COMPUTER CREATIEF https://blog.computercreatief.nl Mon, 18 Jun 2018 08:00:42 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.6 95773380 Tekenen met de Pen in Illustrator https://blog.computercreatief.nl/tekenen-met-de-pen-in-illustrator/ https://blog.computercreatief.nl/tekenen-met-de-pen-in-illustrator/#respond Mon, 18 Jun 2018 08:00:42 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=9487 Deze maand zijn er liefst drie boeken van de maand. Het zijn boeken over de heilige drie-eenheid van de applicaties: Photoshop, Illustrator en InDesign. Auteur Jan Ris stelde uit zijn jarenlange serie tips en trucs over deze applicaties drie boeken samen met handige tips, trucs & technieken. Jan Ris schreef over de totstandkoming van deze drie … Lees verder Tekenen met de Pen in Illustrator

Het bericht Tekenen met de Pen in Illustrator verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
Deze maand zijn er liefst drie boeken van de maand. Het zijn boeken over de heilige drie-eenheid van de applicaties: Photoshop, Illustrator en InDesign. Auteur Jan Ris stelde uit zijn jarenlange serie tips en trucs over deze applicaties drie boeken samen met handige tips, trucs & technieken. Jan Ris schreef over de totstandkoming van deze drie boeken een gastblog, dat je HIER kunt lezen. We interviewden hem over de drie-eenheid Photoshop, Illustrator en InDesign, dat je HIER kunt vinden. We publiceerden een voorproefje uit het boek met tips en trucs over Photoshop, hieronder vind je het begin van het boek met de Illustrator tips en trucs: leren tekenen met de Pen.

Tekenen met de Pen in Illustrator

De door sommigen gevreesde Pen vind je in bijna alle apps van Adobe. Voordeel van de Pen is dat je er met grote nauwkeurigheid elke vorm mee kunt tekenen. Nadeel van de Pen: hij kan een steile leercurve hebben en je moet er veel mee werken om er goed mee te worden. We vertellen je hoe hij werkt.

Links de ‘gewone’ pen, rechts de krommingspen.

  1. Klik een keer met de Pen op het tekengebied en klik dan steeds een eindje verderop. Je tekent nu aansluitende rechte lijnen. De hele vorm heet een pad. De punten die je zet, heten ankerpunten: ze ankeren als het ware je tekening.
  2. Klik-en-sleep met je muis om bochten tekenen. Bij elke sleep trek je 2 lijntjes uit het ankerpunt: de richtingslijnen. Die lijnen (met een soort knopje aan het uiteinde) liggen steeds in elkaars verlengde en ze zijn even lang. Met die lijntjes geef je de richting aan die je wilt gaan. Ankerpunten die uitsluitend rechte lijnen maken heten hoekpunten. Als er een of twee bogen uit een ankerpunt ontspruiten, dan noem je het een boogpunt.
  3. Je kunt elk pad sluiten. Als je een pad niet sluit, dan heet dat een open pad. Je sluit een pad door je laatste klik (of laatste klik-sleep) te zetten op het eerste ankerpunt van je tekening.
Tekenen met de pen.

Sluiten

Door een pad te sluiten, stopt Illustrator het tekenen en kun je direct weer een nieuw pad beginnen. Maar wil je met een open pad stoppen, dan gaat dat niet zomaar want elke volgende klik verbindt weer een lijnstuk aan je tekening. Dubbelklikken helpt niet. De oplossing: typ Esc. Illustrator weet dan dat je klaar bent met het tekenen van dit pad en je kunt direct een nieuwe tekening starten.

Kromming

De Krommingspen is een aparte versie van de gewone Pen. Tekenen gaat vloeiender en je ziet geen richtingslijnen tijdens het tekenen.

Ingenieur Bézier.

Bézierkrommen • Je tekent met de Pen in Illustrator zogenaamde bézierkrommen. Die zijn genoemd naar de Franse ingenieur Pierre Bézier (1910 – 1999), die voor Renault de wiskundige formules bedacht waarmee men gemakkelijker de rondingen in een carrosserie kon ontwerpen.

Het bericht Tekenen met de Pen in Illustrator verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/tekenen-met-de-pen-in-illustrator/feed/ 0 9487
Het Lint in Office gaat verdwijnen https://blog.computercreatief.nl/het-lint-in-office-gaat-verdwijnen/ https://blog.computercreatief.nl/het-lint-in-office-gaat-verdwijnen/#respond Mon, 18 Jun 2018 07:00:34 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=9480 Jaren geleden werd het aangekondigd als dé vervanger voor de aloude menubalk: het Lint. Het meest bekend en berucht werd het in  Microsoft Office. Het is nu tijd om met pensioen te gaan en het Lint wordt dan ook langzaam uitgefaseerd. Office 2007 was de eerste versie die – destijds tot ongenoegen van velen – … Lees verder Het Lint in Office gaat verdwijnen

Het bericht Het Lint in Office gaat verdwijnen verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
Jaren geleden werd het aangekondigd als dé vervanger voor de aloude menubalk: het Lint. Het meest bekend en berucht werd het in  Microsoft Office. Het is nu tijd om met pensioen te gaan en het Lint wordt dan ook langzaam uitgefaseerd.

Office 2007 was de eerste versie die – destijds tot ongenoegen van velen – voorzien werd van het Lint als centraal besturingselement. De aloude menu’s bekend vanuit eerdere Office-versies verdwenen en werden vervangen door een balk met over tabbladen verspreide opties. Het betekende dat veel doorgewinterde gebruikers ineens moesten wennen aan een totaal nieuwe gebruikersinterface. Gouden tijden voor tijdschriften en boeken die mensen op weg hielpen. Minder geslaagd  voor het bedrijfsleven waarin je vaak toch een bepaalde werkwijze gewend bent. Ook gouden tijden dus voor bedrijfscursussen. Uiteindelijk raakte het lint min of meer ingeburgerd en geaccepteerd. Ook in andere Microsoft-software dook het lint op, denk bijvoorbeeld aan de aloude Verkenner. Veel andere softwaremakers lieten het Lint voor wat het was en hielden het bij de oude vertrouwde menubalk. Nu denkt Microsoft dat het tijd is voor verandering. Het Lint in de huidige vorm gaat binnenkort verdwijnen.

