Een Windows 10-alternatief: Linux...

Een Windows 10-alternatief: Linux

Een Windows 10-alternatief: Linux...Wat  moet je kiezen als je van Windows 7 af wilt/af moet? Het boek Overstappen naar Linux van Ronald Smit en Henk van de Kamer behandelt de keuze voor een overstap naar Linux. In dit voorproefje uit het eerste hoofdstuk Overstappen geven de auteurs het antwoord op de vraag Waarom Linux? Een Windows 10-alternatief: Linux…

Een Windows 10-alternatief: Linux

Wie niet zit te wachten op de snel op elkaar volgende Windows 10-upgrades, moet eens goed nadenken waarvoor de computer gebruikt wordt. Alleen mailen en browsen op internet? Dan volstaat een tablet of zelfs een smartphone ruimschoots. Met name tablets zijn inmiddels prima werkpaarden voor thuisgebruikers, studenten en mobiele werkers. Tekstverwerken, het opzetten van een spreadsheet of presentatie is geen enkel probleem. Ook activiteiten als games spelen, e-books lezen, films kijken en muziek luisteren zijn bij uitstek geschikt voor aanzienlijk minder is dan van een laptop en veel Windows 7-gebruikers zullen straks de oude computer gewoon in de vuilnisbak gooien.

Dit kannibalisme is vermoedelijk de reden dat de pc-markt krimpt – zie kader ‘Krimpen’ – ten gunste van de tablets en smartphones. Ook op deze apparaten worden door Apple en Google regelmatig nieuwe versies uitgebracht, maar die upgrades gaan een stuk soepeler dan Windows. Dat komt omdat iOS en Android veel minder complex zijn. Plus dat de apps die op deze besturingssystemen draaien sowieso op een andere manier worden bijgewerkt.

Krimpen

In afbeelding 1.4 is te zien dat de markt voor desktops en laptops de afgelopen jaren aan het krimpen is. Op dit moment draaien wereldwijd 1.333,45 miljoen personal computers. Volgens de tweet van Microsoft zou op 60% hiervan Windows 10 draaien? Volgens afbeelding 1.1 is hun marktaandeel echter 46%, ofwel bijna 187 miljoen Windows 10-licenties worden niet gebruikt. Waarbij we aannemen dat Microsoft niet bewust liegt…

Een Windows 10-alternatief: Linux...
Wereldwijd aantal pc’s (© 2019 bij Statista).

De discrepantie ontstaat bijvoorbeeld door de verplichte – probeer maar eens geld terug te krijgen als u geen Windows wilt – koppelverkoop van Windows op nieuwe systemen. Toen ik een aantal jaren terug een laptop voor mijn moeder kocht, werd die geleverd met Windows 10. Deze is welgeteld één keer opgestart om te controleren of het geheel werkte. Daarna is het vervangen door Ubuntu 16.04 LTS, dat momenteel nog steeds draait. Een laptop zonder Microsoft-belasting was onmogelijk, ofwel waarschijnlijk telt mijn moeder mee als Windows 10-gebruiker.

Terug naar Windows 7?

In 2015 zullen de nodige gebruikers verleid zijn door de gratis upgrade naar Windows 10. Maar hoeveel zijn weer teruggekeerd naar Windows 7? Of zijn na een blik op deze toekomst overgestapt op bijvoorbeeld een Mac of Chromebook? Microsoft zegt draaien, maar waarschijnlijk tellen ze activaties. Waarschijnlijk geeft de gevonden discrepantie van 187 miljoen aan hoeveel mensen in Windows 10 teleurgesteld zijn.

Er zijn echter ook genoeg redenen om nog wel een pc te willen gebruiken. Zo zijn de schermen van een tablet of smartphone veel kleiner dan de huidige generatie monitoren. Niet iedereen vindt tekstverwerking, spreadsheets en het maken van presentaties op met name een tablet ideaal. Voor tekenen en videobewerking is meer virtuele bureauruimte helemaal handig. De pc-markt mag dan krimpen, maar de komende jaren zal deze zeker niet verdwijnen.

Een andere ontwikkeling is dat steeds meer zaken in de cloud gebeuren, waardoor de browser steeds belangrijker wordt. Dit is exact het scenario waar de snel in populariteit stijgende Chromebook op mikt. Onder de motorkap is dit Linux met als enige applicatie de webbrowser Chrome. Die combinatie is Chrome OS – weer gebaseerd op de ontwikkelingen in de opensourcevariant Chromium OS – gedoopt. Kortom een browservenster waarin webapps draaien. Deze kunnen inmiddels ook offline draaien dankzij cacheopslag.

Waarom Linux?

Vroeger was Windows de norm, tegenwoordig zijn het de documenten die we maken. Daarmee is het besturingssysteem ondergeschikt geworden. De vele programma’s die we in dit boek voorstellen zijn daar een goed voorbeeld van. Zij draaien onder Windows, macOS en Linux. Mogelijk dat Microsoft op het einde van dit jaar nogmaals gaat proberen om gratis Windows 10-upgrades aan te bieden. Maar in dat geval moet u een gegeven paard wel degelijk in de mond kijken! Linux is en blijft gratis. En nu niet gelijk stoppen met lezen: Linux is de afgelopen jaren volwassen geworden en zeer gebruiksvriendelijk te noemen.

