COMPUTER CREATIEF https://blog.computercreatief.nl Tue, 17 Apr 2018 12:17:51 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.5 95773380 Dotaanse leugens op social media https://blog.computercreatief.nl/dotaanse-leugens-op-social-media/ https://blog.computercreatief.nl/dotaanse-leugens-op-social-media/#respond Tue, 17 Apr 2018 12:17:51 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=8912 Vreemd eigenlijk, dat mensen zich altijd mooier voor willen doen dan ze zijn. Dit gedrag is vooral op social media te zien. De een leeft een nog mooier leven dan de ander. Posts over minder leuke zaken uit het dagelijks leven tref je er nauwelijks aan. En sommigen liegen simpelweg een heel imago bij elkaar, … Lees verder Dotaanse leugens op social media

Het bericht Dotaanse leugens op social media verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
Vreemd eigenlijk, dat mensen zich altijd mooier voor willen doen dan ze zijn. Dit gedrag is vooral op social media te zien. De een leeft een nog mooier leven dan de ander. Posts over minder leuke zaken uit het dagelijks leven tref je er nauwelijks aan. En sommigen liegen simpelweg een heel imago bij elkaar, zoals Dotan afgelopen dagen bewees.

Zanger Dotan is hét voorbeeld van iemand die op een bijna dwangmatige manier een imago heeft opgebouwd de afgelopen jaren. Inmiddels heeft hij – al krokodillentranen sprengend – toegegeven dat hij fout was en gebruik heeft gemaakt van allerlei nepprofielen voor het genereren van al even tranentrekkende emotionele gestes van de zanger. Zo sprak hij persoonlijk met terminale patiënten om de hun nog resterende korte tijd bij leven wat op te fleuren bijvoorbeeld. Kortom: de leugens gingen dus heel ver, grensoverschrijdend kan je zeggen. Nu valt een bekend persoon natuurlijk extra hard van z’n voetstuk in het geval van leugens. De kans bestaat dat Dotan voortaan samen met Marco Bakker de rest van zijn leven kerstliedjes kan gaan kwelen. Liegen is nergens voor nodig en wordt vrijwel altijd ontdekt.

De gewone man en Dotaanse ‘versprekingen’

Ook als je helemaal niet bekend bent, maar gewoon een doorsnee grijze doorzon-Nederlander is liegen soms erg aantrekkelijk. Want ja, wat valt er op sociale media nou eigenlijk over jouw ‘saaie’ leventje te vertellen? Zeker in vergelijking met je virtuele vrienden die het ene na het andere mooie avontuur beleven. Kan het dan heel erg kwaad om je profiel een beetje op te pimpen? Probleem is dat oppimpen uiteindelijk ook gezien kan worden door jouw toekomstige baas. En als feiten dan niet blijken te kloppen ziet een bedrijf jou bij sollicitatie mogelijk net wat onbetrouwbaar als een van de andere gegadigden. Het is zomaar een voorbeeldje van waar leugens uiteindelijk tot teleurstellingen kunnen leiden. Andersom geldt dat het niet verstandig is om mensen alleen maar (te) zonnige posts heel serieus te nemen. Zeker als je ze nog nooit in real life hebt ontmoet.

Gewoon lekker jezelf zijn

Het is verstandig om ook op social media gewoon zoveel mogelijk bij jezelf te blijven. Als daardoor niemand je aardig vindt (wat we overigens ten zeerste betwijfelen!): so be it. Al die virtuele vrinden zijn jouw veelal even virtuele vriendschap dan niet waard. Maar meestal leidt het alleen maar tot een verademing. Gewoon lekker jezelf zijn is toch heerlijk? Dotan heeft het verbruid bij niet alleen een heel groot deel van zijn fans, maar ook professioneel. Afwachten of ie er nog bovenop komt qua carrière. Indien niet, dan kan hij zich voegen bij die andere bekende Dotaanse leugenaars. Onder het motto ‘gone in 60 seconds’. Zonde, want al die leugens heeft ie helemaal niet nodig. Want zingen kan hij. Ervan uitgaande dat het geen playback is.

Het bericht Dotaanse leugens op social media verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/dotaanse-leugens-op-social-media/feed/ 0 8912
Favoriete Voorinstellingen in Lightroom Classic https://blog.computercreatief.nl/favoriete-voorinstellingen-in-lightroom-classic/ https://blog.computercreatief.nl/favoriete-voorinstellingen-in-lightroom-classic/#comments Tue, 17 Apr 2018 09:23:15 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=8901 Als je Lightroom al een tijd gebruikt, heb je zeker zelf Voorinstellingen gemaakt of gedownload. Met een Voorinstelling – Preset – pas je in één keer een aantal ontwikkelinstellingen op een foto toe. Een Voorinstelling is ook zeer geschikt om die bij het importeren toe te passen om de eerste ontwikkelhandelingen te automatiseren. Op een … Lees verder Favoriete Voorinstellingen in Lightroom Classic

Het bericht Favoriete Voorinstellingen in Lightroom Classic verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
Als je Lightroom al een tijd gebruikt, heb je zeker zelf Voorinstellingen gemaakt of gedownload. Met een Voorinstelling – Preset – pas je in één keer een aantal ontwikkelinstellingen op een foto toe. Een Voorinstelling is ook zeer geschikt om die bij het importeren toe te passen om de eerste ontwikkelhandelingen te automatiseren. Op een gegeven moment kun je – door het kopen, maken of downloaden van Voorinstellingen – er zoveel van in Lightroom hebben staan, dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. In Lightroom Classic 7.3 kun je nu makkelijk een mapje maken met je meestgebruikte, favoriete Voorinstellingen.