Voorzichtig

Krijg je het zweet in de handen bij de gedachte aan weer een nieuwe gebruikersinterface voor Office? Vrees niet, hoewel de invoering van de Lint-vervanger nog voor dit jaar op het programma staat kan je met een enkele muisklik het Lint oude stijl terughalen, zo belooft de softwaregigant. Of dat op langere termijn ook het geval zal zijn valt te betwijfelen. Uiteindelijk zal het onderdeel helemaal afgeserveerd worden gokken we. Toch is Microsoft voorzichtiger in het aanpassen van Office dan Windows. Daar waar Windowsgebruikers flink klagen over de vele updates en upgrades die soms ongevraagd rigoreuze wijzingen in het systeem aanbrengen, is dat bij Office veel minder het geval. Logisch ook, want Office is nog altijd de gouden standaard voor kantoorsoftware. Daaraan al te veel sleutelen zou kunnen betekenen dat gebruikers hun heil elders gaan zoeken. Office levert zonder meer een enorm deel van de inkomsten op voor Microsoft en daar moet je als maker dus heel voorzichtig mee zijn.

Gefaseerd

Microsoft geeft dan ook aan dat de veranderingen gefaseerd ingevoerd gaan worden en er heel goed geluisterd zal worden naar gebruikers. Alleen dat laatste is al een unicum te noemen, want voor de rest is de softwaremaker tamelijk stoicijns en ‘hard headed’ als het om Windows 10 gaat. Laten we dan ook vooral hopen dat het bij Office wél goed gaat. Hoe dan ook, ‘Customers’ staan bovenaan als het gaat om zaken waar rekening mee gehouden gaat worden Gevolgd door ‘Context’. Wat staat voor het verbergen van functies die je niet nodig hebt op het moment dat je met een bepaalde klus bezig bent in Office. Dat moet leiden tot een rustiger en overzichtelijker geheel. Waarbij echt makkelijke functies eenvoudig terug te vinden zijn en niet verzuipen in een stortvloed aan opties die je nooit nodig hebt.

Office.com en Office 365

Je zal de veranderingen het eerst zien in Office 365 en op Office.com. Het is de bedoeling dat gebruikers zelf aan kunnen geven wat ze straks wel en niet aan opties aan – of uit kunnen zetten. Dat is de derde pilaar waarop gesteund wordt bij het doorvoeren van de verandringen: ‘Control’. De eerste wijzigingen die je binnenkort kunt verwachten zijn een vereenvoudigd Lint. Het zal veel minder schermruimte innemen en echt alleen de opties tonen die je – hoogstwaarschijnlijk – nodig hebt. Zoals beloofd is uitklappen naar een volledig Lint met een simpele muisklik mogelijk. Deze versie van het compacte Lint wordt op dit moment heel voorzichtig en stapsgewijs uitgerold naar Word op Office.com. Als je ‘geluk’ hebt kan je er hier als geselecteerde gebruiker dus al eens mee spelen. Vervogens zijn volgende maand Office Insiders (zeg maar een soort van beta-testers) aan de beurt: zij krijgen het ingekrompen lint volgende maand in Outlook voor Windows te zien. In augustus zijn de Insiders voor de macOS-versie aan de beurt. Uiteindelijk moet iedereen de nieuwe gebruikersinterface te zien krijgen. Wanneer dat precies gebeurt is afhankelijk van hoe gebruikers op de wijzigingen reageren.

Meer

Los van het mini-Lint (of hoe dat uiteindelijk ook gaat heten) komen er ook nieuwe kleuren. En nieuwe pictogrammen die als vector zijn opgebouwd, zodat ze op elke schermresolutie en in elke grootte haarscherp ogen. Verder wordt de zoekfunctie een (veel) centraler onderdeel van Office. Dit onderdeel is al beschikbaar voor gebruikers op Office.com. Er staat dus flink wat aan wijzigingen voor Office op stapel. Nu – nogmaals – maar hopen dat Microsoft zich echt aan zijn woord houdt en vooral luistert naar gebruikers en ook daadwerkelijk aan de slag gaat met feedback. Dat vertrouwen is bij velen toch behoorlijk geschonden dankzij de opdringerige aanpassingen – ook nog eens in hoog tempo doorgedrukt – in Windows 10. Zou Microsoft ook in het geval van Office op hol slaan en de vernieuwingen doordrukken zonder naar gebruikers te luisteren dan zou het wel heel hoog spel gaan spelen.

Het Complete Boek Office 2016 door Peter Kassenaar, Wim de Groot, Wilfred de Feiter en Ronald SmitLees meer over de meest recente versie van Office in  Het Complete Boek Office 2016 door Peter Kassenaar, Wim de Groot, Wilfred de Feiter en Ronald Smit.

 

Het bericht Het Lint in Office gaat verdwijnen verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/het-lint-in-office-gaat-verdwijnen/feed/ 0 9480
Jan Ris: ‘Op een of andere manier worden mensen intens gelukkig van tips en trucs!’ https://blog.computercreatief.nl/jan-ris-op-een-of-andere-manier-worden-mensen-intens-gelukkig-van-tips-en-trucs/ https://blog.computercreatief.nl/jan-ris-op-een-of-andere-manier-worden-mensen-intens-gelukkig-van-tips-en-trucs/#respond Fri, 15 Jun 2018 09:13:34 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=9470 Deze maand zijn er liefst drie boeken van de maand. Het zijn boeken over de heilige drie-eenheid van de applicaties: Photoshop, Illustrator en InDesign. Auteur Jan Ris stelde uit zijn jarenlange serie tips en trucs over deze applicaties drie boeken samen met handige tips, trucs & technieken. Jan Ris schreef over de totstandkoming van deze drie … Lees verder Jan Ris: ‘Op een of andere manier worden mensen intens gelukkig van tips en trucs!’

Het bericht Jan Ris: ‘Op een of andere manier worden mensen intens gelukkig van tips en trucs!’ verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
Deze maand zijn er liefst drie boeken van de maand. Het zijn boeken over de heilige drie-eenheid van de applicaties: Photoshop, Illustrator en InDesign. Auteur Jan Ris stelde uit zijn jarenlange serie tips en trucs over deze applicaties drie boeken samen met handige tips, trucs & technieken. Jan Ris schreef over de totstandkoming van deze drie boeken een gastblog, dat je HIER kunt lezen. We spraken met hem over de drie boeken, de heilige drie-eenheid van applicaties en over alternatieven voor die heilige drie. We begonnen met de vraag: hoe kom je aan al die tips en trucs? 

Hoe kom je aan tips en trucs?

