Foto's en een Chromebook...

Foto’s en een Chromebook

We zitten drie weken lekker uit te waaien aan zee. Ik heb alleen mijn Chromebook bij me en mijn camera’s. Raw bewerken met mijn Chromebook zou ik eventueel met Lightroom CC kunnen doen, maar dat doe ik thuis liever in Lightroom Classic. Met mijn Fuji X-T2 schiet ik op het ene kaartje Raw en op het andere kaartje jpeg. De jpegs van Fuji worden door veel fotografen geroemd en ze zijn ook mooi. Dus als ik wat op Instagram of Feestboek wil zetten dan kan dat prima met die jpegs. Maar wat moet ik met de volle fotokaartjes? Hoe maak ik goede back-ups? Foto’s en een Chromebook…

Traaaaag…

De internetverbinding die we hier hebben is niet helemaal je dat. We misbruiken de wifi van het restaurant wat onder het appartement zit, we mogen de wifi van de buurman gebruiken, maar snelle verbindingen zijn dat niet. De dataverbinding van mijn mobieltje werkt prima, maar hoe snel zijn je maandelijkse 20 GB data op, als je je Raw-bestanden naar een veilige plek wilt overpompen? In no time! Dus moest ik iets anders verzinnen.

Back-up

Een goede back-up bestaat uit twee keer hetzelfde ergens opgeslagen, liefst drie keer. Thuis is dat ook het geval: twee harde schijven met daarop de fotos en dan nog een back-up in de cloud bij Backblaze. De cloud laten we met die beperkte datahoeveelheid even buiten beschouwing. Twee keer moet in dit geval voldoende zijn, totdat ik weer thuis ben. Ik kocht daarom bij Coolblue een harde schijf van 4 TB. Overkill, maar wat kost een harde schijf vandaag de dag nog? Bij Amazon kocht ik een mini sd-kaartje van 400 GB (de Chromebook heeft daar een slot voor) en bij Cameranu een kaartlezer voor mijn sd-kaartjes uit mijn Fuji.

Kopiëren maar!

Als ik terugkom van een wandeling zet ik eerst de jpegs uit mijn Fuji rechtstreeks van het kaartje over naar Google Foto’s. Dan kopieer ik de raw-bestanden van de sd-kaart over naar het mini sd-kaartje. Vervolgens hang ik de harde schijf aan de Chromebook en kopieer de raw-bestanden vanaf het mini sd-kaartje naar de harde schijf. Klaar. Moet ik nog wat aan de foto’s in Google Foto’s aanpassen, dan doe ik dat in Google Foto’s zelf of even snel in Snapseed.

Worstelen met Lightroom CC

Ik worstel nog een beetje met het bewerken van de raw-bestanden.  Foto’s en een Chromebook, het is niet meteen eenvoudig. Deels wil ik het bewerken uitstellen totdat ik thuis in Lightroom Classic ermee aan het werk kan. Maar bij sommige bestanden beginnen mijn handen te jeuken. Ik wil ze graag even ‘zien’ in Lightroom CC, dat ook op de Chromebook staat. De foto’s erin krijgen is niet altijd even makkelijk. Het ene moment ziet Lightroom CC ze wel op het mini-sd-kaartje staan, het andere moment niet. Ook wil Lightroom CC nog wel eens chrashen. Echt succesvol ben ik er nog niet mee. Hopelijk gaat dat nog lukken. Wordt vervolgt…

Wil je aan de gang met een Chromebook, maar weet je niet precies hoe je moet beginnen? Daar kan Ontdek de Chromebook je bij helpen. Ontdek de Chromebook brengt deskundig advies en eenvoudige, stapsgewijze kennis samen die je nodig hebt om het meeste uit jouw Chromebook te halen. Vanwege het webgebaseerde karakter wijkt het gebruik van een Chromebook en het Chrome OS af van het gebruik van een traditionele notebook-pc en Microsoft Windows.
Om het meeste uit die nieuwe Chromebook te halen, moet je bijvoorbeeld vertrouwd raken met hoe Cloud-computing werkt. Maar dat is alleen maar het begin. Tekstverwerking, werken met spreadsheets of beeldbewerking: het is allemaal mogelijk met een Chromebook. De auteurs nemen je bij de hand en maken je snel wegwijs in al die mogelijkheden.

Een gedachte over “Foto’s en een Chromebook”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.