Facebook leest mee

Facebook leest mee

Dankzij de nieuwe ‘privacy’-optie die Facebook afgelopen dinsdag op de site heeft ingebouwd, zie je precies wat er door wie naar Facebook wordt gestuurd. Facebook leest mee, griezelig veel.

De nieuwe door Facebook geleverde optie om inzage te krijgen welke app, site of wat dan ook iets deelt met de social media gigant levert een onaangenaam gevoel op. En dat is feitelijk nog een stevig understatement. Wederom blijkt dat Zuckerberg eigenlijk vooral geïnteresseerd is in het verzamelen en verkopen van gebruikersgegevens, veel minder in het beschikbaar maken van een sociaal platform. Aan de oppervlakte vermomt de dienst zich weliswaar als zodanig, maar het is simpelweg een ‘data harvester’ pur sang. Om te zien wat er zoal gegevens deelt met de dienst, log je eerst in op de website van Facebook. De optie is (nog?) niet beschikbaar in de Facebook-app. Nu is inloggen op een mobiel apparaat via een browser wat gedoe, want meestal wordt automatisch de app gestart bij die actie. Handiger is het dus om even via gewone computer in te loggen, heeft die ook nog eens nut. Eenmaal ingelogd klik je op het naar beneden gerichte driehoekje rechtsboven en in het uitgeklapte menu op Instellingen.

Roddelende apps

Met de Instellingen-pagina geopend klik je op Je Facebookgegevens in de kolom links. Klik dan aan de rechterkant op Activiteiten buiten Facebook. Tik in het bovenste blokje op of onder de pictogrammen, waarna je – hoogstwaarschijnlijk – een indrukwekkende lijst aan – jawel – apps verschijnen. Blijkbaar geef je al die apps toestemming om gegevens met Facebook te delen als je ook de Facebook-app op je apparaat hebt geïnstalleerd en daar bent aangemeld. En Facebook leest mee, meer dan we al vreesden. Dat is een tamelijk griezelige gedachte, want het is verre van duidelijk wat er nou precies wordt doorgefluisterd aan meneer Zuckerberg en de zijnen.

Advertentie

Facebook leest mee
Wat doen al die apps hier, en vooral: wat delen ze?

Lijst downloaden

Tik op een app (of website) in de lijst, waarna wat vage informatie wordt getoond in al even vage semi-geruststellende bewoordingen. Het is mogelijk om details te downloaden. Dat doe je door op Activiteitsdetails downloaden te klikken. Als het goed is krijg je dan over een gekozen tijdsperiode een of meer HTML-bestanden met daarin gedetailleerde contactgegevens. Probleem is dat het maken van zo’n rapport veel tijd kost, zeker als een langere periode is geselecteerd. Zelfs een enkele maand betekent een tijdje wachten. Er wordt nogal wat verzameld, klaarblijkelijk. Uiteindelijk moet je een melding en een downloadlink krijgen van Facebook.

Niet al te gebruiksvriendelijk zipje

Wat nou het rare van het geheel is: wij kregen uiteindelijk een .zip-bestand. Na unzippen kregen we een berg aan mappen met daarin hoofdzakelijk alleen lege no-data-bestanden. Na een beetje klikken vonden we in ieder geval één vreemd lijstje, in de map ads_and_businesses. Daarin stond een bestand met de naam advertisers_who_uploaded_a_contact_list_with_your_information. Na openen zien we een lijst met adverteerders of bedrijven die – blijkbaar – mijn contactgegevens met Facebook hebben gedeeld. Punt is: ik heb daar nooit toestemming voor gegeven, waarom zou ik? Bovendien wordt het uit de vage omschrijving bovenaan de lijst ook niet echt duidelijk wat er precies gedeeld is. In ieder geval een onprettige gedachte, juist ook omdat wel gezegd wordt dát er wat gedeeld is, maar niet wát. Verder is het opvallend dat over de fluisterende apps helemáál geen gegevens worden geleverd door Facebook. Behalve dan dat ze ‘iets’ gedeeld hebben. Maar wat? Documenten? Contactgegevens? Wachtwoorden?

Meer vragen dan antwoorden

Eigenlijk kunnen we concluderen dat de nieuwe privacy-actie van Facebook veel meer vragen oplevert dan beantwoordt. Facebook leest mee met zo ongeveer alles, zoveel is duidelijk. En al even pijnlijk duidelijk wordt, dat de Facebook-app en dienst feitelijk gewoon als malware zijn te beschouwen. Mochten we binnenkort meer duidelijkheid krijgen over wat de dienst zoal ongemerkt ontvangt van gebruikers van apps en bezoekers van websites, dan komen we hier uiteraard op terug. Voor nu geldt dat als je echt van dit onbestemde gevoel dat je begluurd wordt afwilt, er maar één optie is: Facebook-account opzeggen en de Facebook-app met heel gezwinde spoed van je apparaat verwijderen. En in ieder geval (nóg) een wel heel goede reden om Facebook zonder meer niet meer op je smartphone te gebruiken! En laat je ook niet in de luren leggen door de geboden opt-out mogelijkheid. Dat is een wassen neus, want ondanks dat je ‘nee’ zegt, belooft de dienst toch gewoon door te gaan met verzamelen. Tja.

Advertentie

Facebook leest meeMeer over hoe je je privacy bewaakt in een wel heel nieuwsgierige online-wereld, lees je in het boek Veilig online, bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs: Hans Frederiks en Ronald Smit). En ook daarin wordt al uitgebreid gewaarschuwd voor Facebook en de toch wat twijfelachtige handelswijze van het bedrijf daarachter.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.