Onmisbare uitrusting bij landschapsfotografie

Fotografische compositietips van Scott Kelby

Heb je er ooit van gedroomd om zulke ongelooflijke landschapsfoto’s te maken dat je vrienden en familie zeggen: ‘Wacht eens even, heb jij die foto gemaakt?! Echt waar?’ Je hebt geluk. In Het grote landschapsfotografieboek leert ik je hoe je adembenemende landschapsfoto’s maakt en bewerkt.
Een sterke landschapsfoto leid de blik van de kijker naar een punt waar jij hem of haar wilt hebben.  Fotografische compositietips van Scott Kelby…

Hoe leid je de blik van de kijker?

compositie

Een zeer populaire techniek voor compositie in landschapsfotografie is om de blik van de kijkers te leiden naar het punt waar je wilt dat ze kijken. Dit doe je door gebruik te maken van zogenoemde ‘leidlijnen’. Net zoals de kijker bij een foto van een beek van nature de beek volgt, wil je dat doen met ofwel door de mens gemaakte elementen in je foto (zoals een landweg die door een bos slingert, een omheining die je naar een vuurtoren leidt of een sluis die je naar een meer leidt) of natuurlijke elementen (zoals de lijnen op de top van een zandduin, een rij bomen of een kustlijn die je langs het strand naar een grote rots in het water leidt).

Leidende lijnen…

Als je het goed doet, zou je in gedachten langs deze lijnen een markering kunnen trekken, die de kijker naar je onderwerp of het interessantste deel van je foto leidt. Een ding om op te letten is wanneer er in je foto van nature veel leidende lijnen voorkomen. Zorg ervoor dat je jezelf bij het maken van de foto zodanig positioneert dat de hoofdlijnen de kijkers allemaal naar dezelfde plek leiden. Je wilt niet dat hun blik één visueel pad volgt en dan plotseling van richting verandert en hen ergens anders heen leidt. Wees je er tijdens het maken van de compositie van bewust hoeveel leidende lijnen er in de foto zitten en zorg ervoor dat je ze gebruikt om de kijker naar het door jou gewenste punt te leiden, zonder dat de lijnen met elkaar concurreren.

De aandacht van de kijker trekken met behulp van negatieve ruimte

compositie

Een andere compositietechniek die we gebruiken om de kijker naar de gewenste plek te laten kijken, is met een gedeelte van de foto echt niets bevat, zodat je onderwerp er echt uitspringt. Bijvoorbeeld een heuveltop met daarop alleen een eenzame boom of een grote lege hemel met alleen het topje van een berg. Al die lege ruimte wordt ‘negatieve ruimte’ genoemd en omdat er niets in die lege ruimte rondom je onderwerp te zien is, wordt de kijker direct naar je onderwerp getrokken. In landschapsfotografie kan dit een heel nuttige en krachtige compositietechniek zijn.

Niets interessants in de negatieve ruimte…

Deze negatieve ruimte hoeft niet noodzakelijkerwijs leeg te zijn, als er maar niets interessants in te zien is waar het onderwerp van je foto mee moet concurreren. De rest van de foto is ‘schoon’, dus jouw onderwerp staat min of meer alleen. Probeer het maar eens. Het is redelijk eenvoudig uit te proberen en het kan een zeer intrigerende foto opleveren.

Deze blogpost Fotografische compositietips van Scott Kelby is afkomstig uit het boek Het grote landschapsfotografieboek van Scott Kelby. HIER vind je een voorproefje uit Hoofdstuk 1 en HIER een tips over de beste instellingen voor het maken van panorama’s.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.