Bomen en bos

Ik weet niet hoeveel Voorinstellingen jij hebt, ik heb er eigenlijk veel te veel. Voor mijn Fuji’s en mijn Nikon’s heb ik zelf een paar Voorinstellingen gemaakt. En verder gebruik ik een paar Voorinstellingen die bij Lightroom zelf zitten – Verscherpen Gezichten en Verscherpen Landschap – en een van de Dramatic Sky Gradients van Piet van den Eynde. Het is eigenlijk veel handiger om die samen in een mapje te hebben waar je ze makkelijk kunt vinden en toepassen.

Favoriete Voorinstellingen maken

Favoriete Voorinstellingen
Voeg een Voorinstelling toe aan je Favorieten.

In Lightroom Classic stel je dat nu heel eenvoudig in. Het gaat alsvolgt:

 1. Ga naar de module Ontwikkelen en aldaar naar het deelvenster Voorinstellingen.
 2. Rechtsklik (of ctrl-klik) op de Voorinstelling die je als een van je favorieten wilt instellen.
 3. In het menu dat je te zien krijgt kies je voor Toevoegen aan Favorieten
 4. Bovenin het deelvenster Voorinstellingen wordt er nu een nieuw ‘mapje’ gemaakt – Favorieten – met daarin je eerste favoriete Voorinstelling.
 5. Kies op dezelfde manier voor je volgende favoriet.
 6. Vul je mapje met je favorieten zodat je ze makkelijk bij de hand hebt.
Favoriete Voorinstellingen
Het ‘mapje’ met Favorieten.

Deze Voorinstellingen blijven ook op de oorspronkelijke plek staan. Je kunt de Voorinstellingen weer uit je Favorieten-map verwijderen: Rechtsklik op de Voorinstelling die je wilt verwijderen uit het mapje en kies voor Verwijder uit Favorieten.

Eind januari verschenen bijgewerkte versies van Ontdek Lightroom Classic CC en Bewuster en beter werken met Lightroom CC/Classic van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks. De informatie in deze blogpost is een aanvulling op deze boeken. Wil je snel aan de slag met Lightroom dan zijn dit de boeken om je snel met Lightroom Classic op weg te helpen. Handig om te weten: van deze boeken is een webversie beschikbaar. Als u zich registreert, krijgt u gratis toegang, plus relevante extra’s. Handig om te weten: van dit boek zijn webversies beschikbaar. Als je je bij de uitgever registreert, krijg je gratis toegang tot die webversie, plus relevante extra’s.

Meer tips en trucs over Lightroom? Die je vind je op DEZE pagina van dit blog.

Het bericht Favoriete Voorinstellingen in Lightroom Classic verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/favoriete-voorinstellingen-in-lightroom-classic/feed/ 3 8901
Windows voorjaarsupgrade weer in bèta https://blog.computercreatief.nl/windows-voorjaarsupgrade-weer-in-beta/ https://blog.computercreatief.nl/windows-voorjaarsupgrade-weer-in-beta/#respond Mon, 16 Apr 2018 12:46:46 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=8892 Heel bijzonder: de geplande voorjaarsupgrade van Windows 10 verkeert weer in bèta. Er lijkt iets heel erg mis gegaan te zijn met de eindcontrole. We schreven er vorige week al over: heel veel Windows 10-gebruikers werden rond 10 april – de beoogde maar niet officieel gecommuniceerde upgrade-dag – geconfronteerd met een vastlopend systeem. En dat … Lees verder Windows voorjaarsupgrade weer in bèta

Het bericht Windows voorjaarsupgrade weer in bèta verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
Heel bijzonder: de geplande voorjaarsupgrade van Windows 10 verkeert weer in bèta. Er lijkt iets heel erg mis gegaan te zijn met de eindcontrole.

We schreven er vorige week al over: heel veel Windows 10-gebruikers werden rond 10 april – de beoogde maar niet officieel gecommuniceerde upgrade-dag – geconfronteerd met een vastlopend systeem. En dat na het installeren van de Windows 10 voorjaarsupgrade, ofwel versie 1803. Het probleem schijnt ernstig te zijn, want – zo lezen we hier – Microsoft heeft de upgrade nu helemaal teruggetrokken. Sterker nog: hij verkeert weer in de testfase (bèta). We raden je dan ook aan om – indien nog mogelijk – de upgrade te blokkeren. Grote kans dat er meer problemen in zitten, de eindcontrole heeft hier duidelijk tekort geschoten. Heb je de upgrade al geïnstalleerd, dan is het zaak de komende tijd voor goede back-ups van al je belangrijke gegevens te zorgen.