Maak je nog wel eens wat op met InDesign? En doe je nog wel eens wat in Photoshop, behalve dan tijdens het geven van een cursus?
Jan Ris: ‘Dat doe ik zeker wel. Bij First Center hebben we een studio en wij verzorgen daar producties voor uitgevers en reclamebureaus. Die komen met halffabrikaten, als ze te weinig tijd hebben en wij doen dan de opmaak. Deze drie boekjes heb ik ook zelf opgemaakt. Dus ik kan het wel!’
Neem Scott Kelby, die kan misschien wel fotograferen, maar kent misschien zelf helemaal geen tips en trucs. Hij heeft personeel om dat voor hem uit te zoeken. Jij hebt dat niet. Hoe doe jij dat?
JR: ‘Dat gaat niet vanzelf. Ik vind die drie applicaties erg leuk en ik merk dat mensen aan wie ik trainingen geef bovenmatig geïnteresseerd zijn in tips en trucs. Je kunt heel diep gaan in trainingen. Je kunt met hele goede voorbeelden komen, vertellen wat je wilt en daar kun je de hele dag mee bezig zijn… Maar de mondhoeken van de mensen gaan omhoog als je met diepgravende tips aankomt. Alsof dát de kern van de zaak is. Het gaat uiteindelijk om de uitgebreide lesstof, de praktijkvoorbeelden enzovoort. Op een of andere manier worden mensen intens gelukkig van tips en trucs. Trucs om dingen beter, makkelijker of sneller te doen en ook wel eens om collega’s af te troeven… Ik vind diep tips en trucs zelf ook erg leuk en ik vind het ook leuk om ze te ventileren.’
Het is nog geen antwoord hoe je aan die tips komt.
JR: ‘Dat is graven. Ik ben zelf nooit tevreden met hoe je in Photoshop iets doet. Ik denk dan dat het beter of handiger moet kunnen en dan ontdek je vanzelf nieuwe mogelijkheden. Een goed voorbeeld in Photoshop is dat je alles kunt doen met de alt-toets ingedrukt. Dan gebeurt er altijd wat anders met een gereedschap. Het is onwijs leuk om daar achter te komen. Het is natuurlijk in elke applicatie weer anders. In Adobe Animate is dat weer anders dan in Illustrator. De ene applicatie is wat droger dan de andere. In Illustrator heb je ook leuke trucs, maar in Photoshop zitten de meest maffe trucs die achter allerlei serieuze mogelijkheden verborgen zitten.’

Jan Ris met zijn drie boeken.

Vernieuwingen bijhouden

Ik ben, net als jij, begonnen met de eerste versie van Photoshop en ik gebruik nog steeds de toverstaf om even snel iets vrijstaand te maken…
JR: ‘Shame on you!’
Ik weet best wel dat er inmiddels veel mooiere en snellere manieren zijn om dat te doen, ik heb echter geen tijd om ze me eigen te maken. Hoe houd jij al die vernieuwingen bij?
JR: ‘Een mooi voorbeeld is Animate van Adobe. Wij konden cursussen Animate gaan geven voor een uitgever. We hebben trainers die andere applicaties beheersen dan ik, zoals Premiere en After Effects. En ik dacht: dat kunnen zij wel doen. Maar die schrokken er erg voor terug. Ik moest dus opzoek naar iemand die Animate goed kent en ik dacht: ik kan het mezelf ook wel eigen maken en op een gegeven moment kun je er dan een dag training in geven aan mensen die het helemaal niet beheersen. Bij Photoshop is dat op een geven moment ook zo. Je hebt mensen die al heel goed zijn, die veel verder zijn dan dat toverstafje en die moet ik dan in een training hele complexe Photoshop-technieken leren. Dat betekent dat ik beter moet worden dan die mensen, dus moet mijn kennis steeds blijven groeien. Dus zit ik vaak avond aan avond dingen uit te pluizen. In YouTube vind je, als je diep graaft, leuke tips. Er is altijd wel een Indiër, die – bijna onverstaanbaar – een gigantisch goede tip heeft. Als je heel goed bent in Photoshop of Illustrator is het steeds moeilijker om meer kennis te vinden. Adobe is ook een goede verschaffer van info over nieuwe mogelijkheden. Hoewel die ook vaak niet erg diep gaan.’

Alternatieven voor de heilige drie-eenheid

Neemt de dominantie van de heilige drie-eenheid af? Je leest tegenwoordig veel gemopper over Adobe…
JR: ‘Dat klopt, Hollanders klagen al helemaal. Mensen kunnen klagen wat ze willen, maar ze doen er niks mee. Ze gaan niet opzoek naar alternatieven. Er zijn alternatieven voor Illustrator en Photoshop. Zelfs voor InDesign zijn of komen er alternatieven.’
Geven jullie bijvoorbeeld al trainingen in Affinity Photo?
JR: ‘Nee. Dat is het punt: mensen zijn lui, daarom blijven Photoshop,Illustrator en InDesign de heilige drie-eenheid. Wie gaat er nu opzoek naar een alternatief voor InDesign? Waarom zou je dat doen?’
We zien op het blog dat er wel veel wordt gezocht naar informatie over de alternatieven voor Lightroom. De mensen zijn minder lui dan jij denkt.
JR: ‘Vergis je niet. Dat zijn veelal eenlingen of mensen met een klein bedrijf. We werken ook bijvoorbeeld voor de Persgroep, die gaan echt niet overstappen op dat soort applicaties.’
Er zit op elke hoek van de straat een ontwerper. Die hebben misschien wel belangstellingen voor dat soort alternatieve applicaties…
JR: ‘Door de bank genomen zullen mensen heel veel klagen dat het lidmaatschap van Creative Cloud te duur is, maar ondertussen blijven ze gewoon doorwerken met de heilige drie. Er zijn er die avontuurlijk zijn en denken fuck-it, ik ga aan het werk met een alternatief voor Photoshop. Affinity Photo en Designer vallen prima te leren, maar toch: de mainstream klaagt, maar blijft. Je moet je flink in zo’n nieuwe applicatie verdiepen en je kunt gestraft worden als dat na een jaar weg is. Zo’n klein bedrijf dat fantastische software maakt, kan makkelijker failliet gaan dan Adobe. Misschien is zo’n bedrijf over een jaar dood en daar heb je bij Adobe minder kans op.’

Jan Ris.

