COMPUTER CREATIEF https://blog.computercreatief.nl Wed, 17 Jan 2018 09:06:55 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.2 95773380 Spectre en Meltdown patches vertragen pc https://blog.computercreatief.nl/spectre-en-meltdown-patches-vertragen-pc/ https://blog.computercreatief.nl/spectre-en-meltdown-patches-vertragen-pc/#respond Wed, 17 Jan 2018 08:30:53 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=7971 Het zat er al een beetje aan te komen, maar nu geven zowel Intel als Microsoft toe dat het repareren van de Spectre en Meltdown hardwarelekken vertragend gaan werken. Spectre en Meltdown zijn twee hardwarelekken (bugs zo je wilt) die voor flink wat opschudding in de IT-wereld hebben gezorgd. De ontdekte veiligheidsproblemen maken het namelijk … Lees verder Spectre en Meltdown patches vertragen pc

The post Spectre en Meltdown patches vertragen pc appeared first on COMPUTER CREATIEF.

]]>
Het zat er al een beetje aan te komen, maar nu geven zowel Intel als Microsoft toe dat het repareren van de Spectre en Meltdown hardwarelekken vertragend gaan werken.

Spectre en Meltdown zijn twee hardwarelekken (bugs zo je wilt) die voor flink wat opschudding in de IT-wereld hebben gezorgd. De ontdekte veiligheidsproblemen maken het namelijk mogelijk om privacygevoelige gegevens als wachtwoorden en meer mee te lezen. We zullen je de technische details besparen. Onder de streep gaat het mogelijk om het ernstigste hardwarelek van tenminste de afgelopen 20 jaar. Groot probleem is natuurlijk dat een hardwarelek niet is op te lossen met een reguliere update van een besturingssysteem. Omzeilen kan – deels – wel. Alleen: dat kost rekenkracht. Dat zorgt voor een tragere computer. In eerste instantie deden zowel Intel als Microsoft – het belangrijkste duo in de pc-markt – vaag over de uiteindelijke impact. ‘Hooguit een paar procent’, zo werd tussen de regels door gemeld. Inmiddels is duidelijk dat het bij ‘oudere’  processors vanaf 2015 en eerder wel eens flink vervelender uit kan pakken. Een 30% tragere pc is zomaar mogelijk.

Flink langzamer een optie

Heel vervelend natuurlijk, vooral als u in het bezit bent van zo’n ‘oude’ pc of laptop. Nieuwere processorgeneraties van (in ieder geval Intel) beloven hooguit een paar procent vertraging. In de praktijk merk je daar als gebruiker gelukkig niets van. Anders wordt het in datacenters waar elke procent er eentje is. Nu al melden diverse van dit soort settings duidelijk meetbare vertragingen. Voor hen zal het een dure grap worden, want om op dezelfde capaciteit te blijven als voor de Spectre en Meltdown patches is het noodzakelijk om nieuwe hardware bij te kopen die het verlies van rekenkracht goed maakt. Eenzelfde scenario gaat ook gelden voor bedrijven waarin een of meerdere servers werkzaam zijn. Ook deze machines gaan aan rekenkracht verliezen.

Tijd voor een nieuwe computer?

Of je zelf direct naar de winkel moet rennen voor een nieuwe pc of laptop hangt erg van het gebruik af. Als je heel veel zware bewerkingen op je computer uitvoert en je merkt duidelijk langere reactietijden, dan mogelijk wel. Bedenk daarbij echter dat er nog geen enkele processor op de markt is die geen last heeft van Spectre of Meltdown. Een nieuwe aankoop zal dan dus nog steeds gepatcht moeten worden. Alleen is de impact van een update dan beduidend minder. Wil je echt geen last hebben van de lekken, dan is het zaak om te wachten op systemen met nieuwe lekvrije processoren. Het zal moeilijk worden om die te achterhalen, want fabrikanten willen natuurlijk graag eerst af van hun systemen met de oudere processoren er nog in.

Bios-update

Dat de lekken voor grote problemen gaan zorgen is inmiddels wel duidelijk. Hoe dramatisch het precies gaat uitpakken is afwachten. Dat hangt ook erg af van de computerfabrikanten. Zijn zij bijvoorbeeld bereid om ook voor oudere modellen bios-updates uit te rollen? Het patchen van het lek op bios-niveau met mogelijk nieuwe microcode voor de processor werkt mogelijk effeciënter dan een softwarepatch op het niveau van een besturingssysteem. Bovendien is het repareren van een besturingssysteem sowieso geen sinecure. Inmiddels verschijnen er met enige regelmaat vage en ongedocumenteerde updates voor Windows 10, die – waarschijnlijk – van alles te maken hebben met de lekken. Het worden dus spannende tijden de komende maanden. Op deze pagina lees je overigens het duidelijke commentaar van Microsoft: je computer wordt – zeker als ie een jaar of twee of meer oud is – trager.

The post Spectre en Meltdown patches vertragen pc appeared first on COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/spectre-en-meltdown-patches-vertragen-pc/feed/ 0 7971
Pre-order: Het complete boek SharePoint 2016 https://blog.computercreatief.nl/pre-order-het-complete-boek-sharepoint-2016/ https://blog.computercreatief.nl/pre-order-het-complete-boek-sharepoint-2016/#respond Tue, 16 Jan 2018 10:17:31 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=7965 Microsoft SharePoint beïnvloedt in sterke mate de manier waarop werknemers binnen organisaties samenwerken. Samenwerking, beschikbaar maken en delen van informatie via het web is precies wat SharePoint 2016 biedt. En omdat SharePoint samenwerkt met veelgebruikte programma’s als Microsoft Word, Excel, Access, PowerPoint, Outlook, Project en OneNote, vormt SharePoint 2016 de de-factospil in de Office 2016 … Lees verder Pre-order: Het complete boek SharePoint 2016

The post Pre-order: Het complete boek SharePoint 2016 appeared first on COMPUTER CREATIEF.

