In Excel verwerkt u gegevens. Als u een werkblad met gegevens van iemand anders krijgt, is dat werk alvast gedaan. Maar als u zelf een tabel opzet, zult u die gegevens moeten invoeren. Wilt u de maanden van het jaar onder elkaar, dan ziet u het al voor u: ‘januari’ typen, op de Enter-toets drukken, ‘februari’ typen, Enter enzovoort. U hebt wel wat beters te doen, toch? Gelukkig hoeft u die maanden niet stuk voor stuk te typen. Ook de dagen van de week typt u niet zelf. Of bijvoorbeeld de reeks getallen van 1 tot en met 100. Excel heeft daarvoor een handig hulpmiddel in huis: de vulgreep. Daarmee vult u supersnel een reeks aan; dat wordt doorvoeren genoemd. Zodat u zich kunt richten op het echte werk. Kortom: snel vakken vullen met de vulgreep in Excel…
Als u in een cel staat, heeft de rechter benedenhoek een blokje; dat is de vulgreep. Als u de muisaanwijzer erop houdt, verandert deze van de gewone dikke plus in een dunne zwarte plus. Daar kunt u aan slepen.
Automatisch aanvullen
Typ jan
of januari
in een cel, druk op de Enter-toets. Klik op de cel met die maand en sleep de vulgreep met ingedrukte linkermuisknop omlaag. U ziet dat de volgende maanden er automatisch onder komen. Het plusteken krijgt intussen een wit label, waaraan u ziet wat Excel in de volgende cellen zal zetten. Laat de muisknop los als de serie maanden lang genoeg is. Na december gaat Excel weer verder met januari.
- In een Engelstalige Excel typt u
january
. - Deze functie heet Doorvoeren en werkt ook als u opzij sleept.
Of u wilt een serie datums onder elkaar; met de vulgreep gaat dat snel. Typ de eerste datum, bijvoorbeeld 1-3
en druk op de Enter-toets. Klik op de cel met die datum en sleep de vulgreep omlaag. U ziet aan het plusteken met het witte label wat Excel in de volgende cellen zal zetten. Laat de muisknop los als de serie datums lang genoeg is.
Begint u met ma
of met maandag
, dan sleept u met de vulgreep en de andere dagen van de week komen erbij. In een Engelstalige Excel typt u Mo
of Monday
.
Let op als u een getal wilt doorvoeren, zoals 1 of 2020. Hebt u het eerste getal getypt, houd dan de Ctrl-toets ingedrukt en sleep de vulgreep omlaag; de getallenreeks wordt dan voortgezet. Als u bij een getal de vulgreep omlaag sleept en de Ctrl-toets niet ingedrukt houdt, wordt dat getal gewoon gekopieerd.
U maakt dus als volgt snel een serie getallen die bijvoorbeeld begint met 1. Typ een 1 in een willekeurige cel en druk op de Enter-toets. Klik in de cel met de 1, klik op de vulgreep, houd de Ctrl-toets ingedrukt en sleep de vulgreep omlaag. Hebt u ver genoeg doorgeteld, dan laat u de muisknop los.
Andere reeksen doorvoeren
Met de vulgreep kunt u ook andere reeksen maken. Let op: bij de volgende voorbeelden raakt u tijdens het slepen aan de vulgreep de Ctrl-toets niet aan.
- Typ
8:00
en als u sleept met de vulgreep, krijgt u 9:00, 10:00 enzovoort. Dit werkt ook als er tekst en een getal di cel staat. - Typ
Week 1
en het wordt voortgezet met Week 2, Week 3. - Begin met
Rembrandtlaan 13
en de vulgreep gaat verder met Rembrandtlaan 14, Rembrandtlaan 15. - Na
1e kwartaal
komt automatisch 2e kwartaal enzovoort. En na 4e kwartaal 2020 volgt vanzelf 1e kwartaal 2021.
Excel kan de reeks ook met grotere stappen doorvoeren. U typt hiervoor de eerste twee waarden onder elkaar. Typ 2
en in de cel daaronder 4
, selecteer deze beide cellen, klik op de vulgreep en sleep omlaag. Excel geeft de volgende even getallen onder elkaar.
Of typ bijvoorbeeld Rembrandtlaan 13
en in de cel daaronder Rembrandtlaan 15
. Selecteer beide cellen en sleep de vulgreep omlaag; u krijgt de volgende oneven huisnummers.
April 2020 verscheen de 3de editie van Het Complete boek: Excel VBA voor professionals van auteur en Excel-goeroe Wim de Groot.
Kijk HIER voor de verschillende boeken die Wim de Groot over Excel heeft geschreven. Naast deze tip vind je op dit blog nog meer tips over Excel van Wim de Groot. De tip over het gebruik van de Vulgreep vind je HIER. De tip over het Kiezen met een Keuzelijst in Excel vind je HIER. De tip een werkblad beveiligen in Excel vind je HIER. Een tip over het werken met de functie ALS in Excel vind je HIER. een tip over het gebruik van Snel aanvullen vind je HIER.
De recentste tips over Microsoft Excel:
Verwijzingen absoluut maken in Excel
Met het verwijzingen absoluut maken in Excel, zorg je voor meer controle over je rekenwerk. In voorkomende gevallen is dat verdraaid handig en zelfs noodzakelijk.
Excel Werkblad snel kopiëren naar een ander bestand
U kunt een Excel werkblad snel kopiëren naar Een ander bestand. Hoe, dat leest u in deze blogpost.
Werkbladen met maanden en weken in Excel
Werkbladen met maanden en weken maken in Excel is prima automatisch te regelen, zoals u in dit artikel kunt lezen.
Tijdsverschillen berekenen in Excel
Hoe laat is het op dit moment in – laten we zeggen – Shanghai? Tijdsverschillen berekenen in Excel is heel eenvoudig! In deze blogpost laat ik zien hoe je dat doet.
Objectgeoriënteerd programmeren in Excel
Leer in dit artikel de basisbeginselen van objectgeoriënteerd programmeren in Excel (en ook wat objecten zijn).
Een Excel-macro genereren met ChatGPT
ChatGPT kan niet alleen goed overweg met tekst, maar ook met code. Een Excel-macro genereren met ChatGPT blijkt verrassend goed te gaan.
Al onze Excel-tips en trucs vind je HIER
Wim de Groot schrijft artikelen over Excel voor het populaire tijdschrift ComputerIdee en boeken bij van Duuren Media. Als freelance auteur heeft hij al vele lezers weten te boeien met dit rekenprogramma. Hij begeleidt in de gezondheidszorg mensen op het gebied van levensvragen. Daarbij is helder communiceren van groot belang. Dat hij helder kan communiceren blijkt ook in zijn uitleg van Excel. Aan beginnende en gevorderde gebruikers laat hij zien hoe ze de mogelijkheden van dit rekenwonder kunnen benutten. Als nuchtere noorderling doet hij niet moeilijk over zaken die ingewikkeld lijken. Zijn doel is om u plezier te laten beleven aan uw computer en aan Excel in het bijzonder. De boeken van Wim vind je hier.