Fotografie: naar buiten in regen en wind

Ben je een mooiweerfotograaf? Zo een die er alleen op uit gaat als het weer een beetje lekker is, de zon schijnt of wanneer het licht ‘zo mooi’ is? Gelijk heb je, wie wil er nu niet met mooi licht fotograferen?! Er is echter meer dan mooi weer of mooi licht. Er is lelijk weer en er is lelijk licht. Ook dat kan mooi zijn en de moeite waard zijn om vast te leggen.

Denk eens aan mooie natte glinsterende straten in de regen, regendruppels tegen een donkere achtergrond, een sneeuwjacht over kale velden, mist waar de zon doorheen tracht te breken of de dreigende luchten voorafgaand aan heftige onweersbuien… Dat zijn de sfeerbeelden die je kunt vastleggen als je er op uitgaat met slecht weer.
Er zijn wel een aantal zaken waarmee je rekening moet houden als de wolken zich samenpakken. Als het wat donkerder wordt zul je je ISO-waarde hoger moeten zetten, wilt je nog uit de hand kunnen fotograferen. Ook weer niet té hoog, want dan krijg je weer last van ruis, hoewel dat meer de moderne camera’s ook wel weer meevalt. Een ruis in een foto hoeft niet lelijk te zijn.

Hoe je moet belichten hangt er een beetje vanaf, het is niet echt veel anders dan belichten bij mooi weer. In een sneeuwjacht moet je wat overbelichten, 2/3 of één hele stop, zodat de sneeuw niet grijs wordt maar wit. Kijk zowel bij regen, mist en sneeuw naar het histogram en belicht zodanig dat je histogram zo ver mogelijk naar rechts opschuift zonder overbelichten.

In de storm, aan het Kinselmeer, met in de verte een regenbui op komst. Als je in de stormwind staat te fotograferen dan moet je er rekening mee houden, dat je met kortere snelheden dan je gewend bent, nog uit de hand kunt fotograferen, omdat de wind aan je staat te rukken. Als je bijvoorbeeld normaal gesproken 1/60 zou nemen, neem dan 1/125, enzovoort. Nikon D80 • ISO 400 • f/13 • 1/250 @ 85mm.
In de storm, aan het Kinselmeer, met in de verte een regenbui op komst. Als je in de stormwind staat te fotograferen dan moet je er rekening mee houden, dat je met kortere snelheden dan je gewend bent, nog uit de hand kunt fotograferen, omdat de wind aan je staat te rukken. Als je bijvoorbeeld normaal gesproken 1/60 zou nemen, neem dan 1/125, enzovoort.
Nikon D80 • ISO 400 • f/13 • 1/250 @ 85mm.

De boel droog houden

Het grootste probleem is echter om de camera droog te houden en te zorgen dat er geen druppels op het lensoppervlak komen. Druppels op de lens zie je onmiddellijk terug in de foto als storende elementen en te veel regen op de camera zelf zorgt voor kortsluiting in de kostbare elektronische circuits. Een zonnekap helpt niet alleen tegen lensspiegelingen, maar is ook een goede beschermer tegen druppels op de lens. Natuurlijk niet als je pal tegen de wind in staat te fotograferen, maar regen die van de zijkant komt of recht van boven, kun je op die manier mooi van de lens weghouden. Check regelmatig of de lens nog vrij is van druppels op de voorkant, want die druppels zijn achteraf echt moeilijk te retoucheren. Als je een korte lens, bijvoorbeeld vaste groothoek of standaard lens op de camera doet, dan blijft de camera compact en kun je hem op de momenten dat je niet fotografeert onder je jas laten schuilen. Als je je camera op een statief hebt staan, kun je aan dat statief misschien een paraplu vast maken om je camera tegen de regen te beschermen. Neem in ieder geval een zachte doek mee om je lens indien nodig heel voorzichtig droog te maken. Als je even niet fotografeert, doe dan een plastic tas over de camera heen (of een douchemuts, zoals ik ergens las), zodat die droog blijft. Je kunt natuurlijk ook een afdakje of iets dergelijks zoeken van waaronder je het beestenweer vastlegt, of je blijft in je auto en draait het raampje open als het echt té bar en boos wordt om buiten te gaan staan fotograferen. Houd er rekening mee dat heftige wind er voor zorgt dat je kortere sluitertijden moet kiezen dan die je gewend bent. De wind zorgt ervoor dat je staat te schudden, dus als je normaal gesproken met 1/50 seconde nog scherp fotografeert, neem dan eerder 1/125 of korter.

Na een regenbui verschijnt er, als de regen wegtrekt, vaak een regenboog. Als je dan je camera thuis hebt laten liggen, omdat het regenende toen je op stap ging, heb je spijt. Nikon D700 • ISO 200 • f/9 • 1/125 @ 85mm.
Na een regenbui verschijnt er, als de regen wegtrekt, vaak een regenboog. Als je dan je camera thuis hebt laten liggen, omdat het regenende toen je op stap ging, heb je spijt.
Nikon D700 • ISO 200 • f/9 • 1/125 @ 85mm.

Er zijn camera’s die tegen regen kunnen, maar die zitten in het duurdere segment. Als je er zo een hebt: gefeliciteerd! Dan moet je er nog een wel een lens op hebben zitten die ook tegen regen kan. Ga er vanuit dat je voorzichtig moet zijn met je elektronische camera die van elektrische stroom afhankelijk is. Verwissel daarom geen batterijen tijdens een regenbui. Droog bij thuiskomst de camera onmiddellijk goed af, ook de lens. Als je een beetje zorgvuldig in de natte buitenlucht werkt, kan er weinig mis gaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.