Bijzonder

Het is in ieder geval heel bijzonder dat een bedrijf een voor uitrol gereed geacht stuk software weer degradeert naar bèta-status. De druk om zoveel mogelijk upgrades per jaar uit te pompen lijkt voor Windows 10 hoog te zijn. Waarom? Liever een (of zelfs nog minder) kwalitatief goede upgrade in plaats van meerdere halfbakken vernieuwingen per jaar zou je zeggen. Als je de gelukkige bezitter van Windows 10 Pro bent geldt dat het nu belangrijker dan ooit is om upgrades te blokkeren, in ieder geval voor de komende weken en maanden. Het is onbekend wanneer de upgrade alsnog (weer) wordt uitgerold.

Het Windows 10 overstap- en updateboek van Peter KassenaarMeer lezen over Windows 10? Check dan Het Windows 10 overstap- en updateboek van Peter Kassenaar bomvol informatie betreffende dit besturingssysteem.

 

 

Vind nog veel meer artikelen over Windows 10 upgrades en updates op deze verzamelpagina.

Het bericht Windows voorjaarsupgrade weer in bèta verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/windows-voorjaarsupgrade-weer-in-beta/feed/ 0 8892
Interface-aanpassingen in Google Foto’s https://blog.computercreatief.nl/interface-aanpassingen-in-google-fotos/ https://blog.computercreatief.nl/interface-aanpassingen-in-google-fotos/#comments Mon, 16 Apr 2018 08:33:16 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=8880 Google blijft Google Foto’s aanpassen en door ontwikkelen. Dat zie je soms aan de interface van de app. In een oudere versie van Google Foto’s was het gereedschap voor het bewerken van een foto het Potloodje, nu is dat het icoontje van de Schuifregelaars. Nu is de volgorde van de verschillende schermen weer omgegooid. Altijd … Lees verder Interface-aanpassingen in Google Foto’s

Het bericht Interface-aanpassingen in Google Foto’s verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
Google blijft Google Foto’s aanpassen en door ontwikkelen. Dat zie je soms aan de interface van de app. In een oudere versie van Google Foto’s was het gereedschap voor het bewerken van een foto het Potloodje, nu is dat het icoontje van de Schuifregelaars. Nu is de volgorde van de verschillende schermen weer omgegooid. Altijd maar die interface-aanpassingen!

Interface-aanpassingen
Het icoontje voor Google Lens onderaan in het linker scherm. In het rechter scherm, in het Drie-streepjes-menu, de menu-opdracht Info voor de informatie over de foto.

Onlangs werd Google Lens in Google Foto’s geïntegreerd. Google Lens analyseert je foto’s. Staat er bijvoorbeeld een bekend gebouw of kunstwerk op je foto, dan geeft Google Lens informatie over dat gebouw of kunstwerk. Het werkt natuurlijk alleen als Google Lens het gebouw of kunstwerk herkent. Google Lens heeft nog wat beperkingen. Het werkt op dit moment alleen als je smartapparaat met daarop Google Foto’s op Engels staat. De interface van Google Foto’s is daardoor ook weer anders. De i voor informatie over een foto is veranderd in het icoontje van Google Lens. De informatie over de foto vind je nu in het Drie-streepjes-menu.

Interface-aanpassingen

interface-aanpassingen
Links de oude volgorde van de schermen, rechts de nieuwe volgorde van de schermen.

De interface van Google Foto’s laten ze maar niet met rust. De laatste aanpassingen in de interface is het omwisselen van de volgorde van de schermen Assistent, Foto’s, Albums en Delen. De nieuwe volgorde is nu Foto’s, Albums, Assistent en Delen. Er zit enige logica in. Het scherm Foto’s is natuurlijk het meest belangrijk, dat mag best vooraan staan en misschien is Albums net wat belangrijker dan de Assistent. Als je echter gewend bent om automatisch op het 2de knopje te tikken, dan is die verplaatsing in eerste instantie vervelend: je moet weer wennen. Voor de rest maakt het qua mogelijkheden niets uit.

Op dit blog schrijven we veel over Google Foto’s. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s uit de serie ‘Haal meer uit je smartphone’. Maar ook daar staan ongetwijfeld niet alle antwoorden in. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen.

Het bericht Interface-aanpassingen in Google Foto’s verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/interface-aanpassingen-in-google-fotos/feed/ 2 8880
Rusland gaat Telegram-app blokkeren https://blog.computercreatief.nl/rusland-gaat-telegram-app-blokkeren/ https://blog.computercreatief.nl/rusland-gaat-telegram-app-blokkeren/#respond Fri, 13 Apr 2018 12:31:51 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=8876 Rusland blokkeert de chat-app Telegram. de reden is simpel: het bedrijf weigert (en is feitelijk ook niet in staat) om een generieke ontsleutel-sleutel aan de Russische overheid te geven. Meelezen door bijvoorbeeld veiligheidsdiensten kan daardoor niet. Rusland is natuurlijk een land waar staatscontrole een vanzelfsprekend feit is. Het communisme mag dan verleden tijd zijn, nog … Lees verder Rusland gaat Telegram-app blokkeren

Het bericht Rusland gaat Telegram-app blokkeren verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
Rusland blokkeert de chat-app Telegram. de reden is simpel: het bedrijf weigert (en is feitelijk ook niet in staat) om een generieke ontsleutel-sleutel aan de Russische overheid te geven. Meelezen door bijvoorbeeld veiligheidsdiensten kan daardoor niet.

