Soms zijn er van die handige tools die zodanig onmisbaar blijken dat je ze een heel leven gebruikt. IrfanView valt in die categorie!
IrfanView – gratis voor thuisgebruik – is nog het best te beschouwen als het Zwitsers zakmes voor met name beeld. Het programma ondersteunt na installatie van huis uit al een werkelijk gigantische hoeveelheid bestandsformaten. Mocht dat je nog niet voldoende zijn, dan is het mogelijk om een set plug-ins te downloaden die nóg meer bestandsformaten toevoegt. Het is zelfs mogelijk om IrfanView als universele mediaspeler in te zetten. Naast beeldbestanden ondersteunt de tool namelijk ook audio- en videobestanden. Wat ons betreft zijn dáár dan weer betere programma’s voor, maar wat beeld betreft is IrfanView ongeslagen. Zoals de naam al doet vermoeden is het compacte programma vooral bedoeld voor het bekijken van afbeeldingen. Maar het kan eigenlijk nog veel meer.
Nederlands
IrfanView draait al heel wat jaren mee. Ooit begonnen als studieproject is de software van maker Irfan Skiljan uitgegroeid tot een zeer stabiel en universeel hulpmiddel voor een ieder die snel en efficiënt afbeeldingen wil bekijken. Tijdens de installatie van de software (en de plug-in module) kan je aangeven of je de ondersteunde bestandsformaten aan IrfanView wilt koppelen. We adviseren je om alleen voor de afbeeldingsbestanden te kiezen. Het houdt het wat functionaliteit betreft overzichtelijk. Installeer ook vooral de Nederlandse taalmodule en pas de taal via de de gebruikersinterface aan. Is IrfanView eenmaal geïnstalleerd, dan loont het zonder meer de moeite om even alle opties te doorlopen en aan te passen aan jouw persoonlijke voorkeur.
Meer
Behalve een viewer is het programma tot meer in staat. Zo ondersteunt het Photoshop-filters, kan er mee gescand worden (ook in batch) en behoort het seriematig converteren van bestanden tot de mogelijkheden. En dan gaat het niet alleen om conversie van het ene naar het andere bestandsformaat, maar ook vergroten, verkleinen en toepassen van filters kan in zo’n serie-actie geregeld worden. Prettig is verder dat IrfanView ook diverse RAW-bestandsformaten ondersteunt; even snel wat vers geschoten en geïmporteerde RAW-afbeeldingen bekijken is dus mogelijk. Al met al een zeer aanbevelenswaardig hulpprogramma dat we je van harte aanbevelen!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.
Ik ben het helemaal eens met de beoordeling. Vooral in batch verkleinen om compacte PDF’s voor een beeldvertoning te kunnen maken is ideaal.