Everypixel Aesthetics vertelt je of een foto goed gelukt is…

Weet jij wanneer een foto mooi is? Objectief mooi is? Of wanneer jij een foto mooi vindt? Subjectief mooi is? Het beschouwen van een foto is een subjectief gebeuren. Jij, met jouw ideeën over wat mooi en lelijk is, vindt iets van een foto. Natuurlijk er zijn objectieve  criteria, scherpte bijvoorbeeld, maar een onscherpe foto of een die rare kleuren heeft kan ook heel mooi zijn. Nu ja, de computer kan nu bepalen of je foto wel of niet ‘goed’ is. Althans dat beweren ze bij Everypixel. Die hebben een computer zo getraind dat ie kan zeggen: of een foto mooi is.

Everypixel is een Russische startup, die een zoekmachine maakte voor het doorzoeken van allerlei stockfotografie-sites. Met hun zoekmachine kun je alle stockbureaus tegelijk doorzoeken en op die manier komen ook de kleinere stockbureaus aanbod. Naast die zoekmachine hebben ze Everypixel Aesthetics ontwikkeld, een door de ontwikkelaars ‘getraind’ neuraal netwerk, dat naar foto’s kijkt zoals wij mensen naar foto’s kijken.

De ‘awesomeness’ van je foto’s met daarbij de trefwoorden die Aesthetics voor je verzint.

Aesthetics werkt eenvoudig: je sleept een foto in een browservenster en na heel even wachten krijg je de uitslag. Je foto is 95,7% awesome, of 56% awesome. Awesome? Wat betekent dat dan? Aaah, toch een tegenvaller: deze service meet niet hoe ‘cool’ je foto is, maar kijkt naar helderheid en contrast, ruis enzovoort. Een zinloze exercitie dus? Niet helemaal.

Je foto is heel mooi van helderheid en contrast!

Trefwoorden!

Het leuke van deze service is dat ze tegelijk met het percentage ook een heleboel trefwoorden geven die op de foto betrekking hebben. Je kunt alle trefwoorden in één keer kopiëren en vervolgens gebruiken. Handig als je je foto zelf bij een stockbureau aanbiedt. Er staan natuurlijk ook onzintrefwoorden  tussen, maar die haal je er makkelijk uit, met je eigen geestelijke neurale netwerk. Dat telkens weer nadenken over trefwoorden gaat natuurlijk wel steeds sneller des te vaker je een foto bij zo’n stockbureau aanbiedt, maar een beetje hulp van deze Russen kan helemaal geen kwaad.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.