Foto’s verscherpen in Photoshop

Foto’s verscherpen in Photoshop

Een van de belangrijkste onderdelen bij het fotograferen is goed scherpstellen. Maar dan ben je er nog niet. Je foto’s kun je nog beter maken door verscherping toe te voegen in Adobe Photoshop of Photoshop Elements. We leggen uit hoe je je  foto’s kunt verscherpen in Photoshop. (Deze tip is afkomstig uit mijn boek ‘Het beste van Scott Kelby. De geheimen van professionele foto’s stap voor stap onthuld‘.)

Welke foto’s verscherpen?

Wil je weten welke foto’s verscherping in Photoshop nodig hebben? Allemaal. We verscherpen elke foto die we maken met het filter Onscherp masker van Photoshop. Ik weet dat het niet verstandig klinkt om iets te gebruiken wat ‘onscherp’ wordt genoemd, maar laat je door de naam niet van de wijs brengen: die stamt nog uit de tijd van traditionele donkere kamers. Het filter is eenvoudig te gebruiken.

Onscherp masker

Open een foto in Photoshop en selecteer de optie Onscherp masker (Unsharp mask) in het submenu Verscherpen (Sharpen) van het menu Filter. In het dialoogvenster dat dan wordt geopend, zie je drie schuifregelaars voor het toepassen van verschillende verscherpingsopties. Ik zal je niet met de technische details lastigvallen, maar je gewoon vijf instellingen geven die bij mij uitstekende resultaten geven:

  1. (Voor mensen: Hoeveel (Amount) 150%, Straal (Radius) 1, Drempel (Treshold) 10
  2. Voor gebouwen, stadsgezichten en reizen: Hoeveel 65%, Straal 3, Drempel 2
  3. Voor dagelijks gebruik: Hoeveel 120%, Straal 1, Drempel 3
  4. Voor superverscherping (voor sportfoto’s, landschappen, onderwerpen met veel details): Hoeveel 95%, Straal 1,5, Drempel 1
  5. Voor afbeeldingen die ik al kleiner gemaakt heb en waarvan ik de resolutie heb verlaagd, zodat ik ze op internet kan posten: Hoeveel 85%, Straal 1, Drempel 4.

Verscherpen voor afdrukken

Dit zou eigenlijk ‘Je foto’s in Photoshop extra verscherpen voor afdrukken’ moeten heten, want dat is in feite wat je doet. Een deel van de scherpte die je op je scherm ziet, gaat tijdens het afdrukproces verloren, dus verscherpen we onze foto’s extra in Photoshop. Dit doe je als volgt.

Zorg eerst dat de verscherping er op je scherm goed uitziet. (Ik gebruik het filter Onscherp masker (Unsharp Mask) van Photoshop. Sleep dan langzaam de schuifregelaar Hoeveel (Amount) naar rechts, dit verhoogt de hoeveelheid verscherping. Stop gewoon op het moment dat je denkt: ai, dat is te scherp. Sleep de schuifregelaar niet terug, stop gewoon. Als je denkt dat de foto er op het scherm een beetje te scherp uitziet, is hij waarschijnlijk precies goed. Wil je dezelfde foto zowel voor internet als voor afdrukken gebruiken, kopieer dan de achtergrondlaag voordat je de verscherping toepast voor de afdruk. Pas de verscherping alleen op die laag toe (en hernoem die laag dan ‘verscherping voor afdruk’, zodat je weet dat hij extra verscherpt is). Zo heb je nog steeds de originele achtergrondlaag, die niet extra verscherpt is.

Is het formaat voor het web aangepast? Verscherpen!

Heb je een foto eerst in Photoshop (of Photoshop Elements) verscherpt en daarna de afbeeldingsgrootte en resolutie voor het web verlaagd, dan moet je hem opnieuw een beetje verscherpen. In het filter Onscherp masker (Unsharp Mask) begin je met: Hoeveel
(Amount): 70%, Straal (Radius): 1,0, Drempel (Threshold): 10.

Deze tips staan in het boek ‘Het beste van Scott Kelby. De geheimen van professionele foto’s stap voor stap onthuld‘. Het staat boordevol met handige tips die je fotografie op elk gebied verder helpen. Je kunt het boek hier bestellen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.