]]>
SharePoint 2016Microsoft SharePoint beïnvloedt in sterke mate de manier waarop werknemers binnen organisaties samenwerken. Samenwerking, beschikbaar maken en delen van informatie via het web is precies wat SharePoint 2016 biedt. En omdat SharePoint samenwerkt met veelgebruikte programma’s als Microsoft Word, Excel, Access, PowerPoint, Outlook, Project en OneNote, vormt SharePoint 2016 de de-factospil in de Office 2016 Suite. Op Managementboek kun je HIER wat meer over het boek en SharePoint 2016 lezen. Het complete boek SharePoint 2016 verschijnt eind januari 2018. Tot en met 29 januari 2018 geldt een speciale pre-order-prijs: in plaats van €59,99 betaal je nu €39,99!

Dit boek is primair geschreven om gebruikers een helpende hand te bieden zodra ze met SharePoint gaan werken. Stap voor stap leer je wat SharePoint-sites zijn en uit welke componenten ze bestaan. Je leert hoe je componenten aan SharePoint-sites toevoegt en hoe je de functionaliteit daarvan naar je hand zet. Aan de hand van vele oefeningen leer je hoe je informatie via het web deelt en toegankelijk maakt voor anderen. Ook leer je hoe je efficiënt gebruikmaakt van de deel-mogelijkheden van SharePoint in combinatie met (lokaal) geïnstalleerde Office-toepassingen als Word, Excel, Outlook en Access, maar ook met de online versies van de Office-apps.

The post Pre-order: Het complete boek SharePoint 2016 appeared first on COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/pre-order-het-complete-boek-sharepoint-2016/feed/ 0 7965
Waarom eigenlijk Windows? https://blog.computercreatief.nl/waarom-eigenlijk-windows/ https://blog.computercreatief.nl/waarom-eigenlijk-windows/#respond Tue, 16 Jan 2018 09:30:41 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=7954 Waarom is Windows eigenlijk zo populair? Het had zomaar héél anders kunnen lopen als we de geschiedenis eens induiken. Eind jaren zeventig en de hele jaren tachtig was de scheiding voor thuis- en zakelijk gebruik qua computers levensgroot. Op bedrijven stond vaak een mainframe in de kelder te zoemen, die bediend werd door een arsenaal … Lees verder Waarom eigenlijk Windows?

The post Waarom eigenlijk Windows? appeared first on COMPUTER CREATIEF.

]]>
Waarom is Windows eigenlijk zo populair? Het had zomaar héél anders kunnen lopen als we de geschiedenis eens induiken.

Eind jaren zeventig en de hele jaren tachtig was de scheiding voor thuis- en zakelijk gebruik qua computers levensgroot. Op bedrijven stond vaak een mainframe in de kelder te zoemen, die bediend werd door een arsenaal aan terminals op de werkplekken. Thuis moest de gemiddelde mens het doen met een typische homecomputer. Veelal voorzien van een 8-bits processor en een maximale hoeveelheid werkgeheugen van 64 Kilobyte, vaak zelfs minder. RAM was erg duur destijds, namelijk. Eind jaren tachtig, begin jaren negentig begon er echter iets te verschuiven. Zo verscheen de Commodore Amiga op de markt en ook de Atari ST. Beide computers waren voorzien van een grafische gebruikersinterface. En een voor die tijd razendsnelle 16 bits 68000 processor. De prijs lag binnen handbereik voor thuisgebruikers, terwijl het ook interessante systemen waren voor bijvoorbeeld musici en wat de Amiga betreft – gamers. Toch stierven deze computers een relatief stille dood.

IBM

Dat de Amiga en (of) Atari nooit verder ontwikkeld is, hebben we vooral te danken aan twee bedrijven: IBM en Microsoft. IBM – dat natuurlijk ook het potentieel van de ineens wel heel geavanceerde thuiscomputers zag – deed iets wat geen fabrikant ooit eerder had gedaan. Het openbaarde de architectuur van hun PC ofwel Personal Computer. En Microsoft leverde na een dealtje het besturingssysteem, dat we vandaag de dag kennen als MS-DOS. Het bedrijfsleven accepteerde de IBM PC razendsnel. Immers, het was dankzij uitbreidingsslots een modulair systeem dat snel naar wens aangepast kon worden. Dat er geen hip grafisch besturingssysteem op draaide werd mogelijk zelfs als voordeel gezien destijds. Immers: in bedrijven verliep alles altijd al via tekstgebaseerde terminals. Het zaadje voor de standaard was geplant.

Stap terug

En het groeien ging uiteindelijk verbazingwekkend snel. Goedkope klonen (ofwel kopieën van de IBM PC) waren dankzij de openbaarheid van IBM bereikbaar voor thuisgebruikers. Uiteindelijk overtroffen de klonen in zowel snelheid als mogelijkheden de pc’s van IBM. Het grote nadeel van de PC als thuiscomputer was dat het allemaal niet echt heel gebruiksvriendelijk was. Daar waar de Commodore Amiga en Atari ST trendsetters waren betreffende een grafische gebruikersinterface, draaide alles op de pc – zeker in het begin – nog puur in tekstmodus. En nee, we zijn Apple natuurlijk niet vergeten met z’n Macintosh, maar die was voor veel thuisgebruikers qua prijskaartje toch net een brug te ver. Dat die pc in tekstmodus draaide was niet zo’n heel groot drama, want dat gold voor de meeste homecomputers ook. Maar het was wel een stap terug.

Niet handig

Windows
MS-DOS…

Toch was dat MS-DOS eigenlijk helemaal niet zo praktisch voor dagelijks (thuis)gebruik. En al snel verschenen dan ook allerhande menuprogramma’s en meer moois. De allereerste versie van Windows was een flop, het op soortgelijke leest geschoeide Geoworks Ensemble deed het zeker thuis veel beter. Dat Microsoft uiteindelijk toch de markt veroverde was doordat ze Windows 3.x op een heel slimme manier in de markt zetten. Door een nog slimmere koppelverkoop van Windows 3.11 en MS Word drukten ze en passant ook WordPerfect – tot dan toe dé tekstverwerker in onze contreien – uit de markt. Heel netjes zijn bepaalde zaken zonder meer niet verlopen. Maar het resultaat staat vandaag hoogstwaarschijnlijk nog voor je neus: een Windows pc. En eigenlijk is dat best jammer.