Illustrator

Er waren tot voor kort geen boeken over Illustrator bij Van Duuren, nu zijn er twee, dat boek van jou en een Classroom in a book. Is Illustrator ingewikkelder om te leren dan Photoshop?
JR: ‘Dat weet ik niet. Photoshop kan ook erg ingewikkeld zijn. Illustrator is eigenlijk begonnen als showcase-applicatie voor Adobe waarin je met PostScript kon tekenen. Het is uitgegroeid tot een grote applicatie waarin je kunt illustreren met vectoren. Ik vind het geen coherent pakket. Er zit van alles in: 3D, Photoshop-filters, allemaal verschillende dingetjes, maar uiteindelijk een beetje los zand. Het maakt het daardoor ook een moeilijk pakket. Tekenen met vectoren is ook ingewikkelder. Bij Illustrator heb je ook de angst voor het witte blaadje. Het heeft ook heel veel verschillende gereedschappen. Kijk maar eens hoeveel gereedschappen er in Illustrator zitten en hoeveel in InDesign. Die gereedschappen moet je allemaal snappen.’
Er is in de loop van de tijd wel steeds geprobeerd om het tekenen met die ‘enge’ pen makkelijker te maken.
JR: ‘Ze hebben nu de Krommingspen. Het is een potlood, maar het is een pen. Ik weet niet of dat de problemen oplost, die er misschien met de pen zijn. Aan alle kanten proberen ze om het beter te maken en dat proberen ze door steeds meer commando’s en steeds meer tooltjes erin te stoppen, waardoor het pakket steeds minder overzichtelijk wordt.’
Wat is de leukste applicatie om tips voor te verzinnen?
JR: ‘Photoshop is het geinigste pakket om iets voor te verzinnen. Misschien zitten daar ook de meest enthousiaste programmeurs. Er zitten nog steeds grapjes in verstopt, hoewel dat niet meer echt mag van Adobe. Maar ik vind Illustrator ook een heel leuk pakket met allemaal mogelijkheden om het digitale leven makkelijker te maken.’

Nieuwsgierig geworden naar deze drie tips en trucs-boeken? Je kunt ze HIER bij de uitgever bestellen.

Het bericht Jan Ris: ‘Op een of andere manier worden mensen intens gelukkig van tips en trucs!’ verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/jan-ris-op-een-of-andere-manier-worden-mensen-intens-gelukkig-van-tips-en-trucs/feed/ 0 9470
iOS 12 maakt kraken nog moeilijker https://blog.computercreatief.nl/ios-12-maakt-kraken-nog-moeilijker/ https://blog.computercreatief.nl/ios-12-maakt-kraken-nog-moeilijker/#respond Thu, 14 Jun 2018 08:30:26 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=9457 De mobiele apparaten van Apple waren al moeilijk om te kraken zonder pincode, straks met de komst van iOS12 wordt het nog moeilijker. Perfect voor jou als eindgebruiker, minder mooi voor criminelen en politie. Apple laat duidelijk weten dat de in iOS12 ingevoerde extra veiligheidsmaatregelen niet primair bedoeld zijn om opsporingsdiensten dwars te zitten. Wel … Lees verder iOS 12 maakt kraken nog moeilijker

Het bericht iOS 12 maakt kraken nog moeilijker verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
De mobiele apparaten van Apple waren al moeilijk om te kraken zonder pincode, straks met de komst van iOS12 wordt het nog moeilijker. Perfect voor jou als eindgebruiker, minder mooi voor criminelen en politie.

Apple laat duidelijk weten dat de in iOS12 ingevoerde extra veiligheidsmaatregelen niet primair bedoeld zijn om opsporingsdiensten dwars te zitten. Wel om politie & co in landen waar het niet zo nauw wordt genomen met democratie en vrijheid een hak te zetten. En natuurlijk om het digidieven nagenoeg onmogelijk te maken om een iPhone of iPad zonder wachtwoord, pincode of vingerafdruk te kraken. Nu was het al heel moeilijk om een i-apparaat binnen te komen, maar bedrijven als het Israëlische Cellebrite claimen de toestellen te kunnen kraken. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de USB-poort, waardoor de limitering van het aantal pogingen een correct wachtwoord of pincode in te voeren wordt omzeild. Met name pincodes zijn op die manier relatief simpel te omzeilen, door simpelweg achtereenvolgens waarden van 0000 tot en met 9999 te proberen (of nog even doortellen als je een langere pin gebruikt). De bijbehorende hardware is duur, maar wordt verkocht aan bijvoorbeeld politiecorpsen in de wereld. Ook per telefoon een ontgrendeling regelen kan, voor een zeer amaibele prijs van $50 per toestel.

Tijd is van levensbelang

Hoe succesvol deze hacks zijn is onduidelijk. Hoogstwaarschijnlijk gaat het niet (binnen afzienbare tijd) lukken om een lang en complex wachtwoord te kraken. Punt is alleen dat niet veel mensen daar gebruik van maken, meestal blijft het bij een pincode. Gebruiksvriendelijk is een lang en complexe code immers niet. Precies daarvan maken hackers misbruik. Maar er gloort hoop, zo meldt Reuters. Apple heeft beloofd om ook de USB-poort met een pincode te beveiligen. Ofwel: zodra je je smartphone aan de pc hangt dien je eerst je pincode of wachtwoord in te voeren alvorens syncen begint. Of andere code geïnjecteerd kan worden. Enige spelingsruimte bestaat uit het feit dat de code niet gevraagd wordt als deze binnen een uur al eerder is ingevoerd.

Effectief hebben opsporingsdiensten of criminelen dus maximaal een uur de tijd om een kraakpoging te wagen. In de praktijk veel minder of geen. Dat wordt dus met gillende sirenes naar het nabijgelegen politiebureau, waar dan ook nog eens een iPhone- of iPad-kraker van een bedrijf als het genoemde Cellebright moet staan. Die vervolgens voldoende tijd moet krijgen om de juiste pin of wachtwoord te gaan zoeken. In de praktijk zal het slagingspercentage van zo’n actie niet bijster hoog zijn.

Prettig gevoel

De gemiddelde iPhone- of iPad-gebruiker zal niet heel veel in aanraking komen met de politie. En zeker niet vanwege een zwaar misdrijf waarbij inzicht in data gewenst is. Diefstal is veel vervelender. Het is goed om te weten dat de gemiddelde crimineel steeds minder kan met een gestolen iPhone, iPad of ander i-apparaat. Ook kan je na diefstal een gestolen apparaat op afstand blokkeren of wissen. Het maakt toestellen van dit merk tot een minder geliefd object voor dieven. Het is immers in veel gevallen onmogelijk om de gestolen apparaten door te verkopen. Tegelijkertijd hoef jij je geen zorgen te maken over privacygevoelige data en foto’s: een dief krijgt die hoogstwaarschijnlijk nooit te zien. En zo hoort het.

Het boek Ontdek Ontdek iOS 11 voor iPad en iPhone, 2e editie van Henny TemminkMeer lezen over iOS? Lees dan het boek Ontdek iOS 11 voor iPad en iPhone, 2e editie door Henny Temmink eens.

Lees hier meer over iOS.