Rusland is natuurlijk een land waar staatscontrole een vanzelfsprekend feit is. Het communisme mag dan verleden tijd zijn, nog altijd is de inmenging van de overheid er groot. Niet helemaal vreemd dus dat juist Rusland de app Telegram blokkeert. Dit naar aanleiding van en gerechtelijke uitspraak, gestart door de Russische telecomwaakhond. Uiteraard is dat een staats-telecomwaakhond. Nu is het geen publiek geheim dat Rusland vele activisten, journalisten en ga zo maar door kent die zonder veilig versleutelde communicatie hun leven niet meer zeker zouden zijn. Precies daarom weigerde Telegram de sleutels te geven. Sterker nog: dankzij de opzet van het achterliggende systeem zijn er helemaal geen standaard sleutels beschikbaar.

Omzeilen

De oprichter van Telegram Pavel Durov heeft duidelijk aangeven dat zijn bedrijf – van Russische origine trouwens – nooit sleutels zal delen met de overheid. Daarnaast liet hij weten dat er hard gewerkt wordt aan manieren om de blokkade te omzeilen. Nu al is dat – zo liet een Russische politicus zien – vrij simpel door gebruik te maken van een VPN-dienst. Daarmee krijg je als gebruiker een IP-adres in een (meestal) zelf te kiezen land. En als dat land niet Rusland is, wordt Telegram ook niet meer geblokkeerd. Nu zou je ook VPN-diensten kunnen gaan blokkeren, maar dat is nagenoeg onmogelijk te implementeren. Ook zou het een slechte zaak zijn voor het bedrijfsleven, wat vaak gebruik maakt van VPN om veilig versleuteld van buitenaf met het interne bedrijfsnetwerk te communiceren.

Veilig

Er zijn maar weinig écht veilige chat-apps waarbij alle communicatie tussen gesprekspartners volledig versleuteld is. Telegram is er een van, of pretendeert dat in ieder geval te zijn. Whatsapp versleutelt ook alle communicatie via een vooralsnog onkraakbare methode. Punt is alleen dat de eigenaar van Whatsapp Facebook heet. Meelezen is dan misschien niet mogelijk, maar controleren wie met wie communiceert is een eitje. Alleen die gegevens zijn voor Facebook natuurlijk al goud geld waard. En ze kunnen ook opsporingsdiensten op het juiste spoor zetten. Signal – waar we al eens eerder aandacht aan besteedden in het Computer Creatief e-zine – is een chatapp waar iedereen die zich ook maar een beetje zorgen maakt om privacy bij zweert. Het betreft een open source app, wat controle op de code garandeert.

De kans op veiligheidslekken en achterdeurtjes is daardoor nihil. En als er al eens een probleem gevonden wordt, is dat in no time opgelost. Signal is een moderne chat-app zonder onnodige opsmuk. Behalve chatten kan je met de app ook bellen. Meelezen door derden is onmogelijk, altijd een prettige gedachte natuurlijk!

Het bericht Rusland gaat Telegram-app blokkeren verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/rusland-gaat-telegram-app-blokkeren/feed/ 0 8876
Dubbele beveiliging voor je creditcard https://blog.computercreatief.nl/dubbele-beveiliging-met-je-creditcard/ https://blog.computercreatief.nl/dubbele-beveiliging-met-je-creditcard/#respond Thu, 12 Apr 2018 10:08:55 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=8868 Ik kreeg een mailtje van ABN AMRO Cards – ICS, International Card Services – waarin ze mijn hulp vroegen: Wij maken betalen nóg veiliger voor u. Graag uw hulp! Waarmee kan ik jullie dan helpen, ICS? Ik lees verder. U kunt met de ABN AMRO Visa Card overal ter wereld veilig betalen. Toch werken wij … Lees verder Dubbele beveiliging voor je creditcard

Het bericht Dubbele beveiliging voor je creditcard verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
Ik kreeg een mailtje van ABN AMRO Cards – ICS, International Card Services – waarin ze mijn hulp vroegen: Wij maken betalen nóg veiliger voor u. Graag uw hulp! Waarmee kan ik jullie dan helpen, ICS? Ik lees verder. U kunt met de ABN AMRO Visa Card overal ter wereld veilig betalen. Toch werken wij continu aan nog meer veiligheid. Een wachtwoord alleen is inmiddels niet meer veilig genoeg. Dus vragen wij u in het vervolg om u een tweede keer te identificeren. Dit noemen wij ook wel Dubbele Beveiliging. Een extra handeling, dat klopt, maar uiteraard in het belang van uw veiligheid. Hoera! Dubbele beveiliging met je creditcard!

Veilig inloggen met dubbele beveiliging

We schreven er al eerder over. Het gebruik van dubbele beveiliging (2-factor-authorization, 2-FA, dubbele authenticatie, tweestapsverificatie of 2-staps-verificatie) geeft een extra beveiligingslaag aan je online-identificatie. Naast je wachtwoord moet je je nog op een andere manier identificeren. Dat kan met een smsje met een code via je mobiele telefoon, of met een speciale app op je mobieltje die zo’n code voor je genereert. De app die ik daarvoor gebruik – Authy – zorgt bij mij voor extra veiligheid bij Dropbox, Google, Dashlane, WordPress, Amazon, Facebook en Backblaze. Voor de dubbele beveiliging bij mijn DigiD krijg ik een smsje en met mijn DigiD kan ik dan veilig inloggen bij mijn ziektekostenverzekeraar of ziekenhuis. Het zorgportaal van mijn huisarts heeft het net wat anders geregeld, dat stuurt zelf weer een smsje.

