portret verbeteren in Photoshop Elements

Een portret verbeteren met Photoshop Elements 2020

oude foto’sElk jaar verschijnt er een nieuwe versie van Photoshop Elements. Dat is dit jaar Photoshop Elements 2020. André van Woerkom heeft zijn populaire boek over het werken met Photoshop Elements aangevuld met de nieuwe mogelijkheden die deze versie biedt. In Ontdek Photoshop Elements 2020 kun je bijvoorbeeld zwart-witfoto’s automatisch inkleuren, een onderwerp in één keer selecteren, ongewenste objecten in je foto laten verdwijnen en huidtinten verzachten.
Van die laatste nieuwigheid – huidtinten verzachten – gaven we HIER een voorproefje uit het boek. Maar Photoshop Elements heeft meer mogelijkheden om een portret te verbeteren: tanden witter, lippen roder, sprekender ogen en Gesloten ogen openen…

Tanden witter

U hebt vast al het tandenborsteltje gezien in de snelle modus. Dit is inderdaad het gereedschap om tanden witter te maken.

Tanden witter maken is een subtiel klusje.
 1. Zoom sterk op de tanden in en kies de tandenborstelknop in de gereedschapsbalk.
 2. Kies een diameter in de optiebalk (niet te groot, een te grote diameter beïnvloedt onbedoeld ook de lippen) en sleep over de tanden.
 3. Hebt u per ongeluk toch onbedoelde gebieden behandeld? Kies de verwijderknop op de optiebalk, maak eventueel de diameter iets kleiner en sleep over het overbodige gebied om de selectie te verkleinen. Keer terug naar de expertmodus. De tandencorrectie is in een zogeheten aanpassingslaag ondergebracht. De transparantie van de laag staat op vijftig procent.
 4. Wijzig de laagdekking voor een sterker of zwakker effect.

Als u het resultaat niet sterk genoeg vindt kunt u een extra aanpassingslaag Kleurtoon/ verzadiging toevoegen en hier de helderheid verhogen en verzadiging verminderen.

TIP • Extra aanpassingslaag Vindt u het tandeneffect niet sterk genoeg, maak dan een extra aanpassingslaag Kleurtoon/verzadiging (uiteraard met hetzelfde masker) en verminder via de instellingen de verzadiging en verhoog de helderheid.

Lippen roder

Lippen roder met Slim penseel.

Om lippen roder te maken gebruiken we het gereedschap Slim penseel (F) in de expertmodus.

 1. Open de minatuurkeuzelijst in de optiebalk, kies de categorie Portret en hierbinnen de optie Lippen roder maken, en sleep over de lippen; ze worden ter plekke rood gekleurd.
 2. Pas de omvang van het behandelde gebied eventueel aan met de toevoeg- of aftrekmodus van het penseel (in de optiebalk of het lokale palet). Dubbelklik eventueel op het rode of groene vakje om een andere kleurtint te kiezen.
 3. Klik eventueel op de knop Randen verfijnen om de overgang wat zachter te maken. Versleep schuifknop Doezelaar en voer uit naar Laagmasker.
 4. Pas eventueel de dekking van de aanpassingslaag aan in het lagenvenster.
Pas eventueel achteraf de doezelwaarde van de selectierand aan.

Sprekender ogen

Sprekender ogen…

Op dezelfde manier als hierboven kunt u iemand extra heldere ogen geven. Kies als categorie Portret en daarbinnen Ogen lichter maken. Sleep vervolgens met het penseel een selectiekader rond beide ogen. Pas de helderheid eventueel aan met de dekking in het lagenvenster.

Gesloten ogen openen

Een opmerkelijke functie waarmee u één klap mislukte foto’s van de prullenbak redt is die waarmee u gesloten ogen kunt openen. Dit klinkt als te mooi om waar te zijn, maar het is eigenlijk vrij simpel. Er wordt namelijk leentjebuur gespeeld met de ogen van een andere foto. Er is een setje ‘donor’voorbeelden bijgevoegd, maar u kunt ook shoppen in uw eigen verzameling. Het hoeft geen portret van dezelfde persoon te zijn, maar het resultaat wordt wel beter naarmate de lichtomstandigheden en de invalshoek overeenkomen.

Gesloten ogen kunnen een foto verpesten, maar het programma voorziet in diverse donorogen.
 1. Kies het gereedschap Oog en klik op knop Dichte ogen openen (zie ook het menu Verbeteren). De functie moet het probleemgebied wel herkennen. Als de cirkel niet om de juiste plek ligt heeft het geen zin om verder te gaan.
 2. Klik op een voorbeeldfoto of op Organizer om een foto uit uw eigen catalogus te halen.
 3. Kies links een subcategorie (bijvoorbeeld Personen of Trefwoordtag) om het zoekgebied te beperken en selecteer een of meer foto’s.
Eindresultaat. De reddingsoperatie slaagt overigens alleen als de belichting onderling niet
te veel afwijkt. Als alternatief kunt u eventueel donorfoto’s uit uw eigen verzameling gebruiken.

Ook hier helpt het als u eerder een automatische analyse hebt uitgevoerd; dan kunt u bijvoorbeeld de tag Personen of Familie als filteroptie inschakelen. Wilt u terug naar de voorbeeldset verwijder dan uw eigen selectie stuk voor stuk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.