 

Het bericht iOS 12 maakt kraken nog moeilijker verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/ios-12-maakt-kraken-nog-moeilijker/feed/ 0 9457
Kaspersky versus Vermeend en Telegraaf https://blog.computercreatief.nl/kaspersky-versus-vermeend-en-telegraaf/ https://blog.computercreatief.nl/kaspersky-versus-vermeend-en-telegraaf/#respond Wed, 13 Jun 2018 12:47:12 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=9453 Ken je ze nog? Het dynamisch duo Vermeend en Van Rijbroek? Vermeend (…) stel cyber-experts waar Nederland zich in januari een kriek om heeft gelachen. Kaspersky spant een rechtszaak aan tegen Vermeend en De Telegraaf. Ten eerste eist Kaspersky een rectificatie in De Telegraaf betreffende de claim in het artikel onder de kop ‘Welkom in … Lees verder Kaspersky versus Vermeend en Telegraaf

Het bericht Kaspersky versus Vermeend en Telegraaf verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
Ken je ze nog? Het dynamisch duo Vermeend en Van Rijbroek? Vermeend (…) stel cyber-experts waar Nederland zich in januari een kriek om heeft gelachen. Kaspersky spant een rechtszaak aan tegen Vermeend en De Telegraaf.

Ten eerste eist Kaspersky een rectificatie in De Telegraaf betreffende de claim in het artikel onder de kop ‘Welkom in de wondere wereld van hacker Rian van Rijbroek’ van de wel heel fantasierijke hackster Van Rijbroek. Volgens de AV-maker heeft zij voldoende bewijs op tafel gelegd over dat er nooit door haar beweerd is dat Kaspersky gehackt is. Hetgeen betekent dat deze woorden mogelijk zijn opgetekend uit de mond van Vermeend. Of een tussenpersoon. Of – zoals Kaspersky als optie aanvoert in zijn blog – fake nieuws puur voor sensatie bedoeld. Maar dat lijkt ook niet helemaal het geval, de link naar Vermeend is er volgens de AV-maker wel. Na uitgebreid onderzoek – inclusief door Van Rijbroek bewaarde mails en opgenomen telefoongesprekken (blijkbaar voelde ze zelf toch ook al nattigheid) leiden sporen volgens hen inderdaad naar Vermeend. De kans bestaat dus dat hij persoonlijk de leugens de wereld heeft in geholpen.

Plagiaat

Het duo Vermeend en Van Rijbroek staat sowieso niet bekend als bepaald succesvol. Uiteindelijk werd ‘hun’ boek snel uit de handel genomen vanwege plagiaat. Bovendien bleek het bomvol onzin en verzonnen feiten te staan die kant nog wal raakten. De Telegraaf beweert dat een anonieme bron de krant benaderde met nieuws betreffende de vermeende hack bij Kaspersky. Deze laatste partij vermoedt dat dit Vermeend zelf is geweest. Zelf heeft hij dat inmiddels ontkend. Probleem is echter dat zowel Vermeend als Rijbroek niet echt als betrouwbaar te boek staan.

Wonderlijk

Het blijft al met al een wonderlijke soap waarvan het einde nog niet in zicht is. We weten eigenlijk nog steeds niet goed wie die Van Rijbroek nou eigenlijk is. Zelf noemt ze zich hacker, ooit verbonden aan de Nederlandse veiligheidsdiensten. Een bekende foto is die van haar kroelend in een ‘speelpakje’. Volgens haar was ze toen undercover op een missie waar ze niets over kan vertellen. Om heel eerlijk te zijn lijkt het allemaal op een grotendeels verzonnen leven. Of dat scenario door haarzelf bedacht is of door iemand anders laten we wijselijk in het midden. Maar een ‘meesterhacker’ en ex-spion doen het op de cover natuurlijk beter dan dan een omschrijving als ‘helpdeskmedewerker’, om maar iets te noemen. Hoe dan ook: wordt vervolgd.

Het bericht Kaspersky versus Vermeend en Telegraaf verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/kaspersky-versus-vermeend-en-telegraaf/feed/ 0 9453
Leer InDesign met Classroom in a Book https://blog.computercreatief.nl/leer-indesign-met-classroom-in-a-book/ https://blog.computercreatief.nl/leer-indesign-met-classroom-in-a-book/#respond Wed, 13 Jun 2018 10:00:03 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=9446 ‘Maar ik wil gewoon even die tekst en wat plaatjes bij elkaar zetten. Dat kan toch, met dat InDesign of zo?’ Ja, dat kan. En dat kan jij nu ook. Iedereen kan in een kwartiertje doen waar vroeger jarenlang monnikenwerk voor nodig was. Hup, klikkerdeklik, klaar die pagina. Of die nieuwsbrief, dat affiche, een folder, … Lees verder Leer InDesign met Classroom in a Book

Het bericht Leer InDesign met Classroom in a Book verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
‘Maar ik wil gewoon even die tekst en wat plaatjes bij elkaar zetten. Dat kan toch, met dat InDesign of zo?’ Ja, dat kan. En dat kan jij nu ook. Iedereen kan in een kwartiertje doen waar vroeger jarenlang monnikenwerk voor nodig was. Hup, klikkerdeklik, klaar die pagina. Of die nieuwsbrief, dat affiche, een folder, boekje, noem maar op. Met InDesign kun je echter veel méér… Leer InDesign met Classroom in a Book.

Het is prachtig dat Adobe InDesign enerzijds door iedereen heel ‘oppervlakkig’ gebruikt kan worden. Je krijgt een blanco vel, zet wat kaders met teksten en beelden neer, schuift wat ermee rond, maakt ze groter, kleiner, langer of korter. En dan kan je de pagina printen en/of een PDF ervan maken. (Lees maar les 1 en 2 – zo gebeurd.) Maar anderzijds voel je als beginner al aan je water dat er vast ook slimmere werkwijzen zijn om grotere publicaties te maken, zoals een uitgebreide folder, een boekje, of een serie advertenties. Die werkwijzen zijn er inderdaad ! (Les 3 en volgende…)

Beproefde werkwijzen

Want InDesign is méér dan een programma dat je sec laat maken wat je de lezer wil laten zien. Het is vooral een programma dat jou sneller en makkelijker helpt te werken. Hulplijnen, basispagina’s, stijlen; allemaal beproefde werkwijzen om sneller en consistenter iets te maken wat er ook nog mooi uitziet. Dat is waar dit boek over gaat.

De serie Classroom in a Book bestaat uit goed verzorgde uitgaven over de populaire Adobe-software. Ze zijn ideaal zijn als leerboek voor beginners. Wel wat dikker dan een doorsnee ‘Dummies’ boek, want dit soort software biedt nu eenmaal veel mogelijkheden, zelfs al in de basis.

