Dat je in Foto’s van Windows 10 je foto’s kunt importeren en verzamelingen aanmaken is allemaal mooi en aardig, maar uiteindelijk gaat het om bewerken en aanpassen van je foto’s. De gereedschappen die je daarvoor tot je beschikking hebt zijn voldoende voor de basisaanpassingen. De meeste gereedschappen zijn helder, bij sommige gereedschappen is het in eerste instantie niet precies duidelijk hoe ze werken of wat ze eigenlijk precies doen. In deze blogpost een korte introductie van de gereedschappen om je foto’s in Foto’s in Windows 10 te bewerken.
Waarschuwing! In november 2016 verscheen er een update van Windows Foto’s waarin een groot deel van de bewerkingsmogelijkheden zijn verdwenen. De bewerkingen zoals in deze blogpost beschreven zijn voor een groot deel niet meer mogelijk. Lees er over in DEZE blogpost. Foto’s in Windows 10 met minder functionaliteit.
Als je een foto opent door er twee keer op te klikken, kom je in het scherm waarin je de foto’s kunt bewerken. Wil je informatie over de foto hebben, dan klik je met de rechter muisknop op de foto en kies je in het pop-up-menu voor Bestandsgegevens.

In de gereedschapsbalk rechts bovenaan zie je keuzemogelijkheden voor het bewerken van de foto’s. Je hebt de toverstaf en het potlood. Met de toverstaf kies je voor automatische aanpassingen van de foto die je op het scherm heb geopend.

De toverstaf kijkt onder andere naar helderheid en contrast en de aanpassingen zijn vaak helemaal niet slecht. Je kunt die aanpassingen nog verder finetunen middels het potlood, dat de echte bewerkingsinterface opent.

De gereedschapsbalk bovenaan het scherm geeft je de volgende mogelijkheden als je een foto aan het bewerken bent:
- Ongedaan maken (van je laatste handeling)
- Opnieuw (doen van de laatste handeling)
- Vergelijken van de bewerkingen die je hebt gedaan met de oorspronkelijke foto
- Een kopie opslaan van de bewerkte foto
- Opslaan van de foto
- Annuleren van de hele bewerking.
De gereedschappen
Klik je op het potlood dan verschijnen aan de linkerkant van het scherm de verschillende basisonderdelen: Eenvoudige bewerkingen, Filters, Licht, Kleur en Effecten. Als je voor een van deze mogelijkheden kiest verschijnen aan de rechterkant van het scherm de gereedschappen die bij dat onderdeel horen.


Als je kiest voor Eenvoudige bewerkingen krijg je aan de rechterkant Verbeteren (de toverstaf), Draaien, Bijsnijden, Rechtzetten, Rode ogen en Retoucheren. Deze gereedschappen werken zoals je verwacht, alleen bij Retoucheren moest ik even bedenken wat dit gereedschap nu precies doet. Bij Retoucheren krijg je een blauw cirkeltje en als je daarmee op een vlekje klikt wordt dat vlekje weggewerkt.

Het onderdeel Filter geeft je een paar saaie kleurfilters en een omzetting van de foto naar zwart-wit.

Bij het onderdeel Licht wordt het interessanter. Rechts vind je Helderheid en Contrast, Markeringen en Schaduwen. Je kunt met deze gereedschappen de foto zelf nog verder aanpassen nadat je bijvoorbeeld met de Toverstaf de foto hebt verbeterd. De gereedschappen werken met een draaiïnterface: als je op een van de gereedschappen klikt, verschijnt er een wit bolletje aan de rand, dat je kunt verslepen. Met de klok mee draaien geeft een positieve waarde, tegen de klok in een negatieve waarde.
Dus als je bij Helderheid met de klok mee draait, wordt de foto helderder, en tegen de klok in wordt de foto minder helder. De drie onderdelen Helderheid, Contrast en Schaduwen zijn qua naamgeving duidelijk, alleen bij Markeringen vroeg ik me af wat ze hier mee zouden kunnen bedoelen. Bij Markeringen bedoelen ze de hoge lichten, de lichte partijen in een foto.

