Firefox

Firefox en privacy

Firefox is een uitstekende ‘alternatieve’ browser, ook als het gaat om privacy. Beter zelfs dan Chrome, want daar leest Google maar wat graag mee.

Hoewel Chrome tegenwoordig de meest gebruikte browser is, is de reden daarvoor toch altijd weer wat vaag. Het zal een kekke PR-campagne geweest zijn, laten we het daar op houden. Er zijn namelijk meer alternatieven voor Edge (dat binnenkort trouwens ook overstapt op Chrome-software…). Nadeel van Chrome en ook Edge is dat de makers – respectievelijk Google en Microsoft – erg geïnteresseerd zijn in wat gebruikers doen in die browsers. Gebruikersgegevens zijn voor beide bedrijven goud geld waard! Wat niet betekent dat met name Chrome slecht is. Als browser werkt het prima, alleen ‘lekken’ er dus wat dingen op de achtergrond. Als je daar niet om maalt: lekker Chrome blijven gebruiken natuurlijk! Zoek je daarentegen een browser die dat niet doet, check dan zeker het aloude Firefox van Mozilla eens.

Heel precies geschiedenis wissen

Mozilla heeft vooralsnog geen commerciële belangen bij z’n browser Firefox. Het betreft een open source project en is de standaardbrowser in Linux. Niet voor niets, want het ding is razendsnel, up-to-date en beschikt over een scala aan features. Een aardigheidje is bijvoorbeeld dat u een deel van de browse(r)geschiedenis kunt wissen. Stel dat u bijvoorbeeld een site bezoekt die u niet helemaal vertrouwt, dan klikt u eerst op de knop met de drie puntjes helemaal rechtsboven in het Firefox-venster. Klik dan op Voorkeuren en in het daarop geopende browsertabblad op Privacy & Beveiliging in de kolom links. Scroll een stukje naar beneden tot het kopje Geschiedenis en klik daar op de knop Geschiedenis wissen… Kies middels het selectiemenu achter Te wissen tijdsperiode voor (bijvoorbeeld) Laatste uur. Schakel de selectievakjes in voor de opties die u wilt wissen, het handigst is ’t om gewoon alles aan te zetten. Klik tot slot op Nu wissen en alle geselecteerde zaken over de gekozen tijdsperiode worden gewist. De vóór deze periode bewaarde gegevens blijven gewoon beschikbaar.

firefox
Wis slechts een deel van de geschiedenis in Firefox

Compatibel met Chrome add-ons

Dit is een ideale werkwijze, want op deze manier blijven bijvoorbeeld uw eerder ingestelde websitevoorkeuren bewaard. Firefox bevat nog veel meer instellingen op het gebied van privacy en beveiliging, zonder meer de moeite waard om ze eens door te lopen. Bedenk verder dat Firefox tegenwoordig ook overweg kan met Chrome add-ons, dus je kunt echt alle kanten op met deze stabiele en prettig werkende browser. Die ook nog eens voor alle ‘grote’ besturingssystemen beschikbaar is (Windows, Linux en macOS alsmede iOS en Android).

Het zFirefoxo af en toe eens (al dan niet deels) wissen van je browsergeschiedenis is slechts een van de vele maatregelen die je kunt treffen om privacy en beveiliging op orde te houden. Nog veel meer over deze onderwerpen lees je in het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs Hans Frederiks en Ronald Smit).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.