Erfenis uit het verleden

Probleem met Windows – zelfs Windows 10 – is dat het een enorme erfenis uit het verleden aan boord heeft qua opbouw en structuur. Dat lijkt heel mooi, maar zorgt in de praktijk voor problemen. Omdat veel zakelijke gebruikers allerlei eisen stellen aan werking en compatibiliteit zijn mastodonten uit het verleden nog steeds actief in de huidige versies van Windows. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld het register, een groot bestand waarin echt alles betreffende de instellingen, werking enzovoorts van Windows alsook programma’s wordt bewaard. Als daar iets mis mee gaat zijn de rapen gaar. Maar dat register was nu eenmaal de basis van alle vroege Windowsversies. En om compatibiliteit te garanderen moet het vooralsnog blijven bestaan.

Als dan

Windows
OS/2…

Als de geschiedenis op bepaalde punten net iets anders was verlopen, dan had je nu misschien met een hypermoderne Amiga of ST voor je neus gezeten. Of was er wel een PC geweest, maar was het de facto besturingssysteem misschien wel Geoworks of OS/2 (een andere legende uit het verleden die door geruzie tussen IBM en Microsoft het onderspit dolf) geweest. Er zijn diverse momenten geweest waarop het dubbeltje makkelijk twee kanten op had kunnen vallen. De slimme (of slinkse zo je wilt) en aggressieve manier van zakendoen die Microsoft bedreef zou waarschijnlijk vandaag de dag – zeker binnen de EU – niet meer mogelijk zijn. Het was een tijd van digitale cowboys in een al even digitaal wilde westen.

Toekomst

De strijd is nu grotendeels gestreden. De PC is begonnen aan z’n oude dag en ziet langzaam aan de jeugd in de vorm van personal devices als tablets en smartphones zijn plek verdrijven. Een (vaak) open source besturingssysteem met de naam Linux smeed alle hardware daarin samen tot een mooi geheel. Een nieuw tijdperk is aangebroken. Dat daar een echte winnaar zal zijn wagen we te betwijfelen. Het is veel meer de functionaliteit waar het om draait, plus compatibiliteit met dingen als webstandaarden, bestandsformaten enzovoorts. Het eigenlijke besturingssysteem doet er niet zo veel meer toe.

The post Waarom eigenlijk Windows? appeared first on COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/waarom-eigenlijk-windows/feed/ 0 7954
IoT, Spectre en Meltdown https://blog.computercreatief.nl/iot-spectre-en-meltdown/ https://blog.computercreatief.nl/iot-spectre-en-meltdown/#respond Mon, 15 Jan 2018 09:30:07 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=7948 De combinatie van IoT (Internet of Things) en de nieuwe hardwarebugs Spectre en Meltdown lijkt het recept voor een ramp op te leveren. Het ‘internet der dingen’, in het Engels bekend als Internet of Things – iOT – heeft er sinds kort een wel heel vervelend probleem bij. Sowieso stond de veiligheid van allerhande continu … Lees verder IoT, Spectre en Meltdown

The post IoT, Spectre en Meltdown appeared first on COMPUTER CREATIEF.

]]>
De combinatie van IoT (Internet of Things) en de nieuwe hardwarebugs Spectre en Meltdown lijkt het recept voor een ramp op te leveren.

Het ‘internet der dingen’, in het Engels bekend als Internet of Things – iOT – heeft er sinds kort een wel heel vervelend probleem bij. Sowieso stond de veiligheid van allerhande continu aan de cloud hangende apparaatjes al niet als florissant bekend. Een eenmaal aangesloten beveiligingscamera, slimme aquariumpomp of met u meedenkende wasmachine krijgt bijvoorbeeld maar zelden – meestal nooit eigenlijk – een update. Eventuele beveiligingslekken worden dan ook nooit gerepareerd. Met name bij apparaatjes van B-merken of spul dat rechtstreeks uit China afkomstig is, is het wat dat betreft helemaal huilen met de pet op. En nu is er dan een serieus veiligheidsprobleem rondom processoren met als welluidende namen Spectre en Meltdown. Bijna alle merken en typen zijn er in meer of mindere mate door getroffen. Ook de welbekende ARM-processor. Juist die tref je in low-power apparaatjes aan. Ook in bijvoorbeeld je router, NAS en inderdaad die slimme wasmachine. Of je slimme lamp.

Gebrek aan patches

Je raadt het al: de kans dat er voor met name de kleinere en onbekendere apparaatjes ooit een patch komt voor Spectre en Meltdown is nihil. Al was het maar omdat veel fabrikanten van die kleine onbekende apparaten na een paar maanden al niet meer bestaan. Het eindresultaat zal over een paar jaar een compleet brak en lek Internet of Things zijn. Inmiddels ligt de receptuur voor het misbruiken van de recent ontdekte hardwarelekken op straat. Het is dus een kwestie van tijd voordat er misbruik van gemaakt gaat worden. Met name continu online hangende en via internet bereikbare apparaten zonder patch zijn erg kwetsbaar. Het vervelende is dat je na eenmaal ingebroken te hebben op bijvoorbeeld een slimme lamp je vaak met een beetje handigheid en geluk ook het achterliggende netwerk op kunt. En dan kan je als hacker leuke dingen doen.

Scheiden

Zorg er ten eerste dan ook voor dat je slimme apparaten niet (meer) bereikbaar zijn via internet. Dat vermindert in sommige gevallen de functionaliteit. Maar zeg eens eerlijk: is het écht noodzakelijk om je koffiezetapparaat via de smartphone op het werk alvast aan het werk te zetten? Nog beter is een volledig gescheiden netwerk – liefst ook ontkoppeld van de cloud – opzetten speciaal voor IoT-dingen. Dat kan bijvoorbeeld door een extra router in te zetten. Nog mooier – maar helaas ook een stuk duurder – is een extra internetverbinding. Die kan van de goedkoopste en traagst beschikbare soort zijn, want de kleine slimme apparaatjes genereren meestal nauwelijks dataverkeer. Dat levert een echt veilig geheel op. Al moet je er dan wel rekening mee blijven houden dat een hacker jouw wasmachine kan misbruiken. Maar in ieder geval blijft je reguliere thuisnetwerk dan verschoond van lekkende IoT-apparaten.

