Fotograferen met de Fujifilm X-T-serie

F Vroeger, nu ja een jaar of wat geleden, waren spiegelreflexcamera’s je van het voor de serieuze fotograaf. Nu zien diezelfde serieuze fotografen steeds meer in systeemcamera’s, camera’s zonder spiegel. Doordat ze geen spiegel hebben kunnen de camera’s compacter zijn en lichter. De problemen die dit soort camera’s in het begin hadden – slechte elektronische zoeker, moeilijk mee scherp te stellen – zijn opgelost. Bij die systeemcamera’s neemt de Fuji X-serie een belangrijke en eigenzinnig plaatst in. Joke Beers-Blom schreef het boek Fotograferen met de Fujifilm X-T-serie over deze Fuji’s.

Eigenzinnig

Fotograferen met de Fujifilm X-T-serie
Links het Bayer-patroon, rechts dat van de Fuji-X-Trans.

Wat maakt de Fuji-X-T-serie zo eigenzinnig? Het is onder andere de manier waarop de sensor de foto vastlegt. De meeste camera’s werken met een Bayer-patroon over de sensor heen, een bepaalde manier om de pixels in rood, groen en blauw op te slaan. Bij de Fuji’s wordt gebruik gemaakt van een ander soort patroon, X-trans, waardoor de foto’s – volgens de Fuji-fotografen – die speciale eigenzinnig uitstraling krijgen. Daarnaast maakt Fuji een beetje ‘ouderwets-ogende’ camera’s, in die zin dat je met allerlei knoppen en schijven de camera naar je eigen wensen kunt afregelen. De lenzen die Fuji voor deze camera’s maakt zijn erg goed en sinds de X-Pro1 van een jaar of vijf geleden is er een prachtige serie lenzen op de markt gekomen.

Objectieven

Fotograferen met de Fujifilm X-T-serie
De Fujinon-objectieven.

In het boek Fotograferen met de Fujifilm X-T-serie legt Beers-Blom de verschillen uit tussen een spiegelreflex en een systeemcamera zoals deze Fuji’s. Als je bijvoorbeeld van een Nikon of Canon overstapt zul je andere objectieven (lenzen) moeten aanschaffen. Er bestaan wel adapters die voor je oude lenzen kunt gebruiken, maar dan zul je altijd zelf moeten scherpstellen. In hoofdstuk 2 wordt er veel aandacht besteed aan de serie objectieven die Fuji heeft uitgebracht. Inmiddels zijn er ook andere fabrikanten die lenzen produceren met de Fuji-X-mount. Hoofdstuk 3 behandelt de uitbreidingen die je voor je Fuji-camera kunt aanschaffen zoals bijvoorbeeld flitsers.

Instellingen

Vanaf hoofdstuk 3 ga je echt fotograferen met je Fuji. De instellingsmogelijkheden van de moderne systeemcamera zijn zeer uitgebreid, zo ook bij de Fuji-X-T-serie. In hoofdstuk 3 legt Beers-Blom bijvoorbeeld het verschil uit tussen de twee sluitertypes in de camera’s: de mechanische en elektronische sluiter. Je kunt natuurlijk lukraak gaan fotograferen, maar het is prettig als je je camera goed kunt bedienen en weet waar alles voor dient. Voor de wat eenvoudiger camera’s als de X-T10 en T20 gaat ze in op de voorgeprogrammeerde onderwerpprogramma’s.

Een praktisch boek

In de handleidingen van de Fujifilm-camera’s staat natuurlijk alles wat je wilt weten over de instellingen van je camera. Waarom zou je dan dit boek kopen? In het boek komen al die instellingen ook aan de orde. Ze worden alleen niet op zo’n droge manier opgedist als in de handleidingen van Fuji. Het boek van Beers-Blom is een praktisch boek waarmee je niet alleen de instellingen leert, maar ook waarom je die en die instelling op die en die manier maakt. Je leert in dit boek ook over fotografie, over licht, over het gebruik van flitslicht, over de compositie van een foto. Kortom, het boek gaat veel verder dan een droge opsomming van de mogelijkheden van de Fuji-X-T-serie camera’s. Stap je over van een spiegelreflex naar een van de Fuji’s, dan is het boek Fotograferen met de Fujifilm X-T-serie een aanrader. Kan nog nét voor onder de boom…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.