Een Raw-foto ontwikkelen in Affinity Photo

Als je gewend bent te werken in Lightroom Classic, zijn er een aantal handelingen bij het ontwikkelen van een foto die je automatisch doet. Bij importeren van een foto kun je al een stel instellingen hebben toegepast. Je bent misschien zelfs bijna vergeten dat je ze hebt aanstaan. Als eerste is er natuurlijk de manier waarop Lightroom de omzetting naar een foto maakt: het Cameraprofiel. Vervolgens de basisinstellingen voor Helderheid en Levendigheid en een bepaalde basisverscherping. Door die instellingen ziet je foto er meteen al een beetje ‘lekker’ uit. Een Raw-foto ontwikkelen in Affinity Photo?

Ontwikkelen in Lightroom

Ontwikkelen in Lightroom
Geopend in Lightroom zonder aanpassingen.

We beginnen in Lightroom, dat ken ik het best. Als voorbeeld neem ik een foto, goed belicht, waarbij in eerste instantie alleen een Cameraprofiel (ASTIA/Zacht), wat standaard basisverscherping, een beetje Levendigheid en Helderheid werden toegepast.

Ontwikkelen in Lightroom
Snel bewerkt in Lightroom.

Dat geeft al een aardig beeld. Een en ander is nog wat te donker. De Belichting gaat iets omhoog, de Schaduwen worden opgelicht. Bij de Kleurtintcurve pas ik Normaal contrast toe en als laatste pas ik Automatisch Upright toe bij Transformatie. Klaar. Niet eens een paar minuten werk.

Het Workbook

Hoe speel ik dat klaar in Affinity Photo? Ik pak hun Workbook erbij, nog steeds dé manier om de applicatie (in het Engels) te leren. Ik pak het onderdeel Developing Raw images erbij en volg de stappen uit het boek.

Ontwikkelen in Affinity Photo
Geopend in Affinity Photo zonder aanpassingen.

Eerst de belichting (Exposure), dan Shadows & Highlights en Contrast. Omdat ik ook Helderheid en Levendigheid in Lightroom had toegepast doe ik dat hier in Affinity Photo ook meteen: Clarity en Vibrance. Het begint er al een beetje op te lijken.

Ik mis in ieder geval de contrastverhoging die ik met de curves in Lightroom had toegepast. Die curves zie ik niet een twee drie in Affinity Photo. Oh, even doorklikken: Je hebt een aantal verschillende panelen Basic, Lens, Details, Tones en Overlays. De Curves vind ik bij Tones. Die zet ik eerst goed. Nu nog worstelen met de Lenscorrecties.

Lenscorrecties

Er zijn twee verschillende soorten lenscorrecties, net zoals in Lightroom. De automatische lenscorrecties die de vervorming van je lens, de vignetting enzovoort corrigeren. En de aanpassingen die je aan horizontale en verticale lijnen en dergelijke kunt doen. Hoe die automatische correcties werken in Affinity Photo kun je HIER zien:

De tweede soort correcties gebruik ik veel in Lightroom: Upright. Lightroom analyseert de foto en zet hem – automatisch – rechts, zo goed en zo kwaad als dat gaat. Eventueel doe je nog wat handmatige aanpassingen met Hulplijnen. Dat werkt in Lightroom vaak heel goed. Een automatische oplossing als Upright is er niet in Affinity Photo. Je moet het zelf handmatig goed zetten. Met aanpassingen bij Rotation en Vertical zet ik hem zoals ik dat wil.

Ontwikkelen in Affinity Photo
De aanpassingen in Affinity Photo.

Dat is het in eerste instantie. Ben ik tevreden hoe ik het in Affinity Photo heb gedaan? Best wel, ik mis alleen de routine, die je na jaren werken in Lightroom wel hebt. Ik ga eerst nog maar eens het Workbook goed doornemen en wat oefenen met mijn eigen bestanden, dat werkt altijd het beste. Mijn ervaringen deel ik op dit blog.

Je zocht een alternatief voor Adobe Photoshop en vond Affinity Photo. Affinity Photo is hét betaalbare alternatief voor Photoshop en is beschikbaar voor zowel Mac als Windows. Met Affinity Photo bewerk je foto’s en maak je nieuwe ontwerpen met bekende gereedschappen in een herkenbare gebruikersomgeving. Tot nu toe was er geen boek waarin alle mogelijkheden van Affinity Photo worden behandeld. Dat boek heeft Bob Timroff nu geschreven: Zo werkt Affinity Photo. Affinity Photo heeft lagen, effecten en tal van andere geavanceerde zaken die in dit boek haarfijn uit de doeken worden gedaan. Het is tot en met 26 mei 2020 te bestellen voor een aantrekkelijke actieprijs: €20,99 in plaats van €24,99!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.