 

The post IoT, Spectre en Meltdown appeared first on COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/iot-spectre-en-meltdown/feed/ 0 7948
En, bevalt die Mac? https://blog.computercreatief.nl/en-bevalt-mac/ https://blog.computercreatief.nl/en-bevalt-mac/#respond Fri, 12 Jan 2018 16:10:10 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=7942 Inmiddels een week in gebruik, een nieuwe iMac. Een verademing, om eerlijk te zijn. En razendsnel. We kondigden het al aan: ondergetekende gaat voor het betere tikwerk overstappen op een iMac. De reden was eenvoudig: toch wel erg veel problemen en probleempjes met (de stabiliteit van) Windows 10. Ook op een net een jaar oude … Lees verder En, bevalt die Mac?

The post En, bevalt die Mac? appeared first on COMPUTER CREATIEF.

]]>
Inmiddels een week in gebruik, een nieuwe iMac. Een verademing, om eerlijk te zijn. En razendsnel.

We kondigden het al aan: ondergetekende gaat voor het betere tikwerk overstappen op een iMac. De reden was eenvoudig: toch wel erg veel problemen en probleempjes met (de stabiliteit van) Windows 10. Ook op een net een jaar oude laptop. En dan zijn er nog de megalomane updates, je kent het wel. Omdat er onder de streep gewoon geld verdiend moet worden met een computer leek een overstap dan ook een gerechtigde stap. En het moet gezegd: de eerste kennismaking is uitstekend bevallen. Feitelijk een week uitgetrokken voor het installeren van de nieuwe iMac, maar dat bleek in halve dag eigenlijk al gepiept. Mede dankzij het feit dat Mac OS al verschrikkelijk veel tools aan boord heeft die je dus niet meer apart hoeft te installeren. Kortom: de meeste mensen kunnen zo uit de verpakking aan de slag met het apparaat.

Office

Mac OS beschikt zelfs al over een ingebouwde Office-suite die ook overweg kan met documenten uit bijvoorbeeld Word en Excel. Toch volstaat dit pakket niet helemaal voor bijvoorbeeld thuiswerkers, omdat opdrachtgevers vaak het gebruik van specifieke sjablonen vereisen. En die werken niet in bijvoorbeeld de Mac OS tekstverwerker Pages. Edoch: als je de computer niet gebruikt om in sjablonen van opdrachtgevers mee te werken is er niets aan het handje. Tegelijkertijd geldt dat Microsoft gewoon een Office-versie voor de Mac beschikbaar heeft. In combinatie met een Office 365-abonnement kan je dan op zowel je Windows-pc als de Mac Office installeren. Kortom: alles was razendsnel geregeld. Zelfs het overhevelen van mail was in een handomdraai gedaan. Als je op je Windows-pc Thunderbird gebruikt is het namelijk slechts een kwestie van de mailmap van dit programma kopiëren naar de Mac en klaar.

Aan de slag

Je bent dus al heel snel aan de slag met een iMac, veel sneller dan verwacht eigenlijk. Natuurlijk zijn er ook wat kleine dingen waar je aan moet wennen. Zoals bijvoorbeeld het toetsenbord en accenten op letters. Maar onlogisch werkt dit ook alweer niet. Wil je bijvoorbeeld een umlaut plaatsen, dan druk je oop Option-U en daarna de gewenste letter. Vergeet je dat steeds, dan kan je ook de letter waarop een accent moet komen even ingedrukt houden. Vervolgens kies je het gewenste accent. Het lijkt wat dat betreft erg op de werking van iPhone en iPad. Een é is dus zo gemaakt!

Helpdesk

Last but not least beschikt Apple over een uitstekende helpdesk. Als je eens ergens tegen een probleem aanloopt kan je via een telefoontje of chat snel met kundige personen een oplossing voor je vraag vinden. Alleen dat al is een verademing, zo hebben we in het verleden geleerd met gekkigheden rondom een dwarsliggende iPad in combinatie met de Windowsversie van iTunes. Dus ja, vooralsnog voelt de (gedeeltelijke, want er blijven hier ook wel degelijk nog Windowssytemen draaien) overstap prima aan. En zorgt deze zoals het er nu naar uitziet voor een hoop minder deadline-stress.

The post En, bevalt die Mac? appeared first on COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/en-bevalt-mac/feed/ 0 7942
Handboek Canon EOS: De Elektronische Waterpas https://blog.computercreatief.nl/handboek-canon-eos-de-elektronische-waterpas/ https://blog.computercreatief.nl/handboek-canon-eos-de-elektronische-waterpas/#respond Fri, 12 Jan 2018 09:49:54 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=7932 Handboek Canon EOS Het boek van de maand januari is het Handboek Canon EOS, het ultieme naslagwerk voor alle Canon EOS-fotografen. Het is geschreven door Pieter Dhaeze. Deze maand publiceren we op dit blog een aantal voorproefjes uit het boek. Dit is het 2de voorproefje. Het behandelt de elektronische waterpas: met de elektronische waterpas staat … Lees verder Handboek Canon EOS: De Elektronische Waterpas

The post Handboek Canon EOS: De Elektronische Waterpas appeared first on COMPUTER CREATIEF.

]]>
Handboek Canon EOS

Canon EOSHet boek van de maand januari is het Handboek Canon EOS, het ultieme naslagwerk voor alle Canon EOS-fotografen. Het is geschreven door Pieter Dhaeze. Deze maand publiceren we op dit blog een aantal voorproefjes uit het boek. Dit is het 2de voorproefje. Het behandelt de elektronische waterpas: met de elektronische waterpas staat de horizon altijd recht… Het 1ste voorproefje uit het boek – over Auto ISO – vind je HIER.

Elektronische waterpas

Heb jij een timmermansoog wanneer je een landschap kadert of staat de horizon altijd (een beetje) scheef. Zo’n scheve horizon kun je proberen te voorkomen door een waterpasoog op je statief te gebruiken, maar het gaat nauwkeuriger met de elektronische waterpas die in veel EOS-camera’s ingebouwd is. Waar vind je die elektronische waterpas, hoe gebruik je hem en hoe is de nauwkeurigheid?

