Fotobubbel: Spherevol fotograferen

Dankzij slimme mobieltjes en tablets is het wel heel simpel om allerlei fotografische kunstjes uit te halen. Maak bijvoorbeeld eens een fotobubbel en herbeleef je vakantie op een bijzondere ‘onderdompelende’ manier!

Gewone foto’s kennen we allemaal wel en ook aan prachtig brede panorama’s zijn we aardig gewend. Vrijwel elke zichzelf respecterende digitale compactcamera beschikt over een panorama-modus waarbij de afzonderlijke foto’s ‘onboard’ naadloos aan elkaar worden geplakt. Ook smartphones beheersen dit trucje, waarbij de ingebouwde gyroscoop zorgt voor een nog beter eindresultaat. Diezelfde gyroscoop – een hulpmiddel voor het bepalen van de positie in X, Y en Z-richting – maakt het ook mogelijk een zogeheten fotobubbel te maken. Dat gaat een flinke stap verder dan een panorama: in plaats van een ‘rondom-foto’ leg je hier echt alles vast. Dus ook de lucht en de grond, als je niet goed oppast staan zelfs je voeten op de foto!

Maken

panorama_360Om een dergelijke bubbel te maken is een speciale foto-app nodig. We beginnen met iOS, hiervoor is al heel lang een prachtig edoch wellicht niet heel bekend exemplaar beschikbaar: 360. Na installeren van deze app heb je de beschikking over zowel een bijzondere fotocamera als een al even bijzondere viewer. Het maken van de fotobubbel is uiteindelijk verrassend eenvoudig. Zorg ten eerste dat je op een mooie plek staat waar ook echt van alles rondom je te zien is. Denk aan het centrum van een stad met veel hoge gebouwen, een open plek in het bos, het strand en ga zo maar door.

Start de app en je ziet een raster geprojecteerd op de binnenkant van een bol met daarin het live camerabeeld in een rechthoekig vlak. Tik op Start en draai langzaam horizontaal rond, hiermee leg je de eerste ‘ring’ vast. Beweeg vervolgens omhoog, draai weer rond voor de volgende ring en vul vervolgens het ‘gat’ recht boven je op met foto’s. Doe vervolgens hetzelfde richting omlaag. Houd de smartphone zo dicht mogelijk tegen je aan tijdens het fotograferen, dat levert de beste resultaten op. Als de hele bel gevuld is tik je op Done, waarna de app de gefotografeerde bol (razendsnel) gaat optimaliseren.

Tik op Start en beweeg je iPhone of iPad in een vloeiende beweging volledig rondom je heen.
Tik op Start en beweeg je iPhone of iPad in een vloeiende beweging volledig rondom je heen.

Kijken

Let tijdens het fotograferen al goed op onregelmatigheden; als je net iets te snel bent of je je toestel een tikje te ver van je vandaan houdt gaan sommige normaliter doorlopende lijnen verspringen of lopen ze niet vloeiend door. Klik in dat geval op Done en begin opnieuw: dergelijke fouten zijn achteraf niet meer herstelbaar. Is de bol klaar, dan kom je vanzelf bij het tweede onderdeel van 360 terecht: de ingebouwde viewer. Tik op de twee over elkaar liggende fotootjes linksonder in beeld en dan op Panoramas; kies een gemaakte bubbel en middels vegen over het scherm bekijk je de omgeving alsof je er weer middenin staat. Door op de knop direct naast de viewknop te tikken versterk je dat effect: je kunt nu je smartphone (of tablet) in de rondte bewegen en ‘live’ de omgeving mee zien draaien.

Kies een gemaakte bubbel.
Kies een gemaakte bubbel.

Delen

Door een account te maken zijn foto’s niet alleen te delen (met slechts uzelf, een selectie van mensen of de hele wereld), maar zorgt optimalisatie na uploaden voor een nog betere bubbel. De verschillen zijn overigens niet levensgroot, soms levert dit optimaliseren zelfs een minder mooi eindresultaat op. En eigenlijk hadden we graag een net wat hogere resolutie van de totale bel gezien. Misschien iets voor een update in de toekomst? Uploaden vanaf je iPhone of iPad doe je door eerst op de viewerknop te tikken gevolgd door een tik op Account. Je kunt hier een nieuwe account maken of inloggen bij een al eerder gemaakte. Na inloggen tik je op Close om vervolgens weer op de viewerknop en dan Panoramas te tikken.

