zie je pas hoeveel, of beter gezegd hoe weinig er van je Lightroom -instellingen is overgekomen. Niet getreurd, je hebt met Capture One prachtige software tot je beschikking. De omzettingen van mijn Fujifilm-bestanden zien er verbazingwekkend mooi uit. Als je echt wilt overstappen van Lightroom Classic naar Capture One, dan zul je er tijd aan moeten besteden om je de software eigen te maken. Op de site van Capture One staan tutorials en met een beetje googlen kom je allerlei andere tutorials tegen.

Niet goedkoop

Nog een ding: Capture One is niet goedkoop. Als je op de site van Capture One kijkt zie je allerlei verschillende prijzen. Je kunt een versie kopen voor alle camera’s (€24,- per maand), voor die van Fujifilm en voor die van Sony (€11,- per maand). Kopen kan ook. Dat kost je voor ‘alle camera’s (€349.-) en voor Sony en Fujifilm €149,-. Daarnaast kun je er ook Styles bij aanschaffen, voor €150,- extra. Het zijn de prijzen op de site van Capture One. Als je elders zoekt kun je de software voor minder geld aanschaffen. Kijk maar eens op de sites van CameraNu en Kamera Express en soms zijn er ineens interessante aanbiedingen.

Blijf je toch liever bij Lightroom en wil je meer over Lightroom Classic leren? Bij Van Duuren Media zijn er verschillende boeken die Lightroom Classic behandelen. Bijvoorbeeld Ontdek Lightroom Classic van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks, de boeken van Scott Kelby over Lightroom of Photoshop en Lightroom Classic voor fotografen Classroom in a book van Adobe…

2 gedachten over “Een Lightroom-catalogus importeren in Capture One”

  1. Zijn er ook recente boeken over capture one? Ik zie wel enkele Duitstalige boeken, maar ik zie geen Engels- of Nederlandstalige boeken van recente versies.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.