Bij onderwerpen als landschap-, interieur- en architectuurfotografie, maar ook bij reproductie- en productfoto’s is het wenselijk dat de foto recht staat of waterpas is. Met een waterhorizon in de verte heb je een goed richtpunt. Bij gebouwen, ruimtes en producten is dat wat moeilijker, maar wil je dat het onderwerp een natuurlijk perspectief heeft. Dit is vaak het geval als de hoofdlijnen van een dergelijk onderwerp exact horizontaal of verticaal lopen.

Elektronische waterpas
Een scheve horizon.

Tip • Raster Behalve een waterpas kun je natuurlijk ook het raster in de zoeker van je camera of tijdens Live view gebruiken om een onderwerp recht te zetten. Je krijgt met een dergelijk raster ook meteen een goede indruk van de gewenste vlakverdeling. Je kunt ook de AF-punten in de zoeker als richtlijn gebruiken voor een rechte horizon.

Wat je ook als richtpunt neemt in het kader, vaak staat het onderwerp al ‘goed’ als de camera exact horizontaal of verticaal staat. Sommige mensen kunnen dat op gevoel met een soort timmermansoog,maar het merendeel van de fotografen heeft een hulpmiddel nodig. Zo zijn er al decennialang allerlei soorten fysieke waterpassen voor statieven en camera’s verkrijgbaar, die werken met een luchtbel in een waterbuis, zoals ook de klusser in zijn gereedschapskist heeft zitten. Met een dergelijke ‘mechanische’ waterpas zijn goede resultaten te bereiken, maar kleine afwijkingen zijn niet ondenkbaar.

Elektronische waterpas

Met de komst van de digitale camera en de ontwikkelingen van de elektronica (onder andere in smartphones) heeft bij Canon sinds de EOS 7D mark II een elektronische waterpas zijn intrede gedaan en is vanaf die tijd standaard aanwezig in de midrange- en high-end camera’s. Hoe die elektronische waterpas precies werkt, laten we hier buiten beschouwing en kijken vooral naar het praktische gebruik.

elektronische waterpas
Een enkel-assigewaterpas van de EOS 80D (l) en een dubbel-assige van de EOS 5D mark IV: 100% vlak (m), gedraaid en gekanteld (r).

De elektronische waterpas is in drie weergaves op de camera te zien, op het lcd-scherm, tijdens Live view en in de optische zoeker. De aanduiding op het lcd-scherm wordt getoond door enkele malen op de Info-knop te drukken. In de betreffende weergave is een cirkel met links en rechts twee rechte lijnen. Als de camera niet waterpas staat, dan zijn deze lijnen roodgekleurd en vallen ze niet samen met twee grijze lijnen. Als de camera wel waterpas is, dan worden de lijnen groen en vallen ze exact samen met de grijze lijnen. De nauwkeurigheid is hoog en vereist een stevig statief met een stabiele kop.

elektronische waterpas
Waterpasweergave in Live view.

Bij high-end EOS-camera’s is een twee-assige waterpas ingebouwd, die dus niet alleen een scheve horizon kan voorkomen, maar ook een eventueel ongewenste kantelstand van de camera naar boven of onder in beeld brengt. Als een dergelijke waterpas op beide assen groen is, dan staat de camera dus exact in een horizontaal vlak. Als je werkt met een tilt-shiftlens, dan weet je zeker dat alle gebouwen recht staan.

Gebruik je het lcd-scherm als zoeker – wat bij genoemde onderwerpen vaak het geval zal zijn – dan kun je de waterpas ook zichtbaar maken in de Live view-weergave. Druk daartoe weer enkele malen op de Info-knop.

Ten slotte kun je de waterpas ook in de optische zoeker van de camera laten tonen, wat handig is wanneer je uit de hand met de optische oogzoeker kadert en niet vanaf statief. Deze weergave is echter niet zo nauwkeurig als op het lcd-scherm. Heeft een EOS alleen een horizontale waterpas, dan zie je links onderin een klein icoontje van een camera, waarbij acht streepjes aangeven of de camera scheef staat of recht. Bij een camera met een twee-assige waterpas zie je bovenin een kruis met blokjes. Staat de camera 100% vlak, dan zie je alleen het middelste blokje in dat kruis. Je kunt de waterpas in de zoeker eventueel uitzetten in het menu Zoekerweergave.

elektronische waterpas
Waterpasweergave in de optische zoeker bij EOS 80D (m) en EOS 5D mark IV (r).

Tip • Precies Haaks Wil je een rechthoekig voorwerp, zoals een gebouw of schilderij, symmetrisch en haaks fotograferen, zorg dan dat je precies haaks op het midden van het voorwerp staat. Kijk dan of evenwijdige horizontale lijnen ook evenwijdig lopen met de boven- en onderkant van het kader en doe dat eventueel ook met verticale lijnen.

The post Handboek Canon EOS: De Elektronische Waterpas appeared first on COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/handboek-canon-eos-de-elektronische-waterpas/feed/ 0 7932
Microsoft trekt januari-update deels terug vanwege ernstige fout https://blog.computercreatief.nl/microsoft-trekt-januari-update-terug-vanwege-ernstige-fout/ https://blog.computercreatief.nl/microsoft-trekt-januari-update-terug-vanwege-ernstige-fout/#respond Thu, 11 Jan 2018 13:13:57 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=7927 De januari-update voor Windows 10 is door Microsoft deels teruggetrokken. De reden? Oudere systemen met een AMD-processor startten na het implementeren van de update niet meer op. Vorige week rolde Microsoft onverwacht een grote ‘verrassingsupdate’ uit. Een week eerder dan een ieder verwachtte, dus enigszins voorbereiden op het tijdvretertje was er helaas niet bij. De … Lees verder Microsoft trekt januari-update deels terug vanwege ernstige fout

The post Microsoft trekt januari-update deels terug vanwege ernstige fout appeared first on COMPUTER CREATIEF.

]]>
De januari-update voor Windows 10 is door Microsoft deels teruggetrokken. De reden? Oudere systemen met een AMD-processor startten na het implementeren van de update niet meer op.

