Interview: Effectief thuiswerken en online vergaderen

Thuiswerken is het motto sinds de coronacrisis. Hoe doe je dat dan als je altijd op kantoor heb gezeten? Wat voor software gebruik je? Welke microfoon en webcam voor vergaderingen? Victor Peters schreef er een boek over: Effectief thuiswerken en online vergaderen met tips over hard- en software en de beste manieren om te vergaderen en brainstormen. We spraken met hem – via Skype – over de problemen en oplossingen voor het thuiswerken.

Victor Peters in zijn werkkamer tijdens het Skype-interview.

Voor wie heb je het boek geschreven?
Victor Peters: ‘Het boek is voor al die mensen die niet gewend zijn om thuis te werken. Uitgever Bob van Duuren vroeg me of ik een dergelijk boek wilde maken. Ik had toen al van alles onderzocht voor mijn werk op de Hogeschool waar ik drie dagen in de week les geef. Gaandeweg begon het onderwerp me steeds meer te interesseren. Het boek is geschreven voor iedereen die thuiswerkt. Ik ken heel veel mensen van allerlei verschillende pluimages en leeftijden die thuis moesten gaan werken. Bijvoorbeeld mijn zoon die studeert en een vriendin van me die bij een verzekeringsmaatschappij werkt. Die moesten allemaal vanuit huis aan het werk. Ik had bij het schrijven dus concrete mensen in mijn gedachten. Veel mensen zijn niet gewend om allerlei soft- en hardware-dingen uit te zoeken en op te lossen. Die oplossingen staan in mijn boek.’

Eigen ervaringen

Je hebt het voor een deel vanuit je eigen praktische ervaringen geschreven. Wat gebruik jij zelf allemaal voor het thuiswerken?
VP: ‘Voor vergaderingen en overleg is dat MS Teams. Dat is echt geweldige software voor thuiswerken. Buiten mijn werk voor de Hogeschool gebruik ik Discord, dat is prachtige software om mee te communiceren. Ik gebruik Slack voor projecten die ik met anderen doe. Met mijn zoon ben ik nu bezig met een boek over online geld verdienen. Slack is prima geschikt voor de onderlinge communicatie, om bestanden mee uit te wisselen en om een planbord mee bij te houden. Dat planbord doen we met Trello, wat je binnen Slack kunt integreren. Als ik met een paar mensen moet videobellen, doe ik dat meestal met Discord. Is het met meer mensen, dan doe ik dat met Webex. Ik word ook vaak voor vergadering uitgenodigd en dan is het wat het is: Join.me, Zoom, GoToMeeting, of Google Meet. Skype gebruik ik zoals nu met jou voor een een-op-een-gesprek. Aan hardware heb ik een geweldig Razer Seiren Elite-microfoon en een Logitech C922-webcam. Die webcam is veel beter dan de ingebouwde webcam van mijn iMac. Daarbij gebruik ik CamTwist Software. Dat zal ik je even laten zien.’

Schermdelen

Schermdelen in Skype.

Victor deelt zijn scherm met mij en hij toont de mogelijkheden van de CamTwist Studio-software.
VP: ‘CamTwist onderschept het beeld van mijn Logitech camera en daardoor kun je nu in- en uitzoomen. Daarnaast kun je het gamma instellen. Als ik heel veel zonlicht binnen heb, moet ik het gamma aanpassen. Ik kan ook de belichting ermee aanpassen.’

De CamTwist-software voor de webcam.

Valkuilen

Wat zijn de valkuilen voor iemand die begint met thuiswerken?
VP: ‘Dat je teveel gaat werken! Dat is echt de allergrootste valkuil. De momenten dat je even niet achter je laptop zit, worden vaak ervaren als spijbelen. Dan gaan mensen overcompenseren. Je bent even een half uurtje naar de winkel geweest en dat vind je dan spijbelen. Dus besteed je vanzelf extra tijd aan je werk. Ik ben bang, als we straks weer terug naar het ‘oude’ gaan, dat werkgevers schrikken hoeveel minder werk er dan gedaan wordt. Mensen gaan weer gezellig met elkaar praten bij het koffieapparaat. Als je ergens op een kantoor werkt, ben je 20% van je werktijd niet bezig met je werk! Thuis moet je veel moeite voor doen om die 20% te halen! Een andere valkuil is dat je te solistisch wordt. Dat je niet even aan een collega kunt vragen: hoe deden we dat of dat ook alweer en dat je daardoor alles zelf gaat zitten uitzoeken. Op zich is het goed dat je zelfredzaam bent, maar solistisch werken is niet goed.’

