Fotografen en de AVG

De privacy-wetgeving – de AVG – is sinds 25 mei van kracht. Wat houdt dat precies in voor jou als fotograaf? Dat je zorgvuldig met de privacygegevens van personen omgaat! Een foto waarop een persoon staat is volgens de wet een persoonsgegeven. En dat is waar het in de wet omgaat: om de privacy van personen. Dat kan nogal wat implicaties hebben als je zomaar een foto van iemand op Facebook hebt gezet en degene die afgebeeld is wil dat helemaal niet. Hoe zit het precies, wat mag wel en wat mag niet volgens de AVG? Fotografen en de AVG…

Straatfotografie

Straatfotografie is een populair genre. Lekker met je camera erop uit en mensen fotograferen. Een foto met een persoon erop is een persoonsgegeven, dus… Dus wat? Moet je aan iedereen die op een foto staat toestemming vragen om die foto te maken en te gebruiken? Op de site van de NVJ lees ik dit: ‘Bij foto’s gemaakt in de openbare ruimte waar mensen op te zien zijn, moet je je steeds afvragen of er sprake is van een persoonsgegeven. Denk aan straatfotografie, publiek bij een voetbalwedstrijd, mensen op een kermis etc. Kunnen de personen die daarop staan zonder onevenredige inspanning worden geïdentificeerd? Zo ja, dan is er sprake van een persoonsgegeven en is de AVG van toepassing.

Anonieme voorbijgangers

Het gaat dus om hoe eenvoudig een persoon op een foto geïdentificeerd kan worden. In het algemeen zijn het anonieme voorbijgangers en zo’n foto zal geen problemen opleveren met de AVG. Het gaat er vervolgens om wat er met die foto gebeurt. Waar wordt die gepubliceerd? Verdien je er geld mee? Wordt ie bij een reclame-uiting gebruikt? Zet je die foto op Facebook of Twitter of Instagram? Het is niet eenvoudig te bepalen wat de AVG hierbij voor gevolgen heeft.

Je eigen site

Bij fotograaf Gert Jan Hermus lees ik het volgende: Als je foto’s met mensen erop publiceert op je eigen website, dan kun je een goede verwerking daarvan wel garanderen. Als je eigen website voldoet aan de AVG, bedoelt hij. Hij besluit daarom zijn straatfotografiefoto’s alleen nog op zijn eigen site te plaatsen. Hij publiceert ze niet op de sociale media-sites als Facebook, Twitter of Instagram omdat je niet kunt garanderen dat deze sites aan de AVG-wetgeving voldoen.

Fotografen en de AVG

Lees eens wat collega-fotografen en juristen er over hebben geschreven. ICT-jurist Arnoud Engelfriet schreef erover bij de Nieuwe Reporter. Juriste Charlotte Meindersma had er een blogpost over op haar blog Charlotte’s law, specifiek voor fotografen. Op haar site kun je ook – wat algemener – lezen over de 6 grondslagen van de AVG. Fotograaf Kenneth Verburg schreef erover op zijn blog. Op Villamedia vind je het artikel De AVG en fotografie: onduidelijkheid troef. En bij De Rooij Fotografie kun je lezen dat de AVG en straatfotografie elkaar helemaal niet bijten. Hoe het zit met dronefotografie en de AVG kun je HIER lezen.

Voorzichtig met Facebook!

Duizelt het je als je dit allemaal hebt gelezen? Ik ben geen jurist en kan alle implicaties van de AVG niet overzien. Ook juristen kunnen dat niet. Uiteindelijk zal moeten blijken wat de AVG voor straatfotografie betekent. Er zullen waarschijnlijk rechtszaken volgen en aan de hand van wat daar besloten wordt kun je zien wat die implicaties zijn. Ik zou zeggen: wees voorzichtig met het plaatsen van foto’s met voor jou onbekende mensen op Facebook en dergelijke. Zorg in ieder geval dat je eigen site met je foto’s aan de AVG voldoet.

Even wat anders dan de AVG? Gewoon even lekker over fotografie lezen en leren?  Het Handboek Beter Fotograferen leert je welke facetten een rol spelen bij het maken van wat ‘men’ een mooie foto noemt. De auteurs – Pieter Dhaeze en Johan van de Wetering – hebben deze aspecten in dit boek ontrafeld en gestructureerd in tien aandachtspunten. Houd hieraan vast om elke opname tot een goede foto te maken en de kans op een winner te verhogen.

Een gedachte over “Fotografen en de AVG”

  1. AVG is eigenlijk voor de straatfotografie zoiets als foto’s maken met handboeien om, foto’s maken onder het hordelopen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.