exporteer naar ePub met InDesign

Exporteer naar ePub met InDesign

Maak van uw publicatie direct een e-book en exporteer naar ePub met InDesign. Zo bedient u ook de digitale markt vanuit dit bekende Adobe-pakket. Afkomstig uit Classroom in a book: InDesign 2022, Nederlandse editie.

Net zoals de instellingen in het dialoogvenster Afdrukken het uiterlijk van afgedrukte pagina’s bepalen, bepalen de instellingen die u gebruikt wanneer u een InDesigndocument als epub exporteert het uiterlijk van de epub.

In deze les gebruiken we enkele eenvoudige instellingen, maar houd er rekening mee dat wanneer u een epub maakt die wordt gepubliceerd via een online service, er specifieke eisen zijn waaraan hij moet voldoen. Als de epub niet aan de normen van de uitgever voldoet, moet u dat herstellen en de epub opnieuw indienen totdat hij het validatieproces van de uitgever doorstaat. U zou aan het begin van een project alle eisen van uw uitgever moeten krijgen.

Een e-Pub bestand met vaste lay-out exporteren

1 Kies Bestand > Exporteren.

2 In het dialoogvenster Exporteren kiest u in de vervolgkeuzelijst Bewaren als (Windows) of Opmaak (macOS) de optie epub (met vaste layout).

3 In het vak Bestandsnaam (Windows) of het vak Bewaar als (macOS) noemt u het bestand 15_FixedLayout.epub en slaat u het bestand op in de map Les15 in de map Lessen op uw harde schijf. Klik op Opslaan.

4 In de categorie Algemeen van het dialoogvenster EPUB – Exportopties vaste layout ziet u dat voor Versie automatisch EPUB 3.0 wordt weergegeven. Dit is de enige epub-versie die beschikbaar is voor epub’s met een vaste lay-out. Laat alle standaardinstellingen staan.

exporteer naar ePub met InDesign
optie PNG om ervoor te zorgen dat de afbeeldingen in gegroepeerde objecten en objecten met transparantie in de uiteindelijke epub correct worden weergegeven.

5 Klik in de lijst aan de linkerkant van het dialoogvenster EPUB – Exportopties vaste layout op Metagegevens. Voer Garden News in het veld Titel in en uw naam in het veld Maker.

exporteer naar ePub met InDesign
Als uw epub officieel wordt gepubliceerd, is de informatie in de categorie Metagegevens erg belangrijk. E-bookwebsites vereisen dat deze informatie wordt verstrekt. Download de metagegevensspecificaties van de uitgever.

exporteer naar ePub met InDesign

6 Klik in de lijst aan de linkerkant van het dialoogvenster EPUB – Exportopties vaste layout op Conversie-instellingen. Kies in de vervolgkeuzelijst Indeling de optie PNG om ervoor te zorgen dat de afbeeldingen in gegroepeerde objecten en objecten met transparantie in de uiteindelijke epub correct worden weergegeven.

exporteer naar ePub met InDesignTip: Het kiezen van het beste formaat voor uw epub is een compromis tussen beeldkwaliteit en bestandsgrootte. Het converteren van alle afbeeldingen naar PNG levert over het algemeen een grotere bestandsgrootte op dan Automatisch, waarbij sommige afbeeldingen naar JPEG worden geconverteerd. Afhankelijk van het type afbeeldingen in uw epub kan de ene combinatie van instellingen beter werken dan de andere.

7 Klik in de lijst aan de linkerkant van het dialoogvenster EPUB – Exportopties vaste layout op Weergave-apps. De instelling Systeemstandaard in de categorie Weergave-apps is afhankelijk van uw besturingssysteem. Wanneer de epub wordt geëxporteerd, wordt deze automatisch geopend in het geselecteerde programma. Klik op de knop Toepassing toevoegen als u een andere epub-reader wilt gebruiken.

8 Klik op OK om te exporteren. Als InDesign een waarschuwing weergeeft dat bepaalde objecten mogelijk niet als verwacht worden weergegeven na het exporteren, klik dan op OK om door te gaan en de epub te bekijken.

exporteer naar ePub met InDesign
Geopend in de macOS-app Boeken

Uw epub wordt automatisch geopend in de opgegeven weergaveapp en u kunt er doorheen navigeren om de inhoud te bekijken en de multimedia en interactieve elementen die u hebt gemaakt uit te proberen. U kunt het EPUB-bestand ook openen op elk apparaat dat het EPUBformaat ondersteunt.

Er zullen verschillen zijn in de interface tussen verschillende e-bookreaders (kader, stijl en plaats van bedieningselementen, passend in venster enzovoort). Een deel van het proces van het maken van een digitale publicatie, zoals deze epub met een vaste lay-out, is het testen van de functionaliteit op de verschillende apparaten die uw doelgroep zou kunnen gebruiken.

exporteer naar ePub met InDesign

9 Exporteer nogmaals en kies nu een iets andere bestandsnaam, zoals 15_FixedLayout_ Auto.epub. Verander deze keer in de categorie Conversie-instellingen de optie Indeling in Automatisch. Controleer onder JPEG-opties of Progressief is geselecteerd in de vervolgkeuzelijst Indelingmethode en Hoog in de vervolgkeuzelijst Kwaliteit afbeelding. Laat de andere opties voor wat ze zijn.

10 Klik op OK. Er wordt een waarschuwing weergegeven dat de weergave niet overeenkomt wanneer overlappende gegroepeerde objecten als JPEG worden geëxporteerd. Klik op OK. Het exporteren zal afgerond worden en het bestand wordt geopend in de opgegeven weergaveapp. Vergelijk de resultaten met de epub die is geëxporteerd met PNG-instellingen. Vergelijk vervolgens de bestandsgrootte in Verkenner (Windows) of de Finder (macOS).

11 Keer terug naar InDesign. Kies Bestand > Opslaan.

Over InDesign is vanzelfsprekend véél meer te vertellen dan alleen dit bescheiden intro. U vindt bijvoorbeeld alvast diverse artikelen over de software op ons blogdiverse artikelen over de software op ons blog!

Classroom in a book: InDesign 2022, Nederlandse editieEn vanzelfsprekend duikt Classroom in a book: InDesign 2022, Nederlandse editie helemaal de diepte in! Verbreed uw kennis over typografie, pagina-opmaak en het opbouwen van documenten dankzij de stap-voor-staplessen in dit boek. De voorbeelden uit de dagelijkse praktijk variëren van een gedrukte flyer tot een interactief PDF-document met formuliervelden en zijn ontwikkeld om de beginnende InDesign-gebruiker via de meest fundamentele naar de krachtigste functies van InDesign te loodsen. Ervaren InDesign-gebruikers vinden in het boek praktijktips en functies die onmisbaar voor elke ontwerper zijn, zoals het intelligent plaatsen van afbeeldingen en het werken met live lettertypevoorbeelden.

De 2022 release van dit standaardwerk bevat 15 lessen met talloze tips en technieken waarmee u InDesign beter leert beheersen. U kunt het boek van begin tot eind lezen, of de lessen volgen die u interessant vindt. Tevens helpt dit boek ervaren InDesign-gebruikers hun expertise te vergroten, best practices te begrijpen en nieuwe functies te leren.

 

 

 

 

 

Een gedachte over “Exporteer naar ePub met InDesign”

  1. Ik vraag mij af of het niet zinvol is om ook een pdf/a- bestand aan te maken zodat je later alle relevante informatie in een onveranderbaar bestand hebt dat ook aan juridische eisen voldoet. Bovendien kun je meer metadata kwijt zodat het zoeken vergemakkelijkt wordt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.