Foto's bewerken in iOS 13 en iPadOS

Foto’s bewerken in iOS 13 en iPadOS

Op je iPad kun je eenvoudig (jpeg)foto’s importeren. Dat kan via een harde schijf die je aan je iPad hangt of met de kaartlezers van bijvoorbeeld Apple. De app Foto’s in iOS 13 en iPadOS is vernieuwd en het bewerken van een foto is enorm makkelijk. Foto’s bewerken in iOS 13 en iPadOS.

Importeren

Foto's bewerken in iOS 13 en iPadOS
Selecteer de foto’s die je wilt importeren en tik op Importeer (bovenin).

Het importeren van foto’s die je hebt gemaakt met een camera gaat erg eenvoudig. Dat kan door aan je iPhone of iPad een kaartlezer te hangen en daar je SD-kaartje in te stoppen. Het SD-kaartje wordt herkend en je kunt het bekijken in de Bestanden-app. Vanuit die app ga je je foto’s echter niet importeren op je apparaat, dat doe je in de app Foto’s. In de Foto’s-app zie je onderin een nieuw item verschijnen: Importeren. Tik je op Importeren dan zie je de foto’s die zich op het SD-kaartje bevinden, gesorteerd op de dagen dat je de foto’s nam. Selecteer de foto’s die je wilt importeren en tik bovenin op Importeer. Je krijgt de keuze om alle foto’s van het kaartje te importeren of de selectie die je hebt gemaakt.

Importeer alles of alleen de selectie…

Wijzig > Foto’s bewerken

Foto's bewerken in iOS 13 en iPadOS
Importeren voltooid? Nog niet wissen…

Als de foto’s geïmporteerd zijn, krijg je de vraag of je de geïmporteerde foto’s van je kaartje wilt wissen of bewaren. Ik zou zeggen: bewaren!, In ieder geval voorlopig bewaren, totdat ze bijvoorbeeld ook veilig in de iCloud staan. Pas dan kun je overwegen om het kaartje te wissen. De foto’s die je hebt geïmporteerd staan nu in de Foto’s-app, gereed om ze te gaan bewerken of delen. Tik op de foto die je wat beter wilt bekijken. Bovenin zie je de icoontjes voor Delen, het hartje voor je favoriete foto’s, de prullenmand en Wijzig. Met Wijzig kun je de foto bewerken.

Automatische bewerken!

Foto's bewerken in iOS 13 en iPadOS
Automatisch verbeteren werkt meestal heel goed.

Je ziet aan de linkerkant drie verschillende mogelijkheden: Aanpassingen, Fotofilters en Bijsnijden en roteren. Rechts bovenin, als je voor Aanpassingen hebt gekozen zie je het toverstafje voor de Automatische verbeteringen. Automatische verbeteringen geeft meestal een flinke verbetering van de foto. Is de foto te donker dan wordt de belichting automatisch aangepast, de donkere partijen lichter gemaakt enzovoort. Ben je niet tevreden, dan kun je nog aan de andere regelaars gaan trekken. Je hebt de mogelijkheden tot je beschikking: Belichting, Helderheid, Contrast, noem maar op. Met Warmte en Tint pas je de witbalans aan. Als je dol bent op Filters dan kun je kiezen uit een tiental filters, die je foto’s een bepaalde uitstraling geven. Staat de foto scheef, of wil je een uitsnede maken? Gebruik het Uitsnede-gereedschap.

Foto's bewerken in iOS 13 en iPadOS
Een filter toepassen…

Toffe app!

Markering, uit het Drie-puntjes-menu.

Ben je tevreden? Tik op Gereed en je keert terug naar het overzicht van je foto’s. Naast Gereed zie je het Drie-puntjes-menu. In dat menu zie je de app(s) waarmee je de foto verder kunt bewerken en het onderdeel Markering. Met Markering kun je de foto’s voorzien van aantekeningen; met markeringen als het ware. Alle bewerkingen die je in de Foto’s-app doet, zijn overigens terug te draaien. Foto’s bewerken in iOS 13 en iPadOS is eenvoudig en de Automatische verbeteringen geven bijna altijd een goed resultaat. Niet tevreden met Automatisch? Dan kun je met de rest van de gereedschappen een heel eind komen! Een toffe app! 🙂

schaakapps voor iOSMeer weten over Apple’s iOS 13? Dat kan via het boek Ontdek iOS 13 voor iPhone en iPad van Hennie Temmink. Leer alles over deze nieuwste incarnatie van iOS en voel je snel thuis op je nieuwe iPhone (of iPad, natuurlijk). En ook voor de upgraders naar het nieuwe iOS komen de vele tips prima van pas. Want er zijn nogal wat nieuwigheden bijgekomen!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.