Verschillende oplossingen

Er zijn dus verschillende oplossingen voor die dubbele beveiliging. De een doet het zus, de ander doet het zo. En, om het nog ingewikkelder te maken, kun je bijvoorbeeld bij de DigiD-beveiliging in plaats van een smsje ook kiezen voor een app op je mobiele telefoon waarmee je een code kunt genereren. Een echte standaard is er niet. Bij ICS – in mijn geval mijn ABN AMRO Visacard – kun je als dubbele beveiliging een smsje krijgen of een code genereren met een app. Nee, niet met Authy of Google Authenticator, maar met de eigen app van ICS.

Doe het!

Dubbele beveiliging
Welke ICS-app moet je hebben?

Die app is verkrijgbaar in de iOS- en de Android-stores. Ik keek in de Google Play Store en zocht naar ICS. Ik had de keuze uit wel zes verschillende apps! Ook een beetje teveel van het goede. Ik koos die van de ABN AMRO. Het instellen van de app was eenvoudig, maar als je het allemaal nog ingewikkeld vindt: er is een schattig filmpje van de ICS Veiligheidsexperts, waarin ze uitleggen hoe het allemaal precies werkt. Doe het, dat activeren van die dubbele beveiliging. Het maakt je online-transacties weer een stuk veiliger. Het filmpje van de ISC Veiligheidsexperts kun je hier bekijken:

Het bericht Dubbele beveiliging voor je creditcard verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/dubbele-beveiliging-met-je-creditcard/feed/ 0 8868
Hyves komt terug? https://blog.computercreatief.nl/hyves-komt-terug/ https://blog.computercreatief.nl/hyves-komt-terug/#respond Thu, 12 Apr 2018 08:00:40 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=8863 Nu gebruikers van Facebook zich toch steeds ongemakkelijker beginnen te voelen, wordt de roep om een alternatief luider. Zo is er inmiddels een crowdfundings-actie gestart door de makers van het alweer een tijdje opgeheven Hyves. Een bijzonder bericht op de Techpagina van de Telegraaf vandaag: steeds meer mensen willen dat Hyves terugkeert. Blijkbaar is daar … Lees verder Hyves komt terug?

Het bericht Hyves komt terug? verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
Nu gebruikers van Facebook zich toch steeds ongemakkelijker beginnen te voelen, wordt de roep om een alternatief luider. Zo is er inmiddels een crowdfundings-actie gestart door de makers van het alweer een tijdje opgeheven Hyves.

Een bijzonder bericht op de Techpagina van de Telegraaf vandaag: steeds meer mensen willen dat Hyves terugkeert. Blijkbaar is daar inmiddels zo veel om gezeurd, dat de oorspronkelijke makers van de oer-Hollandse social media-site een crowdfundings-actie zijn gestart. Sterker nog: er is al een zeer uitgebreide informatiepagina opgezet, waar ook broodnodige donaties gedaan kunnen worden. We zijn er wat de ‘verherbouwde’ Hyves betreft duidelijk nog lang niet, maar de teerling is geworpen. Punt is alleen dat de merknaam Hyves in handen is van TMG is. En of dát nou zulke lieverdjes zijn als het om privacy gaat? Een ding is in ieder geval wel duidelijk: dat waar Facebook mee bezig is wordt door steeds minder mensen gepikt.

Senaat

Mark Zuckerberg probeert zich ondertussen in een hoorzitting van het Amerikaanse Congres te verdedigen tegen alle aantijgingen. Tot nu toe komt hij er geheel zonder kleerscheuren vanaf. Niet omdat zijn bedrijf ineens zo fantastisch is geworden, maar vooral ook omdat de senatoren geen kaas gegeten blijken te hebben van ‘nieuwe’ technologie. Het is precies die reden dat door een hoop gelobby veel tech-bedrijven met tamelijk onoorbare praktijken weg blijven komen. Daar waar techneuten al jaren moord en brand schreeuwen als het gaat om de privacy-schendende  verzamelwoede van techreuzen als – natuurlijk – Facebook, maar ook bijvoorbeeld Microsoft en Google blijft het vanuit de politiek veelal akelig stil. De kenniskloof tussen kenners en politici is simpelweg onoverbrugbaar. Een slechte zaak, want je zou anno 2018 toch minstens een Ministerie voor Cloudzaken verwacht hebben.

En hoe nu verder?

Probleem is dat Facebook een veel te grote machtspositie heeft en door allerlei tactieken de concurrentie – inclusief destijds Hyves – uit de markt gedrukt heeft. Dat had ook te maken met het feit dat Facebook wereldwijd opereert en Hyves veel meer op de thuismarkt was gericht. Internationale contacten waren dus een probleem. Als Hyves dus al terug zou keren, dan zal het hard aan wereldwijde bekendheid moeten werken. Een alleen Nederlands social media-platform is leuk, maar ook niet meer dan dat. Ook zal gelden dat heel veel mensen die nu luid roepen dat ze ’t met Facebook niet meer zien zitten uiteindelijk toch gewoon blijven hangen. Een deel zal wel een heel stuk voorzichtiger worden.

