einde Windows 7

Einde Windows 7, op naar de toekomst

Volgende maand trekt Microsoft de stekker uit een geliefd besturingssysteem, ofwel: einde Windows 7. Het betekent dat deze maand spijkers met koppen geslagen moeten worden. Wat doe jij?

Windows 7 vierde dit jaar z’n tiende verjaardag. Meer nog dan het ook al populaire Windows XP Bij de overgang naar Vista destijds, is het nog verbazingwekkend veel in gebruik. Veel te veel eigenlijk om zomaar de stekker eruit te trekken. Maar dat Microsoft zich niet veel van logica aantreft is weinig verrassend. En dus is het echt einde Windows 7 vanaf 14 januari. Nu zitten we momenteel in een overgangsfase als het gaat om automatisering. De aloude desktop-pc is al jaren op z’n retour, terugkerend naar waar het ooit allemaal begon: een kantoorbureau in een bedrijf. Laptops zijn meer wijd verbreid, maar voor velen ook feitelijk te veel van het goede. En vooral steeds onhandiger in ‘t gebruik vanwege de vele updates die je onder Windows 10 voor de kiezen krijgt. Verder geldt dat de meer capabele laptops in een behoorlijk hoog prijssegment vallen: wil je een rap geheel dan zit je al snel rond de €1000 of meer. Als je hoofdzakelijk mailt, browset, wat brieven schrijft en  foto’s en video’s bewerkt (voor dat laatste is die dure variant helaas aanbevelenswaardig) best een kostbare grap.

Een snelle laptop loopt in de papieren

Er zijn maar weinig taken waarvoor een laptop tegenwoordig nog écht noodzakelijk is. Het overgrote deel van de dagelijkse werkzaamheden kan prima verricht worden op een iPad of Chromebook. Groot nadeel van het – nu inmiddels geforceerde – overstappen van Windows 7 naar Windows 10 is dat het vaak ook de aanschaf van een nieuwe laptop betekent. Je kunt dan – natuurlijk – gaan voor een goedkoop exemplaar van pak ‘m beet €500…€600. Nadeel van die systemen is dat je dan vaak geconfronteerd wordt met een systeem dat voldoet aan de minimale eisen om 10 redelijk te draaien. Ook wat opslagmedium moet je goed opletten. Windows 10 draait inmiddels alleen nog lekker op een snelle(!) traditionele harde schijf, maar stukken beter op een SSD. Zo’n SSD is nagenoeg onontbeerlijk als je updates en upgrades op een beetje fatsoenlijk tempo wilt uitvoeren. Updates verschijnen – zeker voor de thuisversie van 10 – meermaandelijks. Een SSD betekent dan een forse tijdwinst.

Pas op met budget-laptops

Ook ontbreken in de goedkopere laptops vaak allerlei extraatjes, zoals bijvoorbeeld een losse GPU. Inmiddels zijn de onboard GPU’s van – veelal – Intel niet heel slecht, maar stevig gamen kun je simpelweg vergeten. Laptops die minder dan €500 kosten hebben vaak nog meer beperkingen. Zoals minder dan 8GB RAM (het minimum waar 10 lekker op draait) of een krappe opslagruimte. Dergelijke systemen hebben een veel kortere verwachte levensduur, tenzij je ooit zelf aan het upgraden wilt slaan. Bedenk dan dat feitelijk alleen de harddisk of SSD vervangbaar is, of het RAM te upgraden. En zelfs dat kan lang niet altijd! Vraag dat van te voren dus heel goed na alvorens je een (budget) laptop koopt. Steeds vaker zit RAM gewoon vastgesoldeerd op het moederbord, net als een SSD-module. Daar kun je dus nooit meer wat aan veranderen. Pas dus goed op met de aanschaf van een goedkope laptop!