Vorige week rolde Microsoft onverwacht een grote ‘verrassingsupdate’ uit. Een week eerder dan een ieder verwachtte, dus enigszins voorbereiden op het tijdvretertje was er helaas niet bij. De flinke update moest deels de recent openbaar gemaakte hardwarelekken in processoren (Spectre en Meltdown) patchen. In het geval van alweer wat oudere AMD-processoren bleek dat wel héél efficiënt gelukt: de computer startte vaak helemaal niet meer op. Extreem veilig, maar ook tamelijk onpraktisch. Bezitters van de getroffen AMD processors krijgen de update inmiddels dan ook niet meer aangeboden. De ellende is natuurlijk dat gebruikers van de Home-versie van Windows 10 de update vorige week op geen enkele manier tegen konden houden.

Pushen zorgt weer voor problemen

Volgens Microsoft is de veroorzaker van het probleem AMD. Zij zouden de verkeerde gegevens hebben aangeleverd, waardoor het mis is gegaan bij een deel van de oudere processoren van dit merk. Kan gebeuren, zou je zeggen. Maar tegelijkertijd toont dit weer eens aan hoe onhandig en zelfs gevaarlijk het gepushte updaten van Windows 10 kan zijn. Het is veel veiliger om de gebruiker te laten kiezen wanneer hij of zij een update wil installeren. Of geef in ieder geval de mogelijkheid om een vertraging van bijvoorbeeld een week in te stellen. Dan komt die update alsnog onder dwang op een computer te staan. Maar dan wel zeven dagen later, wanneer eventuele bugs als die uit dit voorbeeld opgelost zijn.

Proefkonijnen?

Het op die manier uitrollen van updates zou iedereen dan een eerlijke kans om een Windowscomputer stabiel en probleemvrij te houden. Nu lijkt het erop dat Windows 10 Home-gebruikers als proefkonijn gebruikt worden. Draai je namelijk Pro, dan zijn updates wél uit te stellen. Triest, want juist thuisgebruikers kunnen door updates veroorzaakte problemen vaak zelf niet oplossen omdat de kennis daarvoor ontbreekt. Maar de Amerikaanse softwaregigant blijft inmiddels redelijk wanhopige gebruikers van 10 stoïcijns negeren.

The post Microsoft trekt januari-update deels terug vanwege ernstige fout appeared first on COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/microsoft-trekt-januari-update-terug-vanwege-ernstige-fout/feed/ 0 7927
Adobe en de Grote Verwarring https://blog.computercreatief.nl/adobe-en-grote-verwarring/ https://blog.computercreatief.nl/adobe-en-grote-verwarring/#comments Wed, 10 Jan 2018 15:59:10 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=7910 Tja, dan toch maar gezwicht voor die vervelende Adobe Cloud. De eerste kennismaking was echter geen prettige. Adobe lijkt een meester geworden in het creëren van verwarring… Lightroom is Lightroom. Zou je zeggen. Zo niet voor Adobe. Ten eerste hebben ze volgens vele gebruikers ‘hoogverraad’ gepleegd als het gaat om de RAW-editor. Het was de … Lees verder Adobe en de Grote Verwarring

The post Adobe en de Grote Verwarring appeared first on COMPUTER CREATIEF.

]]>
Tja, dan toch maar gezwicht voor die vervelende Adobe Cloud. De eerste kennismaking was echter geen prettige. Adobe lijkt een meester geworden in het creëren van verwarring…

Lightroom is Lightroom. Zou je zeggen. Zo niet voor Adobe. Ten eerste hebben ze volgens vele gebruikers ‘hoogverraad’ gepleegd als het gaat om de RAW-editor. Het was de bedoeling dat het programma namelijk altijd los verkrijgbaar zou zijn. Dus zonder een abonnement te hoeven afsluiten op de clouddienst van Adobe. Die belofte werd zonder verder mogelijk weerwoord ingetrokken met de komst van de nieuwste versie van Lightroom. Tegelijkertijd werd een nieuwe versie van het programma gepresenteerd. Ergo: er zijn nu dus twee versies van het pakket. Ten eerste Lightroom CC en daarnaast Lightroom Classic CC. En precies daar gaat het meteen helemaal mis na afsluiten van het abonnement. Als klant krijg je namelijk meteen de download voor CC gepresenteerd. Klinkt ook logisch, want Classic klinkt toch wat cheesy ouderwets. Probleem is dat CC de meer gelimiteerde versie is en Classic de versie die je moet installeren om alle vertrouwde mogelijkheden te krijgen.

Alles in de cloud, Adobe? Nee, bedankt!

Je kent het wel: even snel een programma installeren en aan de slag. Tot verbazing van ondergetekende ging Lightroom CC echter direct bij het toevoegen van foto’s heel stevig aan het uploaden naar de Adobe Cloud. Maar dat wíllen we helemaal niet! Sterker nog: er is speciaal een goedkoper abonnement afgesloten met een cloudopslag van slechts 20 GB. Leuk in geval van nood, als er eens een paar foto’s van een mobieltje overgeheveld moeten worden. Maar ook niet meer dan dat. Voor de uitgebreide fotoverzameling staat een NAS paraat. Nog los van privacybezwaren is cloudopslag verhoudingsgewijs traag, zeker bij foto’s in RAW-formaat en hoge resolutie. Kortom: wáár is Lightroom nu mee bezig??? Al snel komt de aap uit de mouw na een verhelderend gesprek met collega Hans: de verkeerde versie van Adobe is geïnstalleerd, het moet toch echt Classic zijn en niet CC. Even overheen gekeken vanwege de downloadlink die direct na het plaatsen van de bestelling verscheen.

Chaos

Adobe
Vanuit de Voorkeuren in Lightroom Classic, bij het tabblad Lightroom synchroniseren, je Cloud-opslag opschonen.

Waarom Adobe de beperkte en heel veel syncende cloudversie zo pusht is onduidelijk. Vervelend (en dat is nog zacht uitgedrukt) is het wel. Velen hebben er problemen mee en de verwarring op de diverse forums is groot. Het blijkt voor een hoop gebruikers onmogelijk om geüploade foto’s weer uit de cloud te verwijderen. Dat klopt, want CC werkt helemaal niet zonder cloudopslag. Pas als je CC verwijdert en Classic installeert kan je vanuit Classic de cloudopslag opschonen. Extreem chaotisch dus en een tamelijk onbegrijpelijke actie van Adobe. Maar dat bedrijf staat natuurlijk al langer bekend als eigenwijs. Blijkbaar kom je daar nog lang mee weg als (voormalig?) trendsetter op het gebied van software voor beeld- en geluidsbewerking. Jammer. En zonde van de tijd allemaal.

