Werken met de functie ALS in Excel

Werken met de functie ALS in Excel

Excel kan beslissingen voor u nemen. Nou ja, lastige keuzes in het leven moet u echt wel zelf maken, maar u kunt wel opgeven dat u bij bepaalde getallen het woord ‘goed’ wilt zien en bij andere getallen ‘te laag’. Als u Excel precies opdraagt wat het moet doen, kunt u zulke keuzes met een gerust hart aan het programma overlaten. Aan de functie ALS om precies te zijn: werken met de functie ALS in Excel.

U moet de opdrachten in de formule even nauwkeurig formuleren, daarvoor gelden de volgende spelregels. De formule begint met =ALS en een haakje-openen. Dan geeft u de voorwaarde op, gevolgd door een puntkomma en wat er moet gebeuren als aan die voorwaarde wordt voldaan; dan volgt een tweede puntkomma waarna u opgeeft wat er in de andere gevallen moet gebeuren. En u sluit af met een haakje-sluiten.


Wat er moet gebeuren, is bijvoorbeeld een woord laten zien, of een bepaalde berekening maken. De structuur (deftig gezegd: de syntaxis) van een formule met ALS ziet er als volgt uit.

=ALS(voorwaarde; opdracht als dit waar is; zo niet, dan…)

Of in mensentaal:

=ALS(het koud is; eten we erwtensoep; anders eten we een ijsje)

Werken met de functie ALS in Excel

U kunt met de functie ALS een woord (of een zin) laten weergeven. U hebt bijvoorbeeld vanaf cel B2 een serie getallen onder elkaar. Is het getal kleiner dan 20, dan moet in de cel ernaast ‘te laag’ komen en bij getallen vanaf 20 moet ‘goed’ verschijnen. Plaats hiervoor in C2 de formule:

=ALS(B2<20;"te laag";"goed")

  • Zoals u ziet, moet de tekst die u wilt zien, tussen dubbele aanhalingstekens. Dat is niet tweemaal het enkele aanhalingsteken ‘, maar u typt het dubbele aanhalingsteken “.

Kopieer deze formule omlaag.

Met ALS kunt u ook een berekening maken. U hebt bijvoorbeeld een serie bedragen onder elkaar. U wilt daarover korting berekenen en u hanteert twee kortingspercentages. Is het bedrag kleiner dan 500 euro, dan is de korting 2 procent, in alle andere gevallen 5 procent. In dit voorbeeld staat het bedrag in A2. U typt in B2 de formule:

=ALS(A2<500;2%*A2;5%*A2)

De formule checkt of A2 kleiner is dan 500; als dat waar is, is de berekening 2% maal A2. Is dat niet het geval, dan wordt de berekening 5% maal A2 gemaakt.

Omdat in beide opties wordt vermenigvuldigd met A2, kunt u deze formule ook korter schrijven, namelijk als:

=ALS(A2<500;2%;5%)*A2

Dat houdt in (we zetten de haakjes en puntkomma even op dezelfde plaats als in de formule): ALS (A2 kleiner is dan 500; neem dan 2%; neem in alle andere gevallen 5%) en doe dat maal A2.

Werken met de functie ALS
Met een ALS-formule geeft u een bepaalde voorwaarde op.

April 2020 verscheen de 3de editie van Het Complete boek: Excel VBA voor professionals van auteur en Excel-goeroe Wim de Groot.
Kijk HIER voor de verschillende boeken die Wim de Groot over Excel heeft geschreven. Naast deze tip vind je op dit blog nog meer tips over Excel van Wim de Groot.
De tip over het beveiligen van een werkblad vind je HIER. Een tip over het werken met de functie ALS in Excel vind je HIER.  Een tip over het gebruik van Snel aanvullen vind je HIER. Een tip over het werken met de vulgreep vind je HIER.

De recentste tips over Microsoft Excel:


Al onze Excel-tips en trucs vind je HIER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.