Het boek van de maand is PC Senior: Facebook voor senioren van auteur Dirkjan van Ittersum. Op het ComputerCreatief-blog geven we deze maand wat voorproefjes uit het boek en komt er een interview met Dirkjan.
Dit 3de voorproefje gaat nog een keer over die oh-zo-belangrijke privacy-instellingen. Het 1ste voorproefje vind je HIER, het 2de HIER en de 4de HIER. (H.F.)
Via de privacysnelkoppelingen hebben we ingesteld dat uw account niet te veel informatie prijsgeeft, maar via deze snelkoppelingen kunt u niet alles regelen. Om uw privacy nog wat beter te beschermen, moet u iets dieper de menu’s van Facebook induiken. Met ons stappenplan is dat prima te doen.

1. Klik op Accountinstellingen. Dat is het pijltje dat naar beneden wijst, helemaal rechts in de blauwe balk
2. In het menu dat verschijnt, kiest u voor Instellingen
3. Klik in de kolom links op Privacy.
U ziet nu een aantal privacy-opties die u bekend voorkomen. Het is hier bijvoorbeeld mogelijk om in te stellen wie uw toekomstige berichten mogen zien. Dat hebben we eerder ook al geregeld, dus dat slaan we over. Toch zijn er wel een paar andere nuttige instellingen.
Oudere berichten alleen voor vrienden
Zo kunt u instellen dat eerder geplaatste berichten alleen nog maar voor vrienden zijn te zien. Dit is handig als u al wat langer Facebook gebruikt en berichten altijd (of vaak) voor iedereen beschikbaar hebt gemaakt. Misschien wilt u bij nader inzien helemaal niet dat iedereen uw avonturen kan bekijken. Hiervoor is de optie Het publiek beperken voor berichten die je hebt gedeeld met vrienden van vrienden of openbaar. Klik op Eerdere berichten beperken en kies Oude berichten beperken. Vanaf nu kunnen alleen uw Facebookvrienden en hun vrienden de eerder geplaatste berichten bekijken.

Vriendschapsverzoeken beperken
We zagen het ook al bij de privacysnelkoppelingen: het is mogelijk om een rem te zetten op het aantal verzoeken dat u ontvangt om Facebookvrienden te worden. Natuurlijk is het leuk om zulke verzoeken te ontvangen, maar als het er te veel zijn en zeker als ze van onbekenden afkomstig zijn, kunnen ze ook hinderlijk zijn. Daarbij komt dat er ook verzoeken binnen kunnen komen van louche types zoals spammers of hackers. Hebt u de neiging vriendschapsverzoeken te snel te accepteren? Dan is het verstandig de hoeveelheid verzoeken te beperken. Klik bij de vraag Wie kan contact met me opnemen? op Bewerken en kies Vrienden van vrienden in plaats van Iedereen. Zo zult u alleen nog verzoeken ontvangen van mensen die (indirect) met u verbonden zijn op Facebook.

Zoeken op e-mail en telefoonnummer (en dat uitzetten)
Slechts weinigen weten dat het mogelijk is om via Facebook te zoeken naar mensen op basis van telefoonnummer of e-mailadres. Toets maar eens het telefoonnummer (of e-mailadres) in dat u hebt geregistreerd bij Facebook. Gebruik daarvoor het zoekvak in de blauwe balk. Zoals u in de afbeelding ziet, is er meteen een resultaat. Als u dit niet afschermt, kan iedereen u vinden op basis van deze gegevens. Dat kan in sommige gevallen handig zijn, maar er zijn ook nadelen. Een voorbeeld: u geeft uw e-mailadres of telefoonnummer aan een bedrijf. Dat kan via deze zoekfunctie makkelijk uw volledige naam erbij vinden (en mogelijk nog meer informatie). Een marketingbedrijf weet daar wel raad mee!

Om te voorkomen dat u te vinden bent door uw telefoonnummer of e-mailadres in te toetsen, kunt u de volgende instellingen wijzigen. Bent u niet meer op deze pagina: kies Accountinstellingen, Instellingen, Privacy. Het gaat om de onderste twee instellingen bij Wie kan me opzoeken?
- E-mailadres Als mensen uw e-mailadres invoeren in Facebook, zullen zij u vinden. Helemaal uitschakelen kunt u dit niet, maar het valt wel te beperken. Kies Vrienden of Vrienden van vrienden om beperkt vindbaar te zijn op basis van uw e-mailadres.
- Telefoonnummer Wanneer u een telefoonnummer hebt ingevuld, kunnen mensen uw naam achterhalen op basis van dit nummer. Ook dit kunt u beperken tot Vrienden of Vrienden van vrienden.

Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Interessante bijdrage. Erg relevante info heb ik hier tot me kunnen nemen.