Meer tips en trucs met en over Lightroom lezen? Meer lezen over alternatieven voor Lightroom? Je vindt het op de Tips en trucs voor Lightroom-pagina van dit blog.

Lightroom tips en trucsWil je Lightroom goed beheersen? Dat kan met de boeken van  Hans Frederiks en Pieter Dhaeze: Bewuster en beter werken met Lightroom en Ontdek Lightroom. Van Scott Kelby verschenen er twee boeken over Lightroom: Het Photoshop Lightroom 6 / CC boek voor digitale fotografen en Het Lightroom Mobile-boek.

The post Adobe en de Grote Verwarring appeared first on COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/adobe-en-grote-verwarring/feed/ 6 7910
Een eerste indruk van Fujifilm X RAW Studio https://blog.computercreatief.nl/een-eerste-indruk-van-fujifilm-x-raw-studio/ https://blog.computercreatief.nl/een-eerste-indruk-van-fujifilm-x-raw-studio/#respond Wed, 10 Jan 2018 10:45:37 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=7902 In het algemeen weet een camerafabrikant het best hoe je een RAW-opname moet ontwikkelen naar een foto. De jpegs die het resultaat zijn van de ontwikkeling in de camera zijn vaak heel mooi. Fuji heeft sinds kort Fujifilm X RAW Studio om foto’s op dezelfde manier te ontwikkelen als in de camera gebeurt. Een mooie … Lees verder Een eerste indruk van Fujifilm X RAW Studio

The post Een eerste indruk van Fujifilm X RAW Studio appeared first on COMPUTER CREATIEF.

]]>
In het algemeen weet een camerafabrikant het best hoe je een RAW-opname moet ontwikkelen naar een foto. De jpegs die het resultaat zijn van de ontwikkeling in de camera zijn vaak heel mooi. Fuji heeft sinds kort Fujifilm X RAW Studio om foto’s op dezelfde manier te ontwikkelen als in de camera gebeurt. Een mooie aanvulling voor Fuji-gebruikers? Mwah…

Fabrikanten leveren veelal software bij de camera waarmee je een RAW-bestand kunt ontwikkelen. Dat is bij Nikon bijvoorbeeld Capture NX, bij Fuji is dat Silkypix. Het is meestal software die niet uitblinkt in gebruiksgemak, zeker als je dat vergelijkt met Lightroom. De makers van Lightroom hebben veel verstand van het omzetten van RAW-bestanden naar een ordentelijke foto. Ze hebben echter vaak niet de precieze informatie van de fabrikant hoe die de omzettingen doen. Ze proberen zo goed en zo kwaad als het gaat de omzettingen van de fabrikanten te benaderen. Dat gaat in veel gevallen goed. Bij de Fuji-X-serie zijn de resultaten wisselend.

X-Trans-sensor

Het probleem van Fuji? De sensors in de camera’s van de Fuji X T-serie hebben een andere manier van het filteren van het licht dat op de sensor valt, vergeleken met de meeste andere camera’s. Dat heeft in Lightroom lange tijd voor problemen gezorgd. Er zijn nog steeds Fuji-fotograferen die de omzettingen van Lightroom niet goed/mooi vinden. Ze zijn opzoek naar de ‘superieure’ manier van ontwikkelingen zoals Fuji dat zelf in de camera met de jpegs doet. Die jpegs worden alom bejubeld. Als je met de Fuji in RAW schiet kun je in de camera ook zelf die omzettingen maken. Dat gaat op het kleine schermpje op de achterkant van de camera. Nu is dat ook op de Macintosh mogelijk met Fujifilm X RAW Studio.

Fujifilm X RAW Studio

Fujifilm X RAW Studio
De interface van Fujifilm X RAW Studio.

Fujifilm X RAW Studio is een beetje vreemde software. De software maakte gebruik van de processor in de camera. Om Fujifilm X RAW Studio te kunnen gebruiken moet je de camera aan je Mac hangen. Als de software start, kijkt de software of de camera aanwezig is. Voor de omzettingen wordt gebruik gemaakt van de processor in de camera, waardoor je precies dezelfde jpegs kunt maken als je ook in de camera kunt doen. De software werkt met RAF-bestanden (RAF is het bestandsformaat voor RAW van FUJI) die zich op de computer bevinden. Fujifilm X RAW Studio biedt precies dezelfde mogelijkheden als de software in de camera zelf, maar dan dus op een groot scherm. De resultaten van de bewerkingen bewaar je als jpegs. En dat is eigenlijk jammer.

Meer kanten op met Lightroom

Als ik de mogelijkheden die Lightroom biedt voor het ontwikkelen van RAW vergelijk met die van Fujifilm X RAW Studio dan mis ik nogal wat. Ik kan de Hooglichten en de Witte tinten in Fujifilm X RAW Studio maar zeer beperkt aanpassen. Helderheid en Levendigheid/Verzadiging? Zijn er niet. Als ik een RAF-bestand in Lightroom bewerk, kan ik er veel meer kanten mee op. De vraag is dus: is dit een zinvolle aanvulling in mijn workflow?

Iridient X-Transformer

Het zou mooi zijn als je de bestanden vanuit Fujifilm X RAW Studio als 16-bits TIFFs kunt bewaren, die dan in Lightroom importeren en aldaar verder bewerken. Misschien is het handige software voor iemand die in de camera zelf veel foto’s bewerkt, maar op dit moment zie ik het nut van deze software niet erg. Als je ontevreden bent met de omzettingen van Lightroom kun je in je workflow bijvoorbeeld Iridient X-Transformer opnemen. Deze software wordt door Fuji-fotografen gezien als betere software om de RAW-bestanden te ontwikkelen dan Lightroom.

De software is overigens niet geschikt voor alle Fuji’s. Op dit moment kun je met deze camera’s Fujifilm X RAW Studio gebruiken: FUJIFILM GFX 50S – Versie 2.00 of later, – Versie 3.00 of later, FUJIFILM X-Pro2 – Versie 4.00 of later en FUJIFILM X100F – Versie 2.00 of later. En op dit moment is het alleen geschikt voor Macintosh. Een Windows-versie laat nog even op zich wachten. Een uitgebreidere review vind je HIER. Meer besprekingen van deze eerste versie van Fujifilm X RAW Studio vind je bij FujiRumors.