Water bij de wijn

En ook Facebook zal heel wat water bij de wijn moeten doen. Uiteindelijk heeft het toch een soort van monopoliepositie, wat gebruikers van het platform extra kwetsbaar maakt. Of Zuckerberg uitgebreide controle en interventie van overheden en privacy-organisaties zal toelaten betreffende Facebook wagen we te betwijfelen. Als het een beetje meezit voor hem wordt het – mede dankzij onkundige politici – straks vanzelf weer stil. En kan er weer een slinkse manier gevonden worden om alsnog ongemerkt veel geld aan gebruikers te verdienen. Dat laatste zit immers in de genen van het platform.

Het bericht Hyves komt terug? verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/hyves-komt-terug/feed/ 0 8863
Windows 10 voorjaarsupgrade uitgesteld https://blog.computercreatief.nl/wanneer-komt-die-windows-upgrade-nou/ https://blog.computercreatief.nl/wanneer-komt-die-windows-upgrade-nou/#respond Wed, 11 Apr 2018 13:40:25 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=8855 Microsoft blijft een vreemd bedrijf. Al maanden wordt een Windows 10 voorjaarsupdate voor 2018 aangekondigd. Eerst zou dat maart worden, later ‘ergens in april’. Dat is nu. Gisteren had de uitrol volgens de geruchten moeten beginnen, maar dat is uitgesteld vanwege een ernstige fout in het pakket. Het is toch een rare zaak dat je … Lees verder Windows 10 voorjaarsupgrade uitgesteld

Het bericht Windows 10 voorjaarsupgrade uitgesteld verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
Microsoft blijft een vreemd bedrijf. Al maanden wordt een Windows 10 voorjaarsupdate voor 2018 aangekondigd. Eerst zou dat maart worden, later ‘ergens in april’. Dat is nu. Gisteren had de uitrol volgens de geruchten moeten beginnen, maar dat is uitgesteld vanwege een ernstige fout in het pakket.

Het is toch een rare zaak dat je als eenvoudige eindgebruiker van Windows 10 blijkbaar niet mag weten wanneer je een grote systeemupgrade voor de kiezen krijgt. Vroeger gaf Microsoft simpelweg een harde datum op. Sinds deze maand lijkt het bedrijf daarvan afgestapt. Het blijft heel stil vanuit Redmont, op wat geruchten na. Volgens ingewijden had de voorjaarsupgrade gisteren uit moeten rollen, maar dat is niet gebeurd. Er zit namelijk een wel heel grote bug in de upgrade die zorgt voor een onherroepelijk crashend systeem. Er is dan ook direct gestopt met de beoogde uitrol, die al dan niet gisteren gestart had moeten worden.

Te veel hooi op de vork genomen?

Het lijkt erop dat Microsoft dit soort problemen met systeemupgrades toch een beetje aan zichzelf heeft te danken. Er is geen enkel besturingssysteem dat meer dan één per jaar een grote en riskante systeemupgrade (feitelijk een systeeminstallatie óver een bestaande installatie heen) voor de kiezen krijgt. Sterker nog: voor systemen waar serieuze stabiliteit vereist is, is dat veelal nog minder vaak. De risico’s dat er iets mis gaat bij zo’n upgrade zijn simpelweg te groot. Bij Windows heeft Microsoft er toch voor gekozen, waarschijnlijk vanuit commercieel oogpunt. Door steeds maar weer upgrades uit te brengen met nieuwe features lijkt het alsof je een wel heel actief bijgehouden product in huis hebt dat welhaast perfect moet zijn. Schone schijn, want het tegendeel is waar: voordat een grote upgrade echt stabiel is ben je maanden verder. Het is ook niet voor niets dat een upgrade pas na drie tot vier maanden klaar voor het bedrijfsleven wordt geacht. In de tussentijd fungeren – met name – de gebruikers van de Home-versie als proefkonijnen. Zij kunnen de upgrades niet tot nauwelijks tegenhouden zonder complexe trucs.

Afwachten, wederom

Wanneer de beoogde voorjaarsupgrade nu wel wordt uitgerold is niet duidelijk. Kijk dus niet vreemd op dat je deze zomaar ineens aangeboden krijgt tussen nu en een paar weken. Bovendien geldt dat de upgrade gefaseerd wordt uitgerold. Enkelen schijnen ‘m gisteren al gekregen te hebben, met desastreuze gevolgen. Beschik je over de Pro-versie van Windows 10, dan is het nu echt de laatste kans om de upgrade voorlopig te blokkeren. Als het al bij de eerste upgradepoging van Microsoft faliekant mislukt lijkt ons extra voorzichtigheid zonder meer op z’n plaats!

Terug naar één keer

Het lijkt ons ook niet onverstandig wanneer Microsoft terug zou keren naar een upgradeschema van maximaal een keer per jaar. De ervaring heeft inmiddels geleerd dat het huidige schema toch wat weg heeft van haastklussen met alle vervelende gevolgen van dien. Controleer en test dingen rustig en geef een pakket pas vrij als het echt zo min mogelijk fouten bevat. Het zal veel gebruikers – en vooral ook bezitters van de Home-versie – rust geven. Het concept Windows als een service klinkt mooi, maar blijkt nogal wat haken en ogen te kennen in de praktijk zo blijkt steeds opnieuw. En uiteindelijk is het de bedoeling dat een besturingssysteem een service naar de gebruiker is. En niet de hoofdrol gaat spelen. Tot slot is het zorgwekkend dat dit soort grote fouten na diverse beta-versies nog aanwezig zijn. Het geeft de grote druk aan waaronder programmeurs en testers blijkbaar werken.

