Een portret maken in direct zonlicht

Een portret maken in direct zonlicht

Pixelmator voor iOSIn mijn boek Portretfotografie bij bestaand licht geef ik op het eind 15 ‘portretrecepten’. Elke recept beschrijft een specifieke situatie bij het maken van een portret en hoe je de problemen bij die situatie kunt oplossen. Op dit blog publiceerde eerder ik een recept voor het schieten van een binnenportret  met tegenlicht vanuit het raam. Deze keer maken we een portret in direct zonlicht.

Achter de schermen

Ik plaatste de bruid hier bij de poort buiten de kerk. Het is een heldere, zonnige dag en ik wil haar in deze zware jurk niet te lang buiten laten staan, want dan begint ze te zweten… eh… ik bedoel ‘gloeien’ van de zomerhitte. Er is echt geen plek om haar in de schaduw te zetten, dus moeten we het licht zelf temmen.

Camera-instellingen

Voor de uiteindelijke foto op de volgende bladzijde stond ik heel ver naar achteren en zoomde ik in met een 70–200mm f/2.8-lens op 180 mm. Ik fotografeerde in de modus diafragmavoorkeuze en bij f/2.8 stelde mijn camera de sluitertijd voor mij in op 1/2000 seconde. Mijn ISO-waarde was 200, maar ik had mijn ISO-waarde natuurlijk liever op 100 gezet (dat is op mijn specifieke merk en model camera de laagste ISO-waarde met de minste ruis). Dan zou ik waarschijnlijk nog steeds een sluitertijd van ruim 1/1000 seconde hebben (veel korter dan ik nodig heb). Waarom fotografeerde ik dan toch op ISO 200? Ik vergat die terug te zetten naar ISO 100 toen we uit de kerk kwamen. Hé, dat komt voor. Wat is het verschil in ruis tussen ISO 200 en ISO 100? Best te verwaarlozen. Waarom vertel ik je dan toch dat ik het niet zo slim had gedaan? Niemand zou het weten. Omdat ik in dit geval geluk heb gehad en het uiteindelijk niet uitmaakte, maar dat is niet altijd het geval.

De uiteindelijke foto

Een portret maken in direct zonlicht

Opmerkingen

De reden dat ik zo ver van mijn onderwerp af sta, is omdat ik hiermee een soort groothoekopname kan maken. Maar vanaf die plek ben ik in staat om ver in te zoomen (tot 180 mm), wat helpt (met het diafragma f/2.8) om de achtergrond mooi onscherp te maken, waardoor de scheiding tussen de bruid en de achtergrond ontstaat. De tweede opmerking die ik hierbij wil maken is dat mijn bruid naar de zon keek, die heel hoog aan de hemel stond (je kunt zien dat het grootste deel van haar boeket erdoor wordt verlicht).

Om dat zachte, mooie licht te creëren waar we naar op zoek waren, vroeg ik haar om haar hoofd naar me toe en weg van de zon te draaien. Zo zou ze van achteren verlicht worden en kon ik de zon als randlicht gebruiken, dat de boven- en zijkanten van haar haar, haar schouders enzovoort zou verlichten. Doordat ze haar hoofd zo naar achteren draaide, kon haar gezicht uit het directe zonlicht blijven. Maar elke keer als ik naar deze foto kijk, stoort het me dat haar arm aan de rechterkant van de foto nog steeds direct zonlicht vangt. Als ik ervoor had gezorgd dat ze haar arm zou laten zakken, dan was het probleem meteen opgelost. Maar ik vond het gebaar met haar arm op het hek zo leuk dat ik haar houding niet heb veranderd.

Nabewerking

Omdat de bruid in het tegenlicht staat en van de zon wegkijkt, is ze niet zo licht als ik zou willen. In Lightroom heb ik de schuifregelaar Schaduwen een beetje naar rechts gesleept om haar uit de schaduw te halen. Ik heb ook het Aanpassingspenseel gebruikt om haar gezicht op te lichten (zie bladzijde 146). Ook heb ik de randen rondom de foto donkerder gemaakt en het Contrast behoorlijk verhoogd, waardoor het wit witter is, het zwart zwarter en de algehele kleur levendiger.

Pixelmator voor iOSDeze blogpost Een portret maken in direct zonlicht is afkomstig uit mijn boek Portretfotografie bij natuurlijk licht. Ik laat je in dit boek zien hoe je prachtige portretten bij natuurlijke licht kunt fotograferen en bewerken. Ik laat je al mijn geheimen en beproefde technieken zien. 

Alle posts op dit blog over en van Scott Kelby vind je HIER. Naast deze tip over het maken van een portret in direct zonlicht zijn er nog twee andere voorproefjes uit het boek op dit blog te vinden. Die vind je HIER en HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.