Windows voorbij

Gelukkig betekent einde Windows 10 ook dat je eens serieus naar de alternatieven voor een Windowssysteem kunt kijken. Anno 2019 is de transitie van Windows naar iets heel anders in volle gang. Een bekend alternatief is natuurlijk een laptop of desnoods desktop van Apple. Laat je daarbij zeker niet afschrikken door de hogere prijzen. Punt is namelijk dat Apple eigenlijk alleen maar systemen in het – vanuit het oogpunt van Windowsgebruikers – hogere prijssegment verkoopt. Echter: een Windows laptop met ongeveer dezelfde kwaliteiten als een macBook komt qua prijs verrassend dicht in de buurt van de ‘betere Windows laptop’ (check de prijzen van Microsoft’s eigen Surface-serie maar eens, bijvoorbeeld…). Groot voordeel van het op de Apple’tjes draaiende besturingssysteem macOS is dat het onder de streep langer wordt ondersteund dan welke versie van Windows ook. Voor de rest hoef je geen angst voor macOS te hebben; als je een muis kunt bedienen voel je je daar snel thuis. Prettig is dat Apple jaarlijks upgrades uitbrengt voor macOS, maar dat je niet verplicht bent die direct te installeren. De voorgaande versies worden nog jarenlang van veiligheidspatches voorzien. Tegelijkertijd geldt dat upgraden van macOS een heel stuk vlotter verloopt dan het upgraden van Windows.

einde windows 7
Er is niks mis met macOS als alternatief; als je dan tóch een nieuwe computer gaat kopen…

Linux: je oude computer kan nog jaren mee

Maar goed, we hebben het hier dan wederom over de aanschaf van (dure) nieuwe hardware. Er is ook een andere optie: Linux. Dat besturingssysteem kost niks en is tegenwoordig net zo gebruiksvriendelijk als Windows of macOS. En heeft een extreem groot voordeel: het voelt zich veelal ook prima thuis op oudere hardware. Sterker nog: een oudere laptop of PC zal vaak sneller dan ooit draaien op Linux in vergelijking met het toch wel tamelijk achterhaalde Windows 7 of 10. Dus zit je met je oude Windows 7-systeem op de schopstoel, dan kan het geen kwaad om eens te kijken hoe een Linux-variant (bijvoorbeeld Ubuntu of Mint) bevalt. Draait het lekker op je bestaand systeem? Mooi, dat scheelt je weer een nieuwe computer kopen! Wel adviseren we je om de aanschaf van een SSD te overwegen. Die dingen kosten niet heel veel meer, dus daar hoef je het alvast niet om te laten. Wel krijgt je laptop vleugels na eruit mikken van de oude harddisk en inbouw van de SSD!

Chromebook, tablet

Deze maand besteden we extra aandacht aan ‘de grote overstap’ die er voor de forse groep Windows 7-gebruikers nu echt aan zit te komen. De laatste korreltjes vallen door de zandloper: het is nu echt bijna voorbij. Maar einde windows 7 kan zomaar einde oefening Windows in z’n algemeen betekenen voor jou. Het kan makkelijk. MacOS en Linux zijn zomaar voorbeelden van alternatieven. Je kunt ook helemaal naar mobiel switchen en een tablet gaan gebruiken. Of kies voor een tussenoplossing in de vorm van een ultragebruiksvriendelijke Chromebook. Ze komen de komende weken allemaal uitgebreid aan bod, met hun specifieke voordelen en nadelen. Maar bezint eer ge begint en ren zeker niet blindelings van paniek naar de winkel om een nieuwe Windows-computer te kopen. En doe dat sowieso nu niet, zo vlak voor de feestdagen. Als je dan toch gaat overstappen, wacht dan lekker tot de januari-aanbiedingen.

einde Windows 7Wil je alvast eens weten wat een overstap naar bijvoorbeeld het genoemde Linux met zich meebrengt? Lees dan het boek Overstappen naar Linux van Henk van de Kamer en Ronald Smit eens. En ontdek dat Linux inderdaad een kosteloze manier is om een alweer wat oudere pc of laptop nieuw leven in te blazen. En zie dat het zich ook prima thuisvoelt op de allernieuwste hardware. Qua software is er een wel heel ruime keuze, waarbij geldt dat het overgrote deel open source en dus kosteloos is. Maar er zijn ook wel degelijk voldoende mogelijkheden om – als je dat dan echt per se wil – je oude onmisbare Windowsprogrammaatje aan de praat te krijgen. Maar de kans is groot dat je onder Linux veel betere, modernere en kosteloze alternatieven vindt. Einde Windows 7 = welkom Linux, meer dan ooit tevoren!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.