Reguliere updates

De reguliere updates voor Patch Tuesday zijn deze week wel gewoon uitgerold. Een flink grote zelfs, met voornamelijk reparaties aan de antieke browser Internet Explorer die nog altijd onderdeel is van Windows 10 en helaas niet te verwijderen. De meest recente update heeft overigens een vervelende bijwerking: alle bestanden op je systeem moeten na installatie opnieuw geïndexeerd worden. Kan even duren.

Het Windows 10 overstap- en updateboek van Peter KassenaarMeer lezen over Windows 10? Check dan Het Windows 10 overstap- en updateboek van Peter Kassenaar bomvol informatie betreffende dit besturingssysteem.

 

 

Vind nog veel meer artikelen over Windows 10 upgrades en updates op deze verzamelpagina.

Het bericht Windows 10 voorjaarsupgrade uitgesteld verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/wanneer-komt-die-windows-upgrade-nou/feed/ 0 8855
Photoshop CC2018: tips, trucs en technieken https://blog.computercreatief.nl/photoshop-cc2018-tips-trucs-en-technieken/ https://blog.computercreatief.nl/photoshop-cc2018-tips-trucs-en-technieken/#respond Wed, 11 Apr 2018 09:52:03 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=8846 Onlangs verscheen Photoshop CC2018: tips, trucs en technieken van Jan Ris. Het boek biedt vele tientallen tips en trucs voor iedereen die met regelmaat Photoshop wil gebruiken voor onderwerpen als kleurcorrectie en montages. Je vindt in dit boek een bonte verzameling praktische tips, handige trucs en heel veel slimmigheidjes. De tips worden met regelmaat afgewisseld … Lees verder Photoshop CC2018: tips, trucs en technieken

Het bericht Photoshop CC2018: tips, trucs en technieken verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
Onlangs verscheen Photoshop CC2018: tips, trucs en technieken van Jan Ris. Het boek biedt vele tientallen tips en trucs voor iedereen die met regelmaat Photoshop wil gebruiken voor onderwerpen als kleurcorrectie en montages. Je vindt in dit boek een bonte verzameling praktische tips, handige trucs en heel veel slimmigheidjes. De tips worden met regelmaat afgewisseld door workshops en daarmee kun je alles wat je van de tips hebt geleerd oefenen. Achterin het boek vind je een uitgebreide index, waarin je snel alle onderwerpen kunt vinden waarover je meer wilt weten. Deze maand geven we een paar voorproefjes uit het boek. Het eerste voorproefje behandelt de enge Pen, de pen waarmee je in Photoshop paden tekent… Een interview op dit blog met Jan Ris over het DTP-Naslagboek vind je HIER.

Photoshop en de Enge Pen

Photoshop heeft die enge Pen al heel lang. Je gebruikte hem oorspronkelijk alleen om beeld vrijstaand te maken, lang voordat dat kon via een laagmasker. De Pen is ook goed bruikbaar als je een selectie wilt maken waar dat met de normale selectiegereedschappen en -technieken niet goed lukt. Teken in dat geval je pad en zet dat daarna om naar de selectie die je nodig hebt. De Pen kan in de 2018-versie van Photoshop meer dan je denkt.

Magnetische Pen

Zo is er nu ook de magnetische Pen. Kies de Pen voor Vrije Vorm en zet in Opties de aankruisoptie Magnetisch aan.

Photoshop CC2018

Via het wielmenu kun je de magnetische kracht aanpassen. Teken daarna met de Pen langs een vorm in je beeld. Klik met de magnetische Pen op plekken waar het contrast laag is en in de scherpe bochten. Photoshop heeft al wat langer een magnetische Lasso en hoe je daarmee werkt, lijkt sterk op de magnetische Pen. Er is echter een cruciaal verschil, want met de Pen kun je altijd lekker doortekenen, terwijl de Lasso de selectie soms onverwacht sluit. Daarna zit je met de gebakken peren, want je blijft achter met een onvolledige selectie. Erbij selecteren of opnieuw beginnen zijn dan je opties.

KrommingspenPhotoshop CC2018

Er is nóg een bijzondere nieuwe aanwinst in de pennenfamilie: de Krommingspen. Feitelijk is dat de gewone bézierpen, maar dan zonder de richtingslijnen. Voor veel mensen blijkt die ouderwetse manier van tekenen, met trektouwtjes, verwarrend. Photoshop heeft nu dus een versie om curves mee te tekenen, maar je krijgt geen richtingslijnen te zien.

Hoe werkt de Pen?