Het grootste struikelblok van Linux is waarschijnlijk de installatie. Windows wordt dankzij de koppelverkoop door de producent van uw pc geïnstalleerd. In hoofdstuk 2 geven we een serie suggesties om het zelf installeren van Linux pijnloos te laten verlopen. Linux installeren op een kaal systeem kan via het beantwoorden van een paar vragen die nauwelijks verschillen van wat u in Windows aantreft. Wie enigszins begrijpend kan lezen, moet deze stap kunnen voltooien. Het verschilt weinig meer met Windows, behalve dat we de vrijheid hebben om – indien gewenst – de installatie beter op onze eisen af te stellen. Dat mag, het hoeft niet!

Linux is Gratis

We noemden al dat het Linux-besturingssysteem gratis is. Met dank aan open source ofwel de beschikbaarheid van de broncode. Daardoor kan iedereen het gebruiken zonder bang te hoeven zijn voor een inval van de BSA – Business Software Alliance. Hetzelfde geldt voor alle software die we in dit boek noemen als tegenhanger van betaalde software zoals Microsoft Office, Adobe Photoshop en Adobe InDesign. Overstappen naar Linux is ook goed voor uw portemonnee.

Linux is allang niet meer eng en ingewikkeld. En de kans is groot dat u het dagelijks gebruikt. Bijvoorbeeld op uw Android-smartphone, want onder de motorkap is dat gewoon een Linux-variant. iOS is gebaseerd op UNIX, wat feitelijk weer de basis voor Linux vormt. En blauwe schermen? Die zult u nooit meer zien!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij      Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

8 gedachten over “Een Windows 10-alternatief: Linux”

  1. Kan ik al mijn applicaties, zoals office versies, adobe programmas en overige, kortom, eigenlijk alles wat op mijn computer nu draaid onder windows blijven gebruiken onder linux.

    1. Ja en nee. Hebben we het over puur en alleen Linux, dan hebben zowel Microsoft als Adobe daarvoor nooit specifieke versies van hun software uitgebracht. Wilt u echt per se software van die merken willen blijven gebruiken, dan kan dat in een virtuele machine. Ook is er nog zoiets als Wine, waarmee u veel voor Windows bedoelde software kunt draaien onder Linux zonder verder een virtuele Windows-versie te hoeven installeren. Vraag uzelf echter sowieso af of u de door u genoemde software beslist nodig hebt. Er bestaan voldoende uitstekende alternatieven voor. Denk aan Libre Office in plaats van Microsoft Office. Zeker voor thuisgebruik maakt het echt helemaal niks uit welke van beide pakketten u gebruikt. Het wordt alleen moeilijker als u in opdracht van een bedrijf (thuis)werkt en allerlei specifieke sjablonen met actieve onderdelen speciaal ontwikkeld voor MS Office moet gebruiken. In dat geval zit u ‘vast’ aan Microsoft. Verder weet ik niet wat voor software van Adobe u specifiek gebruikt. Als het inderdaad alleen de Adobe Reader betreft, zijn daarvoor meer dan genoeg (betere) alternatieven beschikbaar onder Linux. Dus dat zou ik zeker niet als een belemmering zien. In negen van de tien gevallen levert overstappen naar Linux eigenlijk geen noemenswaardige problemen op. Al was het maar omdat veel ‘alternatieve’ software moeiteloos bestandsformaten van de commerciële evenknieën kan lezen en schrijven. Zoals bijvoorbeeld Libre Office gewoon documenten gemaakt in Microsoft kan openen en bewerken, alsmede opslaan. Probeer desnoods Libre Office eerst eens uit onder Windows, u kunt het gewoon naast Microsoft Office installeren en gebruiken!

  2. Staat in dit boek ook de mogelijkheid om linux (mint) naast W10?

    Kan die ook eventueel linux (mint) ook terug verwijderd worden?

    1. Nee, hebben we bewust niet gedaan om het niet nodeloos ingewikkeld te maken. Het kán inderdaad. Maar echt nodig is het tegenwoordig niet meer. Praktischer is het om Linux simpelweg schoon te installeren. En dan een virtueel Windowssysteem op te zetten. Dat wordt wel uitgelegd in het boek. Qua snelheid scheelt een virtuele machine nauwelijks meer met een ‘echt’ exemplaar. Bovendien is het beheer en installeren erg eenvoudig. Het installeren van meerdere besturingssystemen via een bootmanager – zoals u wilt – is altijd ietwat riskant. Al was het maar omdat Windows 10 deze na upgrades nogal eens wil vernielen…

  3. Hey Barry,
    Voor veel commerciële pakketten zoals Microsoft Office of al het moois van Adobe zijn meer dan uitstekende gratis varianten beschikbaar voor Linux. (Open Office, Gimp, etc.) Er is daarnaast ook een Linux programma dat het mogelijk maakt om (de meeste) Windows programma’s onder Linux te gebruiken: Wine.
    Linux (kies een mooie distributie, er zijn veel varianten) heeft heel veel voordelen, en het is gratis! Uitwisselbaarheid van bestanden met Windows gebruikers is geen probleem. Probeer het gewoon eens uit op een oude pc/laptop of in een virtuele omgeving of als dual boot. Je zult prettig verbaasd zijn van alle mogelijkheden!

    1. Precies, proberen kost niks en kan geen kwaad. Veel Linux-software – zoals GIMP, Libre/Open Office en meer – zijn bovendien ook gewoon als Windows-versie te downloaden. Dus je kunt ze alvast proberen zonder daadwerkelijk over te stappen. Ben je onder Windows eenmaal gewend aan alles, dan wordt de overstap naar Linux uiteindelijk wel héél gemakkelijk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.