Fotografische stijlen op de iPhone

Bewerk je foto’s als een pro met iPhone fotografische stijlen

Zo word je een iPhone-pro

Je kunt fotografische stijlen op de iPhone gebruiken, waarbij wel geldt dat dit alleen op de nieuwere toestellen mogelijk is. Bewerk je foto’s als een pro met iPhone fotografische stijlen is afkomstig uit het boek Zo word je een iPhone-pro.

Dankzij de krachtigere chips in recente iPhones (vanaf de iPhone 13-serie en de iPhone SE 2022) kun je foto’s maken met fotografische stijlen. Daarbij pas je een bepaald filter toe voordat je de foto maakt. Het zorgt er voor dat je foto’s altijd een bepaalde stijl hebben. In deze tip lees je welke fotografische stijlen beschikbaar zijn en op welke punten ze anders zijn dan een gewoon fotofilter, dat je achteraf toepast. Natuurlijk vertellen we ook hoe je het instelt.

Voorinstellingen

Fotografische stijlen zijn voorinstellingen die bepalen hoe je foto’s eruitzien. In tegenstelling tot gewone filters, kijken de fotografische stijlen ook naar de objecten die op de foto staan. De fotografische stijlen passen daardoor sommige onderdelen meer of minder drastisch aan, zoals huidtinten en omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een groen bos waar de kleuren van de bomen eruit springen zonder dat de huidskleur van de persoon op de foto er onnatuurlijk uit ziet. Bij een filter wordt er simpelweg een kleurlaag over de foto gelegd, maar bij fotografische stijlen worden de individuele instellingen van foto’s aangepast aan de situatie. Voor elke stijl past de camera de tint en warmte aan.

De fotografische stijlen op de iPhone stel je vooraf in. Nadat je een foto met deze stijl gemaakt hebt, kun je dit achteraf niet meer aanpassen.

Je kunt de fotografische stijlen op de iPhone eenvoudig inschakelen:

1 Open de app Camera op een geschikte iPhone.

2 Tik bovenaan op het pijltje omhoog.

3 Onderaan verschijnen knoppen voor de flitser, nachtmodus en
meer. De vierde knop (met de drie vierkantjes achter elkaar) is
voor fotografische stijlen. Tik hierop.

4 Kies nu één van de stijlen die je wil gebruiken. Er zijn in totaal vijf stijlen: Standaard, Rijk contrast (tint -50, warmte 0), Levendig (tint +50, warmte 0), Warm (tint 0, warmte +50) en Koel (tint 0, warmte -50).

5 Eventueel kun je bij het kiezen van een stijl de instellingen aanpassen via de regelaars onderaan.

6 Maak de foto en controleer of dit de stijl is die je wilt.

Rechtsboven in de Camera-app zie je een icoontje dat aangeeft dat er een fotografische stijl actief is. Je kunt hierop tikken om snel terug te keren naar de standaardweergave.

Vergeet na het maken van een foto niet om de camera weer op standaard te zetten, tenzij je de gekozen fotografische stijl continu wilt blijven gebruiken. Het is niet mogelijk om achteraf een gemaakte foto in fotografische stijl aan te passen naar standaard. Ook kun je niet achteraf een stijl toepassen op een reeds gemaakte foto.

Fotografische stijlen op de iPhone

Behalve via de Camera-app kun je ook via Instellingen de stijl aanpassen. Dit doe je via Instellingen, Camera, Fotografische stijlen. Je ziet daar ook meer uitleg en voorbeelden van wat de stijlen betekenen.

Tot slot: er is ook een manier om bij een foto te zien welke stijl gebruikt is. Hiervoor bekijk je de metagegevens van de foto in de Foto’s-app. Open de foto waarvan je de stijl wilt weten en veeg omhoog (of tik op het i’tje). Onderaan zie je in een kader wat de gekozen stijl is.

Zo word je een iPhone-pro

Zo word je een iPhone-pro

Je iPhone is een technisch hoogstandje… maar zeg nu eerlijk: haal je wel alles eruit wat erin zit? Natuurlijk: foto’s en video’s maken, bellen, whatsappen en spelletjes spelen doen we bijna allemaal. Plus een beetje surfen op internet en wellicht je e-mail en agenda bijhouden. Maar dit schitterende apparaat kan zo veel meer! Niet alleen zijn er veel – vaak verborgen – apps beschikbaar die nuttig, leerzaam of onderhoudend zijn, maar de apps die je regelmatig gebruikt – zoals bijvoorbeeld Mail, Safari en zelfs Instellingen! – bieden vaak ook zeer handige, tijdbesparende of gewoon leuke opties waardoor je (veel) meer uit je kostbare bezit haalt. Daarnaast biedt het besturingssysteem zelf talloze functies die je ongetwijfeld zelden of nooit gebruikt, maar die het werken met de hardware aanzienlijk vereenvoudigen of leuker maken.

Het boek Zo word je een iPhone-pro is bedoeld voor iedereen met een iPhone die daar (bijna) dagelijks mee in de weer is. Heb je het gevoel dat zaken efficiënter, sneller of gemakkelijker kunnen? Dan is het goed om te weten dat dat bijna altijd het geval is. Met de talloze tips, wetenswaardigheden en verborgen pareltjes leer je écht het meeste uit je iPhone te halen en er meer plezier aan te beleven.

  • Het enige Nederlandstalige boek dat diep ingaat op de verborgen mogelijkheden van de iPhone
  • Met de tips uit dit boek beleef je meer plezier aan je dure investering en haal je er veel meer uit dan je voor mogelijk hield
  • Samengesteld in samenwerking met de ervaren experts van iCulture


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.