Fujifilm X Experttips: Tip 18 – OIS en IBIS

De Fujifilm X-serie beschikt over geweldige features, maar sommige gebruikers hebben misschien een gewenningsperiode nodig als ze deze camera’s voor het eerst gebruiken, zelfs fotografen die al hun hele leven fotograferen met DSLR-camera’s. Dit boek helpt je om je snel op uw gemak te voelen bij het gebruik van jouw camera, zodat je uitstekende resultaten kunt bereiken. In Fujifilm X Experttips van Rico Pfirstinger, leert hij je alles over de mogelijkheden van de camera’s uit de X-serie van Fujifilm. In dit voorproefje uit het boek – tip 18 – vertelt hij over OIS en IBIS, optische beeldstabilisatie en In Body Image Stabilization. Tot en met 25 september 2019 geldt voor dit boek een actieprijs van €33,99 (€6,- korting!).

Tip 18: OIS en IBIS

Veel XF-, XC- en GF-lenzen zijn voorzien van ingebouwde optische beeldstabilisatie (OIS). Daarnaast hebben de X-H1 en de aankomende GFX 100 beeldstabilisatie in de body (IBIS, In Body Image Stabilization), die werkt met alle lenzen, zelfs handmatig aangepaste lenzen van derden.

OIS en IBIS voeren dezelfde taak uit: ze voorkomen cameratrillingen en wazige foto’s in situaties waarbij u opnamen uit de hand moet maken met een langere sluitertijd dan normaal.

Voor het aansturen van OIS/IBIS zijn XF- en GF-lenzen voorzien van een speciale OIS aan/uit-schakelaar op de lenscilinder. De OIS in XC-lenzen wordt aangestuurd via het cameramenu. Hetzelfde geldt voor de IBIS van de X-H1 met lenzen (oorspronkelijk of aangepast) die geen ingebouwde OIS hebben.

Voor opnamen uit de hand adviseert een oude vuistregel om sluitertijden te gebruiken die tenminste even lang zijn als de reciproque van de equivalente fullframe-brandpuntsafstand die in gebruik is. Met een 50mm-lens en een APS-C cropfactor van 1,5 zou de minimale veilige sluitertijd voor opnamen uit de hand [1/(50 x 1,5)] s = 1/75 s zijn. Met andere woorden: wanneer u uit de hand met een 50mm-lens fotografeert en geen onscherpe beelden wilt, moet u sluitertijden gebruiken die minstens zo kort zijn als 1/75 s. Of u kunt de OIS gebruiken om nog een paar stops toe te voegen.

Uiteraard zijn vuistregels niet voor iedereen van toepassing. Sommige gebruikers hebben vrij stabiele handen, terwijl anderen een onvaste greep hebben. De instellingen en apparatuur die voor mij werken, werken mogelijk niet voor u. De OIS geeft u echter altijd een paar extra stops sluitertijdspeling.

In OPNAME-INSTELLINGEN > (OPNAME-INSTELLINGEN > ) IS MODE kunt u kiezen tussen twee OIS-basismodi:

  • OIS-modus 1 (CONTINU) is de standaardinstelling. Deze stabiliseert het beeld altijd, zelfs wanneer u alleen door de zoeker kijkt voordat u op de ontspanknop drukt.
  • OIS-modus 2 (ALLEEN OPNAME) wordt alleen geactiveerd wanneer u de ontspanknop volledig indrukt om een foto te maken (of half in de AF-C-modus). Houd er rekening mee dat de OIS ook camerabewegingen kan veroorzaken, vooral bij kortere sluitertijden. Dit schadelijke effect treedt eerder op in de OIS-modus 1 dan in modus 2. OIS-modus 1 is echter effectiever bij gebruik bij zeer lange sluitertijden, zoals 1/15 s, 1/8 s. Of zelfs 1/4s.
De optische beeldstabilisator van de XF50-140mm in actie: dankzij een lange sluitertijd van 1/6 s kon ik toch nog ISO 800 gebruiken voor deze uit de hand gemaakt nachtopname. Zelfs bij een fullframe-equivalent van 210 mm kon de OIS elke cameratrilling succesvol opvangen.

Dit zijn mijn aanbevelingen voor het gebruik van OIS en IBIS:

  • Gebruik (schakel in) OIS/IBIS alleen indien nodig. Als u korte sluitertijden gebruikt waarbij beeldstabilisatie niet nodig is, kunt u de OIS veilig uitschakelen om deze als mogelijke storing te elimineren. Dat gezegd hebbende vond ik de OIS zelfs nuttig bij een sluitertijd van 1/2000 s en 1/4000 s toen ik vanuit een kleine helicopter met extreme hoogfrequente trillingen fotografeerde met een XF18-55mm-lens.
  • Ik gebruik over het algemeen de OIS in modus 2 (alleen tijdens fotograferen). Modus 1 is echter handiger bij zeer lange sluitertijden en bij het gebruik van telelenzen, omdat in modus 1 de OIS en IBIS ook liveview stabiliseren, waardoor het gemakkelijker wordt om een compositie te maken en scherp te stellen.
  • Overweeg de OIS/IBIS uit te schakelen wanneer u werkt vanaf een goed statief of met sluitertijden die langer zijn dan een seconde. Uiteraard hangt deze beslissing sterk af van de robuustheid van het statief, de heersende windcondities en trillingen veroorzaakt door het verkeer. Wanneer u in ‘levendige’ steden fotografeert, komt u veel situaties tegen waarbij het inschakelen van OIS/IBIS een goed idee is, zelfs met de sterkste statieven.
  • Afhankelijk van de lens kunt u OIS/IBIS ook uitschakelen wanneer u de camera tijdens het fotograferen van bewegende onderwerpen wilt meetrekken [16] en u het moeilijk vindt om uw onderwerp vloeiend te volgen wanneer OIS is ingeschakeld.
  • Trouwens, OIS en IBIS veroorzaken beiden een zacht zoemend geluid, zelfs als de functie is uitgeschakeld. Maak u geen zorgen over het geluid, het is volkomen normaal.

Belangrijk > Als u handmatig aangepaste lenzen van derden gebruikt op een X-H1, kan de IBIS alleen correct functioneren als u de brandpuntsafstand van de bevestigde lens hebt ingevoerd en geselecteerd in OPNAMEMENU > ADAPT.INSTEL.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.