Simpel is het niet in het begin, maar als je je aan de volgende regels houdt, gaat het prima.Photoshop CC2018

 • Klik steeds met een afstand ertussen om rechte lijnen te maken
 • Klik-en-sleep om curves te maken
 • Klik, hou ingedrukt en druk dan de Alt-toets in: je kunt nu een andere kant op slepen
 • Verander een hoekpunt in een boogpunt door er met de Alt-toets op te klikken-en-slepen
 • Verander een boogpunt in een hoekpunt door er met de Alt-toets op te klikken

Pierre Bézier

Het béziertekenen is ‘bedacht’ door Pierre Bézier (1910-1999), een Franse ingenieur die voor autofabriek Renault deze techniek ontwikkelde om onderdelen van de carrosserie te kunnen ontwerpen. De béziercurve is een wiskundige beschrijving van rechte en kromme lijnstukken, die paden worden genoemd. Praktisch alle vormgevings- en illustratieprogramma’s, zoals InDesign, Illustrator en Quark- XPress gebruiken bézierpaden om vormen te tekenen en op te slaan.

Het bericht Photoshop CC2018: tips, trucs en technieken verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/photoshop-cc2018-tips-trucs-en-technieken/feed/ 0 8846
Geldfoto’s in Photoshop verboden https://blog.computercreatief.nl/geldfotos-in-photoshop-verboden/ https://blog.computercreatief.nl/geldfotos-in-photoshop-verboden/#respond Tue, 10 Apr 2018 12:40:45 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=8840 Soms loop je tegen wel heel bizarre gedragingen van software aan. Zo wilden we gisteren een foto van wat geld bij een artikel plaatsen. Om de afbeelding uit te snijden en verkleinen moesten we uitwijken naar Gimp, want Photoshop lag dwars… Een deel van de softwarefabrikanten heeft blijkbaar toch wat boter op het hoofd, zo … Lees verder Geldfoto’s in Photoshop verboden

Het bericht Geldfoto’s in Photoshop verboden verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
Soms loop je tegen wel heel bizarre gedragingen van software aan. Zo wilden we gisteren een foto van wat geld bij een artikel plaatsen. Om de afbeelding uit te snijden en verkleinen moesten we uitwijken naar Gimp, want Photoshop lag dwars…

Een deel van de softwarefabrikanten heeft blijkbaar toch wat boter op het hoofd, zo ook Adobe. We vonden gisteren een alleraardigste foto ter illustratie van een artikel. Bestaande uit een hoopje geld. Omdat de bronfoto te groot was en niet in de juiste verhouding, was het zaak om deze even te bewerken in Photoshop. Zoals altijd. Tot onze verbazing verscheen de volgende melding: Deze toepassing biedt geen ondersteuning voor het bewerken van bankbiljetafbeeldingen. Pardon? Kijk, dat Adobe z’n vingers niet wil branden aan valsmunters snappen we. Maar als je als eenvoudige eindgebruiker simpelweg een foto van wat willekeurig gedrapeerd geld wilt bewerken en dat mag niet,  gaat toch net een brug te ver. Zeker als je kijkt naar wat deze ‘ultieme’ fotobewerker onder de streep kost. Uiteindelijk hebben we het probleem opgelost met het welbekende open source-programma Gimp. Die fotobewerker zeurt niet maar doet gewoon wat ie moet doen.

Ook scanners

Het is geen publiek geheim dat ook heel veel hardware weigert om iets met beeld van geld te doen. Zo zijn er kopieermachines die weigeren papiergeld te kopiëren. Maar ook het grootste deel van de scanners (of beter: de scannersoftware) slaat op tilt zodra geld wordt gescand. Uitermate vervelend als je slechts goede bedoelingen hebt, wat voor het overgrote deel van de gebruikers geldt. Zo wordt het bijvoorbeeld een crime voor verzamelaars om hun verzamelde papiergeld te digitaliseren. Gelukkig zijn er allerhande opties om de ellende te omzeilen. Ook wat het scannen van papiergeld betreft. Daarvoor is het wel zaak om de met je scanner meegeleverde software vooral niet te gebruiken. Installeer in plaats daarvan eens VueScan van Hamrick. Deze software is feitelijk bedoeld om het onderste uit de kan te halen wat betreft je scanner (inclusief diascanners). Terwijl ook oude scanners waarvoor de fabrikant al jaren geen drivers meer uitbrengt veelal moeiteloos aan de praat zijn te krijgen. Tegelijkertijd zeurt het ook niet over scannen van geld. En zo hoort het natuurlijk te zijn.

Te goed

Het probleem van de hedendaagse scanners en in omloop zijnde software is dat deze eigenlijk te goed zijn. Zelfs de goedkoopste scanners halen de allerfijnste details uit (bijvoorbeeld) geld te voorschijn. En dat maakt overheden toch wat zenuwachtig. En zorgt dat bedrijven het zekere voor het onzekere nemen en alles wat met gescand of gefotografeerd geld te maken heeft blokkeren. Maar eigenlijk is dat toch een beetje de omgekeerde wereld. Het toont verder ook maar weer eens aan dat ‘closed source’ programmatuur en je daaraan te veel binden eigenlijk geen heel goed idee is. Zorg in ieder geval dat je altijd een open source alternatief achter de hand hebt. Vaak omzeil je daarmee ingebakken beperkingen op eenvoudige wijze…

Meer weteHet boek Photoshop CC2018: tips, trucs en technieken van Jan Risn over Photoshop? Lees dan vooral het boek Photoshop CC2018: tips, trucs en technieken van Jan Ris eens!

Het bericht Geldfoto’s in Photoshop verboden verscheen eerst op COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/geldfotos-in-photoshop-verboden/feed/ 0 8840