Excel kan beslissingen voor u nemen. Nou ja, lastige keuzes in het leven moet u echt wel zelf maken, maar u kunt wel opgeven dat u bij bepaalde getallen het woord ‘goed’ wilt zien en bij andere getallen ’te laag’. Als u Excel precies opdraagt wat het moet doen, kunt u zulke keuzes met een gerust hart aan het programma overlaten. Aan de functie ALS om precies te zijn: werken met de functie ALS in Excel.
U moet de opdrachten in de formule even nauwkeurig formuleren, daarvoor gelden de volgende spelregels. De formule begint met =ALS en een haakje-openen. Dan geeft u de voorwaarde op, gevolgd door een puntkomma en wat er moet gebeuren als aan die voorwaarde wordt voldaan; dan volgt een tweede puntkomma waarna u opgeeft wat er in de andere gevallen moet gebeuren. En u sluit af met een haakje-sluiten.

Wat er moet gebeuren, is bijvoorbeeld een woord laten zien, of een bepaalde berekening maken. De structuur (deftig gezegd: de syntaxis) van een formule met ALS ziet er als volgt uit.
=ALS(voorwaarde; opdracht als dit waar is; zo niet, dan…)
Of in mensentaal:
=ALS(het koud is; eten we erwtensoep; anders eten we een ijsje)
Werken met de functie ALS in Excel
U kunt met de functie ALS een woord (of een zin) laten weergeven. U hebt bijvoorbeeld vanaf cel B2 een serie getallen onder elkaar. Is het getal kleiner dan 20, dan moet in de cel ernaast ‘te laag’ komen en bij getallen vanaf 20 moet ‘goed’ verschijnen. Plaats hiervoor in C2 de formule:
=ALS(B2<20;"te laag";"goed")
- Zoals u ziet, moet de tekst die u wilt zien, tussen dubbele aanhalingstekens. Dat is niet tweemaal het enkele aanhalingsteken ‘, maar u typt het dubbele aanhalingsteken “.
Kopieer deze formule omlaag.
Met ALS kunt u ook een berekening maken. U hebt bijvoorbeeld een serie bedragen onder elkaar. U wilt daarover korting berekenen en u hanteert twee kortingspercentages. Is het bedrag kleiner dan 500 euro, dan is de korting 2 procent, in alle andere gevallen 5 procent. In dit voorbeeld staat het bedrag in A2. U typt in B2 de formule:
=ALS(A2<500;2%*A2;5%*A2)
De formule checkt of A2 kleiner is dan 500; als dat waar is, is de berekening 2% maal A2. Is dat niet het geval, dan wordt de berekening 5% maal A2 gemaakt.
Omdat in beide opties wordt vermenigvuldigd met A2, kunt u deze formule ook korter schrijven, namelijk als:
=ALS(A2<500;2%;5%)*A2
Dat houdt in (we zetten de haakjes en puntkomma even op dezelfde plaats als in de formule): ALS (A2 kleiner is dan 500; neem dan 2%; neem in alle andere gevallen 5%) en doe dat maal A2.
April 2020 verscheen de 3de editie van Het Complete boek: Excel VBA voor professionals van auteur en Excel-goeroe Wim de Groot.
Kijk HIER voor de verschillende boeken die Wim de Groot over Excel heeft geschreven. Naast deze tip vind je op dit blog nog meer tips over Excel van Wim de Groot. De tip over het beveiligen van een werkblad vind je HIER. Een tip over het werken met de functie ALS in Excel vind je HIER. Een tip over het gebruik van Snel aanvullen vind je HIER. Een tip over het werken met de vulgreep vind je HIER.
De recentste tips over Microsoft Excel:
Code optimaliseren in Excel VBA
Door aan de slag te gaan met code optimaliseren in Excel VBA verkort u deze niet alleen, maar maakt u ‘m ook sneller. Onderstaand fragment is afkomstig uit Het complete Boek Excel VBA voor professionals, 4e editie.
Macro’s maken en gebruiken in Excel
Met macro’s in Excel kunt u allerlei zaken op een eenvoudige manier automatiseren door ze simpelweg op te nemen en weer af te spelen
Sorteren met een dubbelklik in Excel
Wat dacht u ervan om een lijst in Excel te sorteren door te dubbelklikken ergens in de desbetreffende kolom? Dat klinkt als toveren, maar de VBA-code hiervoor is verrassend eenvoudig.
De verticale as in een Excelgrafiek aanpassen
Excel stelt bij een grafiek zelf de grootste en kleinste waarde van de verticale as in, maar zelf de verticale as in Excelgrafiek aanpassen is ook een optie. Hoe, dat lees je hier.
Cellen kleuren met voorwaardelijk opmaak in Excel
Soms wordt een tabel wat onoverzichtelijk. Cellen kleuren met voorwaardelijke opmaak in Excel brengt dan helderheid!
Werken met lijsten in Excel
Je kunt van alles in lijstvorm zetten in een spreadsheet, bijvoorbeeld de welbekende adressenlijst. Werken met lijsten in Excel is dan ook een essentiële activiteit.
Al onze Excel-tips en trucs vind je HIER

Wim de Groot schrijft artikelen over Excel voor het populaire tijdschrift ComputerIdee en boeken bij van Duuren Media. Als freelance auteur heeft hij al vele lezers weten te boeien met dit rekenprogramma. Hij begeleidt in de gezondheidszorg mensen op het gebied van levensvragen. Daarbij is helder communiceren van groot belang. Dat hij helder kan communiceren blijkt ook in zijn uitleg van Excel. Aan beginnende en gevorderde gebruikers laat hij zien hoe ze de mogelijkheden van dit rekenwonder kunnen benutten. Als nuchtere noorderling doet hij niet moeilijk over zaken die ingewikkeld lijken. Zijn doel is om u plezier te laten beleven aan uw computer en aan Excel in het bijzonder. De boeken van Wim vind je hier.