Meld je aan bij een eerder aangemaakte account, of maak eerst nog een account aan.
Meld je aan bij een eerder aangemaakte account, of maak eerst nog een account aan.

Uploaden

Tik in het overzicht van gemaakte bubbels op het exemplaar dat je wilt uploaden en dan in de viewer-modus op Upload. Wil je je bubbel niet met de hele wereld delen schakel dan vooral de optie Make it public uit. De locatiegegevens kun je ingeschakeld laten, altijd handig om te achterhalen waar een foto ook alweer gemaakt was. Tik dan op Start Upload en wacht even.

Tik op de uploadknop in de vorm van een wolk (onder in beeld) om een geopende bubbelfoto te uploaden.
Tik op de uploadknop in de vorm van een wolk (onder in beeld) om een geopende bubbelfoto te uploaden.

Kijken in browser

Tik op View my panorama, waarna de – inmiddels verbeterde – bubbel in de browser Safari wordt getoond. De bubbel is eenvoudig naar anderen te mailen door op de deelknop onderin te tikken gevolgd door een tik op Mail. Zo kan bijvoorbeeld familie met een Windows-pc meegenieten van je in 360 graden gemaakte vakantiekiekjes zonder daarvoor speciale software te hoeven installeren. Wil je de foto in volle glorie naar de Filmrol van je iPad of iPhone downloaden, start dan daarop de app 360 en log bij je account in. Tik op het poppetje rechtsboven in beeld en daarna op View uploaded panoramas. Tik op een geüploade foto en aansluitend linksboven op Flat Image. Druk op de foto en blijf drukken tot de optie Bewaar afbeelding verschijnt; tik hierop. De aldus bewaarde afbeelding ziet er wat vreemd uit, maar dat komt omdat deze in een speciaal rondom-formaat is bewaard.

Zo ziet een fotobubbel er in een standaard afbeeldingenviewer uit.
Zo ziet een fotobubbel er in een standaard afbeeldingenviewer uit.

Android

google_cameraOok met een Android-toestel zijn fotobubbels te maken, de meest praktische app hiervoor is Google’s eigen camera-app met de voor de hand liggende naam Camera. Deze app is helaas weer niet voor alle versies van Android beschikbaar, maar vanaf KitKat (4.4) maak je een goede kans. Heb je Camera gevonden en kunnen installeren, dan start je de app om vervolgens vanaf de linker schermrand naar binnen te vegen; je ziet dan een aantal knoppen verschijnen. Tik op de bovenste: Photo Sphere. Vervolgens kun je een fotobubbel maken door de stip in beeld te volgen; deze moet steeds in het midden van een te maken deelfoto geplaatst worden. Op deze manier kun je helemaal rondom je heen – ook boven en beneden – fotograferen. De app is erg gevoelig als het gaat om het draaipunt van de camera, in feite dien je om de smartphone heen te bewegen en het toestel op een zo vast mogelijke plek te houden. Om de uiteindelijke bubbel te ‘renderen’ was op ons toestel een vreemde handelswijze noodzakelijk: veeg vanuit de rechterkant van het scherm naar het midden en tik op Panorama. Maak een willekeurig panorama – al bestaat dit maar uit één opname en tik op de V om het panorama te bewaren. Tik dan op de nieuw verschenen knop en je ziet ook je 360-graden fotobollen. Deze worden geoptimaliseerd en vervolgens aan de Galerij toegevoegd. Of deze wat onlogische tussenstap op elk Android-toestel nodig is durven we niet te zeggen. Het verwerken is in ieder geval wel nodig, want het ‘plakproces’ van de afzonderlijke foto’s gebeurt achteraf. Althans: meestal, soms gebeurt het wel live. Een beetje vaag inderdaad.

Volg de stippen en bouw een bubbel.
Volg de stippen en bouw een bubbel.

Daar is de benodigde knop die pas na het maken van een ‘gewone’ panoramafoto verschijnt.
Daar is de benodigde knop die pas na het maken van een ‘gewone’ panoramafoto verschijnt.

Een voorbeeld van een fotobubbel in de viewer kun je HIER zien.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.