Nadoen en zelf toepassen

De lessen in het boek nemen je aan de hand bij het maken van enkele gevarieerde publicaties, van simpel tot complex. Alle benodigde bestanden (teksten en beelden) staan klaar. Je mag ook gerust even spieken wat de uiteindelijke publicatie wordt (het uiteindelijke bestand krijg je ook aangereikt). En dan werk je ‘volgens het boekje’ stapsgewijs naar dat doel. Er wordt wel van je verwacht dat je de opgedane inzichten en uitgevoerde handelingen onthoudt en leert in je eigen producties toe te passen.

Van pril begin tot een goeie basis

De vele onderwerpen die het boek behandelt komen de meeste gebruikers wel van pas. Maar soms schiet het boek wat te ver is door in de hang naar handigheid. Het automatisch laten aanmaken van foto-bijschriften aan de hand van meta-gegevens is bijvoorbeeld zo’n werkwijze waarvan ik me afvraag of dat wel zo ‘basaal’ is. En technieken zoals het aanmaken van stijlen voor tabellen zijn gewoon te ingewikkeld. Laat zoiets dus gerust liggen…

Het boek behandelt ook niet het héle programma – mijn hemel, nee. Dan was er wel meer papier nodig ! Het biedt een meer dan goeie basis. Voor een uitleg van werkelijk àlle onderwerpen en technieken kan je beter de online Help-functie raadplegen of het massieve maar nog niet verouderde InDesign CS6/CC-boek van Aad Metz ter hand nemen. Of nog beter: pak het kersverse boek InDesign Tips, Trucs & Technieken van Jan Ris, wat een ruime selectie aan extra vaardigheden en handigheden voor de ervaren gebruiker biedt.

En een beetje digitaal

De laatste twee lessen van het boek (13 en 14) gaan in op de digitale mogelijkheden van InDesign. Het maken van een invulbaar PDF-formulier en een aardige interactieve ePub Fixed Layout is lang niet zo moeilijk als veel gebruikers denken. Dus dat pak je ook effe mee!

Het bericht Leer InDesign met Classroom in a Book verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/leer-indesign-met-classroom-in-a-book/feed/ 0 9446
Vergelijkbare gezichten groeperen in Google Foto’s werkt niet of maar half https://blog.computercreatief.nl/vergelijkbare-gezichten-groeperen-in-google-fotos-werkt-niet-of-maar-half/ https://blog.computercreatief.nl/vergelijkbare-gezichten-groeperen-in-google-fotos-werkt-niet-of-maar-half/#respond Tue, 12 Jun 2018 09:18:32 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=9436 Gisteren kwam er een vraag van een lezer over Vergelijkbare gezichten groeperen in Google Foto’s. Nee, niet over de manier waarop je de gezichtsherkenning kunt aanzetten, dat staat HIER uitgelegd. Vergelijkbare gezichten groeperen stond bij hem aan, maar werkte niet, of soms maar half. Dat is een bekend, maar moeilijk oplosbaar probleem. Vergelijkbare gezichten groeperen … Lees verder Vergelijkbare gezichten groeperen in Google Foto’s werkt niet of maar half

Het bericht Vergelijkbare gezichten groeperen in Google Foto’s werkt niet of maar half verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
Gisteren kwam er een vraag van een lezer over Vergelijkbare gezichten groeperen in Google Foto’s. Nee, niet over de manier waarop je de gezichtsherkenning kunt aanzetten, dat staat HIER uitgelegd. Vergelijkbare gezichten groeperen stond bij hem aan, maar werkte niet, of soms maar half. Dat is een bekend, maar moeilijk oplosbaar probleem.

Vergelijkbare gezichten groeperen

Vergelijkbare gezichten groeperen is een mooie mogelijkheid in Google Foto’s. Zoals bekend is het niet standaard beschikbaar in de EU, maar wel aan te zetten. Als je het hebt aangezet zie je, als je in de zoekbalk tikt, de gezichten verschijnen waarvan Google denkt dat ze hetzelfde zijn. Die gezichtsherkenning wordt niet uitgevoerd op je smartapparaat zelf, dat gebeurt op de servers van Google. Je hebt er dus geen invloed op. Heb je de gezichtsherkenning aangezet, dan duurt het even voordat de herkende gezichten in je Google Foto’s-app verschijnen. Het schijnt zo te zijn dat alle gezichten door Google op hun servers al verzameld zijn, waardoor ze na het aanzetten vrij vlot verschijnen.

Haperingen

Soms – regelmatig? – gebeurt er niets of komen de gezichten mondjesmaat binnen. De lezer schreef: Via een VPN verbinding heb ik gezichtsherkenning kunnen inschakelen op mijn foto’s. Deze start alleen niet. Na e.e.a. gelezen te hebben in de fora van mensen met hetzelfde probleem. Heb ik de functie een dag uitgeschakeld en daarna weer ingeschakeld. Nu worden er enkele gezichten herkent, maar daarna stopt het weer. (Her)Kent u dit probleem en zo ja, kunt/wilt u mij uitleggen wat er fout gaat? Uitleggen wat er fout gaat? Dat is moeilijk bij iets dat automatisch moet werken.

Geen invloed

Op Vergelijkbare gezichten groeperen heb je – als je het hebt aangezet – helemaal geen invloed. Het moet ergens bij Google gebeuren en Google doet dat geautomatiseerd. Er zit niet iemand af te wachten totdat jij het aan zet en die dan vervolgens ergens een schakelaartje overhaalt. Google Foto’s werkt over het algemeen soepel en betrouwbaar, maar met die gezichtsherkenning is deze lezer niet de enige die dat probleem heeft. Bij mij werkte deze functie na het aanzetten meteen en goed. Na een half jaar echter, stopte het ineens en werden op nieuwe foto’s geen nieuwe gezichten meer herkend.

Huisdieren en mensen

Vergelijkbare gezichten groeperen in Google Foto's
De instellingen voor Vergelijkbare gezichten groeperen (en voor de Huisdieren).

Natuurlijk zocht ik ook op de Google fora om hulp, maar verder dan de app van je smartapparaat halen en die er opnieuw opzetten gingen de adviezen niet. En dat hielp dus nooit. De foto’s van Google Foto’s staan op de servers bij Google, dus het kan geen kwaad om Google Foto’s-app van je smartapparaat af te halen, maar helpen doet het zelden tot nooit. Bij mij begon het na een paar maanden ineens weer te werken. Overigens werkt nog steeds niet alles zoals ‘beloofd’. Huisdieren met mensen groeperen wat je bij Vergelijkbare gezichten groeperen kunt vinden werkt bij mij niet en bij mijn vrouw wel. Tussen de herkende gezichten staan bij mij geen huisdieren (bij haar overigens ook niet).