In je boek schrijf je een heel stuk over hoe je online effectief kunt brainstormen. Mijn zoon, die brandmanager is bij een internationaal bedrijf, zei dat hij in deze tijd nog geen enkele succesvolle brainstormsessie heeft kunnen doen. Doordat je het menselijk contact erg mist…
VP: ‘Dat laatste is ook zo. Het een sluit het ander echter niet uit. Ik heb een aantal succesvolle brainstormsessie zelf georganiseerd. En ik zat bij en een aantal succesvolle sessies die door anderen werden georganiseerd. Je mist inderdaad wel dat menselijk contact. Alles wat we offline doen, kan echter ook online. Je moet creatief zijn en je weg vinden. En de suggesties voor online brainstormen die ik doe in mijn boek werken echt.’

Zoomvergadering

We moeten het op dit moment wel op deze online manier doen. Joe Biden stelt geloof ik op deze manier ook zijn hele kabinet samen. Ik heb zelf nog nooit in een zoomvergadering gezeten. Hoe werkt dat?
VP: ‘Ik zat wel eens met 100 man in een zoommeeting. Dan zie je alleen maar de moderator. Je kunt een digitaal handje opsteken en dan geeft de moderator jou het woord en wordt je microfoon open gezet. Het is niet echt een prettige manier, maar het werkt wel. Bij zoommetingen van zo’n twintig mensen zie je van de postzegeltjes met de mensen op je scherm. Je ziet daadwerkelijk de mensen voor hun beeldscherm zitten. Iedereen wacht meestal netjes op zijn of haar beurt om wat te zeggen. Men praat nauwelijks door elkaar heen. Je hebt natuurlijk dat systeem van het handje opsteken, waarbij de voorzitter je dan het woord kan geven. Je ziet ook, als zo’n vergadering te lang duurt, dat de focus wegzakt en mensen langzaam onderuit gaan zakken of dat ze even koffie gaan halen. Mensen lopen weg en komen weer terug.’

Mijn zoon zei ook: introverte mensen hebben het extra moeilijk met dit soort manier van vergaderen…
VP: ‘Ja, dat zou best kunnen, maar ook nee. Een introvert iemand zal nooit door iemand heen praten. Die zal inderdaad niet zo gauw het woord nemen. Daar heb je de voorzitter voor. Een goede voorzitter geeft zo iemand het woord. Een introverte persoon zit in zijn eigen veilige thuisomgeving, dat helpt ook. Traditioneel zijn er bij vergaderingen mensen die altijd het woord hebben en de mensen die er voor spek en bonen bijzitten ik zie nu dat die mensen ook meer op de voorgrond treden. Ik kan me voorstellen dat het negatief uitpakt, maar tot nu toe zie ik vooral positieve effecten.’

Victor Peter tijdens het Skype-interview.

Kennisbron.nl

Je hebt ook een site – kennisbron.nl – voor bij het boek, waarop je de laatste ontwikkelingen op dit gebied bijhoudt…
VP: ‘In MS Teams verandert op dit moment van alles. En dat kun je dus op kennisbron volgen. In het boek verwijs ik telkens naar de verschillende onderwerpen op kennisbron. De technische ontwikkeling gaan snel en als er iets interessants is, zet ik het op de site. Mijn volgende boek over flexwerken en online geld verdienen krijgt ook plek op die site.’

Hoe ziet het thuiswerken er over een half jaar uit als we weer gezellig bij het koffieapparaat op kantoor met elkaar kunnen praten?
VP: ‘Ik hoop dat we dan een goede blend weten te vinden tussen thuiswerken en het sociale locatiegebeuren. Ik ben wel bang dat veel mensen teruggaan naar het oude bekende en vergeten wat ze in de tussentijd geleerd hebben. Met name in het onderwijs, waar ik dan in zit, vrees ik dat we alle goede dingen vergeten die we hebben geleerd. Omdat we gewoontedieren zijn… Ik hoop echt dat het een blend wordt…

Het boek Effectief thuiswerken en online vergaderen is te bestellen bij Van Duuren Media. Op site kennisbron.nl vind je up-to-date informatie over de behandelde onderwerpen uit het boek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.