Excel-macro genereren met ChatGPT

Een Excel-macro genereren met ChatGPT

Het Complete Boek Excel VBA voor professionals, 4e editie

ChatGPT kan niet alleen goed overweg met tekst, maar ook met code. Een Excel-macro genereren met ChatGPT blijkt verrassend goed te gaan. Onderstaande tekst is afkomstig uit mijn recent verschenen Het complete Boek Excel VBA voor professionals, 4e editie. Hierin treft u een uitgebreide handleiding voor macro’s en het programmeren in VBA onder Excel aan.

De opmars van kunstmatige intelligentie (AI) zoals ChatGPT is niet meer te stuiten en we vragen ons af of dat programma ook een kant-en-klare VBA-code kan leveren. Om de proef op de som te nemen, vroegen wij aan ChatGPT: “Ik heb een VBA-macro in Excel nodig die van de reeks met de cellen A1 tot en met A10 het gemiddelde en de standaardafwijking berekent. Het resultaat moet in een dialoogvenster worden weergegeven en dat venster moet kunnen worden opgeroepen met een druk op een knop. Heb je daar de code voor?”

ChatGPT maakt een Excel-macro

Het antwoord van ChatGPT zag er als volgt uit.

Ja, ik kan je helpen met de VBA-macro die het gemiddelde en de standaardafwijking berekent en deze in een dialoogvenster weergeeft. Hier is de code:

Je kunt deze code toevoegen aan een knop door de volgende stappen te volgen:

  1. Ga naar het tabblad “Ontwikkelaars” en klik op “Invoegen” in de groep “Besturingselementen”.
  2. Kies het besturingselement “Knop” en voeg deze toe aan je werkblad.
  3. Klik met de rechtermuisknop op de knop en kies “Code wijzigen”.
  4. Voeg de bovenstaande code toe aan de procedure van de knop.

Tot zover het antwoord van ChatGPT.

Analyse

Zoals u ziet, stelt het programma twee variabelen in, Gemiddelde en Standaardafwijking. Dan wordt eerst het gemiddelde berekend. Omdat VBA daarvoor geen eigen functie heeft, wordt de functie GEMIDDELDE (AVERAGE) van Excel gebruikt met WorksheetFunction.Average. De variabele Gemiddelde wordt gevuld met de uitkomst van deze berekening.

Ook voor de standaardafwijking heeft VBA geen eigen functie, daarvoor wordt de functie STDEV (STDEV) van Excel gebruikt met WorksheetFunction.StDev. De uitkomst daarvan komt in de variabele Standaardafwijking.

  • Hier wordt voor de standaardafwijking de functie STDEV gebruikt. Deze is verouderd en werkt met een steekproef van de getallen (en niet met de hele populatie). In Excel 2021 en 365 moet u kiezen tussen STDEV.S als u met een steekproef werkt, en STDEV.P als u met de hele populatie rekent (dezelfde namen in het Engels). Een kleine omissie van ChatGPT.

Het berichtvenster wordt samengesteld met stukjes tekst, gekoppeld aan deze beide variabelen. Dit berichtvenster heeft verder geen opsmuk zoals een eigen opschrift boven in het venster. Afgezien van deze twee kleinigheden, hebben we weinig aan te merken op deze oplossing van ChatGPT.

Excel-macro genereren met ChatGPT

Anders wordt het als we de stappen volgen om deze code toe te voegen aan een knop. In Stap 2, het besturingselement “Knop” toevoegen aan het werkblad, wordt niet uitgelegd hoe we dat moeten doen (namelijk door in het werkblad te klikken en diagonaal te slepen). Als we in Stap 3 met de rechtermuisknop op de knop klikken, verschijnt er in het menu geen optie “Code wijzigen”. Hier wordt de optie Macro toewijzen bedoeld. Evenmin is duidelijk hoe Stap 4 moet worden uitgevoerd: Voeg de bovenstaande code toe aan de procedure van de knop; hier dient u in het venster de desbetreffende macro te kiezen en op OK te klikken. De stappen die ChatGPT hier geeft, komen uit een verouderde methode.

Niet slecht

Conclusie: het antwoord dat ChatGPT op onze vraag geeft, is lang niet gek. De macrocode is goed bruikbaar, ook al wordt voor de standaardafwijking de verouderde functie STDEV gebruikt, die met een steekproef van de getallen werkt. Voor het inbouwen van een knop wordt de grijze standaardknop genomen. De stappen daarvoor kloppen niet, bovendien hebben wij daar leukere manieren voor; zie hoofdstuk 1 in het boek, de paragraaf Knop in het werkblad plaatsen. Kortom: het blijft nodig om zelf enige basiskennis van VBA te hebben om de zaken die ChatGPT aanreikt, te kunnen gebruiken.

Het Complete Boek Excel VBA voor professionals

Als u vaak dezelfde bewerkingen in Excel uitvoert, laat ze dan door een macro doen. Die doet het automatisch, supersnel en nauwkeurig. Zo bespaart u zeeën van tijd, wordt uw werk gemakkelijker en profiteert u meer van de kracht van Excel. Macro’s worden geschreven in de taal VBA (Visual Basic for Applications). Daarin kunt u ook eigen rekenfuncties schrijven en dialoogvensters ontwerpen, waardoor u Excel nog krachtiger en veelzijdiger maakt.

In dit boek vindt u 550 macro’s en 40 rekenfuncties. Bij alle voorbeelden wordt stap voor stap uitgelegd hoe ze werken. Zo leert u in Het Complete Boek Excel VBA voor professionals de principes van VBA en kunt u ze aanpassen voor uw eigen werk.

 

 

Meer tips over Microsoft Excel:


Alle Excel-tips en trucs op Computer Creatief vind je HIER


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.