Wanhoop niet!

Als je op de fora van Google Foto’s kijkt, zie je altijd dezelfde oplossing (aangeboden door de Google-deskundige): haal Google Foto’s van je apparaat en zet het er opnieuw op. Of log uit met je account en log opnieuw in. Neem bijvoorbeeld deze thread over dit probleem of deze. Een oplossing krijg je niet. Google onderzoekt het probleem en heeft er blijkbaar nog geen oplossing voor gevonden. HIER is nog een stukje over het probleem. Over het Huisdierenprobleem vond ik eenzelfde nutteloze discussie. Hoewel… Hoopgevend was hier de laatste reactie in dit ‘draadje’: Hé, ik was zo moe van het wachten dat ik dacht dat het (Mensen en Huisdieren H.F.) een mythe was, maar op wonderbaarlijke wijze werkt ‘Mensen & Huisdieren’ eindelijk, dus twijfel niet, het zal op een dag als bij toverslag verschijnen… Daar hopen we dan maar op.

Op dit blog schrijven we veel over Google Foto’s. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s uit de serie ‘Haal meer uit je smartphone’. Maar ook daar staan ongetwijfeld niet alle antwoorden in. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen (al weet ik ook niet overal het antwoord op, maar misschien andere lezers wel).

Het bericht Vergelijkbare gezichten groeperen in Google Foto’s werkt niet of maar half verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/vergelijkbare-gezichten-groeperen-in-google-fotos-werkt-niet-of-maar-half/feed/ 0 9436
Hé, een nieuwe Backberry https://blog.computercreatief.nl/he-een-nieuwe-backberry/ https://blog.computercreatief.nl/he-een-nieuwe-backberry/#respond Tue, 12 Jun 2018 07:00:07 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=9431 Blackberry, wie kent het nog? Bij de jongere generatie zal het merk nauwelijks een belletje doen rinkelen. De iets oudere jongere kent de naam vooral als fabrikant van hippe toestellen voor de zakelijke markt. Het bedrijf ging nagenoeg failliet maar bestaat nog steeds. Ooit was Blackberry dé speler op de markt van (grotendeels) zakelijke smartphones. … Lees verder Hé, een nieuwe Backberry

Het bericht Hé, een nieuwe Backberry verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
Blackberry, wie kent het nog? Bij de jongere generatie zal het merk nauwelijks een belletje doen rinkelen. De iets oudere jongere kent de naam vooral als fabrikant van hippe toestellen voor de zakelijke markt. Het bedrijf ging nagenoeg failliet maar bestaat nog steeds.

Ooit was Blackberry dé speler op de markt van (grotendeels) zakelijke smartphones. Vooral bekend van het fysieke toetsenbordje dat op alle toestellen van dit merk prominent aanwezig was. En de geboden beveiliging en versleuteling van gegevens. Uiteindelijk verloor Blackberry met z’n eigen besturingssysteem de strijd tegen de grote namen Apple (iOS) en Google (Android). Met name veel gebruikers zullen zijn overgestapt naar iOS, al was het maar omdat ook daar de veiligheid en versleuteling uitstekend in orde zijn. Uiteindelijk stopte Blackberry met het maken van smartphones en concentreerde het zich daarna volledig op software. Zelfs het eigen besturingssysteem legde het loodje, als basis koos het bedrijf voor Android. Dat er nu toch nog een Blackberry-telefoon verschijnt in de vorm van de Key2 heeft te maken met het feit dat het Chinese TCL de naam Blackberry mag gebruiken.

Optische zoom

De nieuwe Blackberry Key2 beschikt in ieder geval ook weer over een hardware-toetsenbordje, al doet dat inmiddels toch wat oubollig aan. Maar een ieder die toch het liefst een ‘echt’ toetsenbord gebruikt ongetwijfeld een verademing. Wel geldt dat dit onderdeel natuurlijk wat schermruimte kost en dat is dan weer jammer. Het kloppend hart bestaat uit een SoC (System on a Chip) van Snapdragon: de 660. Deze bevat onder meer 8 CPU-kernen, min of meer de standaard in de wereld van Android-toestellen tegenwoordig. Verder is voorzien in 6 GB RAM, wat het geïnstalleerde Android prettig in gebruik maakt. Verder is voorzien 12 megapixel dubbellenzige camera, waarvan eentje met 2x optische zoom. Vreemd genoeg ontbreekt optische beeldstabilisatie.

Midrange en duur

Al met al een aardig toestel met specificaties van de betere middenklasser. Het prijskaartje is echter best aan de hoge kant. De versie met 64 GB gaat voor €649 over de toonbank. De prijs voor de 128 GB-versie is nog onbekend. Daar koop je ook een iPhone voor, of een andere Android-telefoon met gelijksoortige specs voor een lagere prijs. Zeker als je voor een Chinese fabrikant kiest. Anderzijds: bij deze Blackberry blijf je ‘vrij’ dankzij Android; je zit niet aan een achterhaald Blackberry-systeem vast. Dat scheelt dan weer natuurlijk.

Het bericht Hé, een nieuwe Backberry verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/he-een-nieuwe-backberry/feed/ 0 9431
Leapp failliet, hoop op doorstart https://blog.computercreatief.nl/leapp-failliet-hoop-op-doorstart/ https://blog.computercreatief.nl/leapp-failliet-hoop-op-doorstart/#respond Mon, 11 Jun 2018 12:49:43 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=9423 De bekende dealer van tweedehands Apple-hardware Leapp is afgelopen vrijdag failliet verklaard. Of en wanneer bestelde goederen nog uitgeleverd worden is onduidelijk. Ook nu blijkt weer dat goedkoop soms toch als duurkoop kan uitpakken. Want heb je toevallig ergens in de afgelopen week een leuk stukje hardware besteld en betaald bij Leapp, dan is het … Lees verder Leapp failliet, hoop op doorstart

Het bericht Leapp failliet, hoop op doorstart verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
De bekende dealer van tweedehands Apple-hardware Leapp is afgelopen vrijdag failliet verklaard. Of en wanneer bestelde goederen nog uitgeleverd worden is onduidelijk.