Wil je je camera van de Fuji X T-serie goed leren kennen? Dan is het boek Fotograferen met de Fujifilm X-T-serie dat Joke Beers-Blom over deze camera heeft geschreven iets voor jou. Het biedt meer dan een droge opsomming van de mogelijkheden die je in de handleidingen van Fuji vindt. Het is een praktisch boek van iemand die echt met deze camera’s heeft gewerkt.

The post Een eerste indruk van Fujifilm X RAW Studio appeared first on COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/een-eerste-indruk-van-fujifilm-x-raw-studio/feed/ 0 7902
Eerste kennismaking met Luminar https://blog.computercreatief.nl/eerste-kennismaking-met-luminar/ https://blog.computercreatief.nl/eerste-kennismaking-met-luminar/#respond Mon, 08 Jan 2018 12:11:53 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=7865 Over Luminar – een beeldbewerkingapplicatie voor Mac en Windows – wordt op fotografie-sites enthousiast geschreven. De reviewer bij Fstoppers is écht enthousiast over Luminar. Op de Digital Photography School doen ze er krachtige RAW-omzettingen mee en The Phoblographer vraagt zich af of Lumina een Lightroom Killer is… Wat ‘men’ zich in het algemeen afvraagt is … Lees verder Eerste kennismaking met Luminar

The post Eerste kennismaking met Luminar appeared first on COMPUTER CREATIEF.

]]>
Over Luminar – een beeldbewerkingapplicatie voor Mac en Windows – wordt op fotografie-sites enthousiast geschreven. De reviewer bij Fstoppers is écht enthousiast over Luminar. Op de Digital Photography School doen ze er krachtige RAW-omzettingen mee en The Phoblographer vraagt zich af of Lumina een Lightroom Killer is… Wat ‘men’ zich in het algemeen afvraagt is of Luminar Lightroom Classic zou kunnen vervangen. Een eerste kennismaking met Luminar.

In een blogpost vorige week vroeg ik me af waaraan een applicatie moet voldoen wil het Lightroom goed kunnen vervangen. Laten we uitgaan van nieuwe foto’s die je wilt gaan bewerken en catalogiseren. Aan je oude Lightroom-catalogus heb je in Luminar niets. Luminar heeft – nog – geen bibliotheekfunctie. Die komt er wel, ergens dit jaar. Voorlopig is Luminar dus een applicatie waarin je één voor één je foto’s moet openen en bewerken. Wil je – net als in Lightroom – een stel foto’s op dezelfde manier bewerken, dan is dat in Luminar ingewikkeld. Je moet de bewerkingen bewaren als batch-preset en die in batch bewerken. Niet handig als je snel even een stel foto’s van een shoot wilt aanpassen en meteen bekijken.

RAW-bewerken: Adjust

eerste kennismaking met Luminar
Het RAW-filter in Luminar.

Voor deze blogpost bekeek ik hoe Luminar met RAW-bestanden omgaat. Luminar werkt met Layers (lagen) en Filters. De Filters zijn de verschillende aanpassingen, die je in lagen kunt aanbrengen. Bij het ontwikkelen van een RAW-bestand gebruik je het filter RAW Develop. Dat Filter bestaat uit drie onderdelen: Adjust, Lens en Transform. Adjust is wat je vindt in het onderdeel Standaard van Lightroom. In Adjust doe je de basisaanpassingen: Witbalans, Belichting, Hoge Lichten enzovoort. Je mist bij Luminar in dit RAW-Filter Vibrance en Saturation. Die zul je in een ander Filter moeten vinden.

Lens en Transform

Een belangrijk onderdeel in Lightroom zijn de Lenscorrecties. Lightroom heeft voor allerlei lenzen van allerlei fabrikanten lensprofielen waarmee je automatisch lensafwijkingen kunt corrigeren. Vignetten, chromatische aberratie, dat soort dingen. Soms zitten die lenscorrecties opgesloten in het RAW-bestand. Dat is het geval bij de bestanden van Fuji. Mooi, zul je zeggen. Ja, in Lightroom, maar niet in Luminar. Daar zullen je de lenscorrecties handmatig moeten doen. Het ingesloten lensprofiel in het Fuji RAW-bestand wordt niet herkend en er zijn ook geen profielen voor lenzen van andere camera’s en lenzen voor die camera’s. Handmatig kan, maar is tijdrovend en onhandig.

Accent – AI Filter

eerste kennismaking met Luminar
Bewerkingen in Luminar met de RAW-, Saturation/Vibrance en Accent – AI-filters.

De laatste versie van Lightroom Classic kreeg een verbeterde Autom.-functie. Met Autom. in het panel Standaard kun je dankzij Artificial Intelligence (AI ofwel kunstmatige intelligentie) je foto in één keer verbeteren. Deze nieuwe Autom.-functie werkt duidelijk beter dan in de ‘oude’ Lightroom. Luminar heeft ook een dergelijke functie: het Accent – AI-Filter. Voor dezelfde foto gebruikte ik in Lightroom Autom. en Accent – AI in Luminar. Beide resultaten waren niet slecht. Bij Luminar kun je de effecten van het Filter verhogen en verlagen met behulp van Boost. Handig.

Het blijft moeilijk om Lightroom en Luminar met elkaar te vergelijken. Luminar is een jong programma, Lightroom is al een ‘klassieker’ met heel veel mogelijkheden. Aan die mogelijkheden – zoals Lenscorrecties of automatisch andere foto’s aanpassen – ben je gewend. Je merkt meteen hoe vaak je dit soort functies gebruikt. Dit was een eerste kennismaking met Luminar. Voor mijn RAW-bewerkingen blijf ik voorlopig in ieder geval bij Lightroom.

Wil je meer tips en trucs met en over Lightroom lezen? Meer lezen over alternatieven voor Lightroom? Je vindt het op de Tips en trucs voor Lightroom-pagina van dit blog.

The post Eerste kennismaking met Luminar appeared first on COMPUTER CREATIEF.

]]>
https://blog.computercreatief.nl/eerste-kennismaking-met-luminar/feed/ 0 7865