Het onderdeel Kleur geeft de gereedschappen om de (Kleur)Temperatuur, de Tint, de Verzadiging en de Kleurversterking aan te passen. De eerste drie liggen weer voor de hand, Kleurversterking klinkt hetzelfde als het aanpassen van de (kleur)Verzadiging. Bij Kleurversterking kun je inderdaad ook de verzadiging verhogen of verlagen, maar dan selectief bij een kleur in de foto die je zelf kiest. Als je dit gereedschap aanklikt, krijg je een gereedschapscursor die je in de foto kunt plaatsen, waarna je vervolgens van die gekozen kleur de verzadiging kunt verhogen of verlagen.

Het onderdeel Effecten kent twee gereedschappen: Vervaagd en Selectief scherpstellen. De effecten die je met deze twee gereedschappen kunt bewerkstelligen zijn anders dan je denkt. Bij Vervaagd wordt niets vervaagd of verscherpt, maar kun je een vignet aanbrengen. Met Vervaagd maak je vanaf de randen de foto donkerder of lichter, waarbij je het midden onaangetast laat. Het middelste deel van de foto springt er daar door uit.

Bij Selectief scherpstellen verschijnt er een cirkel in het midden van de foto. Binnen de cirkel blijft de foto zijn normale scherpte houden buiten de cirkel wordt de foto vervaagd, onscherper gemaakt. Bovenaan in de gereedschapsbalk van het scherm kun je bij het diafragma-tekentje kiezen voor Sterkste of Zwakste toepassing van het effect, of iets daar tussenin. De cirkel kun je aanpassen door aan een van de vier handvatten te slepen, zo kun je hem bijvoorbeeld ovaal maken en groter of kleiner.

Al met al voldoende gereedschappen om een foto snel aan te passen. Als je gewend bent om te werken in Lightroom of Photoshop, mis je natuurlijk wel een heleboel gereedschap. Een foto verscherpen zit er niet in, retouche is wel heel minimaal, maar deze app is gratis en om snel een foto te bewerken voldoet deze app prima.
De eerste blogpost over Foto’s uit Windows 10 vind je HIER.
Meer tips en trucs over Windows 10 vind je HIER.
Bij Van Duuren Media hebben ze allerlei boeken over Windows 10 die je verder kunnen helpen met al je vragen over Windows 10.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.
Bedankt voor de klaar en duidelijke beschrijving. mvg Arlette
Ik heb bijna al mijn foto’s op een afzonderlijke harde schijf staan die via een usb poort op mijn laptop is aangesloten. Foto’s van Windows 10 kan de afbeelding wel ophalen maar als ik ze wil bewerken krijg ik de opmerking te lezen:
“Kan niet bewerken.
Er zijn problemen om het bestand te openen om het te kunnen bewerken”
Wat deze problemen zijn wordt er niet bij verteld.
Vriendelijke groet, Ruud
tot voor kort kon ik mijn foto’s op die manier bewerken. ondertussen kwam er een update en zijn de mogelijkheden beperkt. kan dit zo maar???
Ik ga er volgende week naar kijken en ook over schrijven!
het probleem wat rv beschrijft heb ik ook.. met name selectief scherpstellen is iets wat ik veelvuldig gebruikte en niet meer mogelijk is.. jammer
Is voor dit probleem inmiddels al een oplossing? Ik vond het een vreselijk fijn programma om mijn foto’s in te bewerken maar nu heb je er niets meer aan.
Is er inmiddels al een oplossing voor dit probleem gevonden? Ik vond het een vreselijk fijn programma om mijn foto’s in te bewerken, maar nu heb je er niets meer aan.
Rode ogen reduceren werkt voor geen meter !!