Ook nu blijkt weer dat goedkoop soms toch als duurkoop kan uitpakken. Want heb je toevallig ergens in de afgelopen week een leuk stukje hardware besteld en betaald bij Leapp, dan is het maar de vraag of je van die investering ooit wat terug ziet. De zaak is namelijk failliet verklaard. Hoewel het er aan de oppervlakte allemaal spic en span uitzag, was dat niet echt het geval. Het lijkt erop dat de vele fysieke winkels het bedrijf de das hebben omgedaan. Concurrenten die ook tweedehands refurbished hardware aanbieden hebben die niet of veel minder, waardoor de operationele kosten natuurlijk een stuk lager blijven. Verder kan je je soms afvragen of het gezien de prijsverschillen tussen refurbished tweedehands en nieuw waard is om voor tweedehands te kiezen.

Prijsverschillen

Met name de prijsverschillen tussen meer recente tweedehands modellen en gloednieuwe exemplaren zijn relatief klein. Je moet je slag vooral slaan bij de wat oudere modellen uit een bepaalde serie. Probleem daarbij is natuurlijk dat het maar de vraag is hoelang Apple die nog blijft voorzien van nieuwe besturingssystemen. Het is dus een beetje gokken en heel goed zoeken naar iets wat niet te oud is om volgend jaar al antiek te zijn. En wat tegelijkertijd niet zo dicht – qua prijs – bij nieuwe hardware zit dat het onverstandig is om daar je geld aan te besteden. Verder is er ook nog het verhaal garantie, wat per refurbished-leverancier nogal verschilt. Last but not least is er de kwaliteit van de aangeboden waar. De allergoedkoopste tweedehands-apparatuur heeft vaak geen al te best verleden achter de kiezen. En dat zie je terug in bijvoorbeeld het uiterlijk met krasjes en dergelijke.

Sla je slag

Is het dan alleen maar kommer en kwel in de wereld van tweedehands en refurbished? Nee, zeker niet. Het is bijvoorbeeld uitstekend voor het milieu. Daar waar afgedankte apparatuur normaliter op de vuilnisbelt verdwijnt, gaat het nu een mooi tweede leven tegemoet. Bovendien geldt dat computers, smartphones en tablets de afgelopen jaren van zodanig voldoende krachtige hardware zijn voorzien dat ze – afhankelijk van de ondersteuning van de fabrikant – nog wel een flinke tijd mee kunnen qua software. Je kunt dus prima je slag slaan met een refurbished apparaat, maar check wel heel kritisch de prijsverschillen met nieuw. En – natuurlijk – vraag duidelijk na of essentiële onderdelen als de accu vervangen zijn in het refurbishment-proces. Als dat niet het geval is kom je mogelijk – zeker in het geval van Apple – binnen niet al te lange tijd alsnog voor een dure verrassing te staan. Tot slot zijn natuurlijk de garantielengte en voorwaarden daarvan van levensbelang. Wat valt er onder de garantie en wat niet? Goed uitzoeken!

Afwachten maar

Wat de klanten van Leapp betreft is het nu maar afwachten wat er gaat gebeuren. In ieder geval zijn de garanties per direct komen te vervallen, zo lezen we op de site. Er is overleg gaande over de mogelijkheden deze garanties over te laten nemen door een eventueel geïnteresseerde koper die Leapp over zou willen nemen. Maar als die ‘nee’ zegt heb je geen been om op te staan. Wat bestellingen betreft belooft het bedrijf dat online bestelde artikelen deze week nog uitgeleverd worden; in een fysieke winkel bestelde en betaalde artikelen kunnen niet meer geleverd worden. Hoe dat uiteindelijk afloopt is ook afwachten. Faillissementen van computerketens zijn altijd heel vervelend, zeker ook omdat er vaak grotere bedragen worden misgelopen door klanten die daardoor ernstig gedupeerd worden. Laten we dan ook maar hopen op een doorstart en een bijbehorende nette afhandeling van lopende zaken.

Het bericht Leapp failliet, hoop op doorstart verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/leapp-failliet-hoop-op-doorstart/feed/ 0 9423
Snapseed op donker https://blog.computercreatief.nl/snapseed-op-donker/ https://blog.computercreatief.nl/snapseed-op-donker/#respond Mon, 11 Jun 2018 10:05:09 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=9417 Snapseed is een populaire app voor het bewerken van foto’s op je smartapparaat. En waarom ook niet! De mogelijkheden zijn uitgebreid en de app werkt zowel op Android als iOS en is geschikt voor telefoon en tablet. Snelle aanpassingen, omzettingen naar zwart-wit, een kadertje om een foto: Snapseed doet het allemaal. Snapseed wordt regelmatig geüpdatet, … Lees verder Snapseed op donker

Het bericht Snapseed op donker verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
Snapseed is een populaire app voor het bewerken van foto’s op je smartapparaat. En waarom ook niet! De mogelijkheden zijn uitgebreid en de app werkt zowel op Android als iOS en is geschikt voor telefoon en tablet. Snelle aanpassingen, omzettingen naar zwart-wit, een kadertje om een foto: Snapseed doet het allemaal. Snapseed wordt regelmatig geüpdatet, hoewel de update-frequentie de laatste tijd wat afnam. De laatste update brengt… Tromgeroffel… Een donker thema!

Dark theme

Snapseed
Dark theme bij de Settings (Instellingen).


Een donker thema? Ja, de enige vernieuwing die je in de laatste update kunt vinden is dat je kunt kiezen voor een donker thema. Bij foto-applicaties als Lightroom of Photoshop staat de interface op donker/zwart. Het idee daarachter is dat je minder afgeleid wordt door een donkere achtergrond dan door een witte achtergrond. Je kunt je beter op het bewerken van de foto concentreren is de gedachte. Dat kan best zo wezen, er zal wel onderzoek naar gedaan zijn. Snapseed heeft nu ook deze mogelijkheid. Bij de Settings (Instellingen) kun je voor Dark theme kiezen.

Liever wat anders…

Blij? Mwah. Ik had liever gezien dat je nu eindelijk een foto kon uitsnijden in een formaat dat je zelf kiest. Of dat er slimmigheidjes dankzij kunstmatige intelligentie werden opgenomen. Bijvoorbeeld handig de achtergrond bij een portret vervagen of suggesties om je foto te verbeteren zoals je in de laatste versies van Google Foto’s kunt krijgen. Verder heb ik niets te klagen. Snapseed blijft mijn favoriete app voor het verder bewerken van foto’s op mijn mobieltje en tablet. (Overigens is de laatste update van Snapseed bij mij nog niet op mijn apparaten belandt, maar hij is onderweg…)

SnapseedIn het boek Beter fotograferen met je smartphone staat een uitgebreid hoofdstuk over het werken met Snapseed. Op dit blog vind je HIER meer informatie over Snapseed.

Het bericht Snapseed op donker verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/snapseed-op-donker/feed/ 0 9417