Een Trojaans paard dankzij CCleaner

Je voelt je lekker veilig op je computer. Je hebt goede antivirussoftware en je gebruikt bijvoorbeeld CCleaner voor privacy protection en schoonhouden van je computer. CCleaner zorgt ervoor dat er geen junk op je computer terecht komt. Totdat je leest dat als je tussen 15 augustus en 12 september CCleaner installeerde op een 32-bits Windows-computer, er een dikke kans is dat je geïnfecteerd bent met een Trojaans paard. Software die op de achtergrond informatie van jouw computer verzamelt. Een Trojaans paard dankzij CCleaner… Wat te doen?

CCleaner is veelgebruikte software waarmee je je computer kunt schoonhouden. Het maakt het register schoon, het kan je harde schijf defragmenteren enzovoort. Kwaadwilligen hebben de installers van CCleaner gehackt. Bij installatie krijg je er gratis een Trojaans paard bij cadeau. Het is niet zo dat dat paard meteen veel kwaad doet, zoals het gijzelen van je bestanden. Wat het wel doet, is in de achtergrond informatie over jouw computer verzamelen. Inmiddels lijkt het erop dat de software die werd geïnstalleerd erop uit was om bij techbedrijven als Intel, Google, Microsoft, Akamai, Samsung, Sony, VMware, HTC, Linksys, D-Link en Cisco te bespioneren. Industriële spionage.

Heb je een Trojaans paard dankzij CCleaner?

Ben je geïnfecteerd? Je moet daarvoor een 32-bits Windows-versie draaien en tussen 15 augustus en 12 september CCleaner hebben geïnstalleerd. Dan kan het bijna niet anders of je hebt dat paard. Als je een 64-bits Windows-systeem draait, dan heb je nergens last van. Je moet bij infectie in ieder geval een nieuwe, recente versie van CCleaner installeren. Maar eigenlijk ben je er dan nog niet. Diverse sites raden aan om, als je geïnfecteerd bent, terug te grijpen naar een back-up van voor 15 augustus. Heb je die niet, dan zit er volgens die bronnen weinig anders op om Windows opnieuw te installeren. Nogal drastische maatregelen. Mochten er andere manieren zijn om er vanaf te komen, dan houden we je op dit blog op hoogte. Lees HIER en HIER (in het Engels) meer over deze hack en wat je er tegen kunt doen.

Over veilig werken op je computer schrijven we regelmatig. HIER vind je een blogpost erover. En nog een ding: de vraag is of een applicatie als CCleaner wel echt nodig is om je systeem op orde te houden. Lees HIER over de zin  en onzin van CCleaner.

Een gedachte over “Een Trojaans paard dankzij CCleaner”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.