Snel vakken vullen met de vulgreep in Excel

Snel vakken vullen met de vulgreep in Excel

In Excel verwerkt u gegevens. Als u een werkblad met gegevens van iemand anders krijgt, is dat werk alvast gedaan. Maar als u zelf een tabel opzet, zult u die gegevens moeten invoeren. Wilt u de maanden van het jaar onder elkaar, dan ziet u het al voor u: ‘januari’ typen, op de Enter-toets drukken, ‘februari’ typen, Enter enzovoort. U hebt wel wat beters te doen, toch? Gelukkig hoeft u die maanden niet stuk voor stuk te typen. Ook de dagen van de week typt u niet zelf. Of bijvoorbeeld de reeks getallen van 1 tot en met 100. Excel heeft daarvoor een handig hulpmiddel in huis: de vulgreep. Daarmee vult u supersnel een reeks aan; dat wordt doorvoeren genoemd. Zodat u zich kunt richten op het echte werk. Kortom: snel vakken vullen met de vulgreep in Excel…


Als u in een cel staat, heeft de rechter benedenhoek een blokje; dat is de vulgreep. Als u de muisaanwijzer erop houdt, verandert deze van de gewone dikke plus in een dunne zwarte plus. Daar kunt u aan slepen.

Automatisch aanvullen

De vulgreep. Zeg maar gerust: de aanvulgreep.

Typ jan of januari in een cel, druk op de Enter-toets. Klik op de cel met die maand en sleep de vulgreep met ingedrukte linkermuisknop omlaag. U ziet dat de volgende maanden er automatisch onder komen. Het plusteken krijgt intussen een wit label, waaraan u ziet wat Excel in de volgende cellen zal zetten. Laat de muisknop los als de serie maanden lang genoeg is. Na december gaat Excel weer verder met januari.

  • In een Engelstalige Excel typt u january.
  • Deze functie heet Doorvoeren en werkt ook als u opzij sleept.

Of u wilt een serie datums onder elkaar; met de vulgreep gaat dat snel. Typ de eerste datum, bijvoorbeeld 1-3 en druk op de Enter-toets. Klik op de cel met die datum en sleep de vulgreep omlaag. U ziet aan het plusteken met het witte label wat Excel in de volgende cellen zal zetten. Laat de muisknop los als de serie datums lang genoeg is.

Begint u met ma of met maandag, dan sleept u met de vulgreep en de andere dagen van de week komen erbij. In een Engelstalige Excel typt u Mo of Monday.

Let op als u een getal wilt doorvoeren, zoals 1 of 2020. Hebt u het eerste getal getypt, houd dan de Ctrl-toets ingedrukt en sleep de vulgreep omlaag; de getallenreeks wordt dan voortgezet. Als u bij een getal de vulgreep omlaag sleept en de Ctrl-toets niet ingedrukt houdt, wordt dat getal gewoon gekopieerd.

U maakt dus als volgt snel een serie getallen die bijvoorbeeld begint met 1. Typ een 1 in een willekeurige cel en druk op de Enter-toets. Klik in de cel met de 1, klik op de vulgreep, houd de Ctrl-toets ingedrukt en sleep de vulgreep omlaag. Hebt u ver genoeg doorgeteld, dan laat u de muisknop los.

Andere reeksen doorvoeren

Met de vulgreep maakt u snel reeksen van getallen of datums.

Met de vulgreep kunt u ook andere reeksen maken. Let op: bij de volgende voorbeelden raakt u tijdens het slepen aan de vulgreep de Ctrl-toets niet aan.

  • Typ 8:00 en als u sleept met de vulgreep, krijgt u 9:00, 10:00 enzovoort. Dit werkt ook als er tekst en een getal di cel staat.
  • Typ Week 1 en het wordt voortgezet met Week 2, Week 3.
  • Begin met Rembrandtlaan 13 en de vulgreep gaat verder met Rembrandtlaan 14, Rembrandtlaan 15.
  • Na 1e kwartaal komt automatisch 2e kwartaal enzovoort. En na 4e kwartaal 2020 volgt vanzelf 1e kwartaal 2021.

Excel kan de reeks ook met grotere stappen doorvoeren. U typt hiervoor de eerste twee waarden onder elkaar. Typ 2 en in de cel daaronder 4, selecteer deze beide cellen, klik op de vulgreep en sleep omlaag. Excel geeft de volgende even getallen onder elkaar.

Of typ bijvoorbeeld Rembrandtlaan 13 en in de cel daaronder Rembrandtlaan 15. Selecteer beide cellen en sleep de vulgreep omlaag; u krijgt de volgende oneven huisnummers.

April 2020 verscheen de 3de editie van Het Complete boek: Excel VBA voor professionals van auteur en Excel-goeroe Wim de Groot.
Kijk HIER voor de verschillende boeken die Wim de Groot over Excel heeft geschreven. Naast deze tip vind je op dit blog nog meer tips over Excel van Wim de Groot.
De tip over het gebruik van de Vulgreep vind je HIER. De tip over het Kiezen met een Keuzelijst in Excel vind je HIER. De tip een werkblad beveiligen in Excel vind je HIER.  Een tip over het werken met de functie ALS in Excel vind je HIER. een tip over het gebruik van Snel aanvullen vind je HIER.

De recentste tips over Microsoft Excel:


Al onze Excel-tips en trucs vind je HIER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.