Functies uit Lightroom Desktop gebruiken die niet in Lightroom Mobile voorkomen

lr-mobile-omslag-kelbyVan Scott Kelby is inmiddels Het Lightroom Mobile-boek verschenen. Op je iOS- of Android-apparaat kun je met Lightroom Mobile je foto’s op dezelfde manier bewerken als met Lightroom Desktop en – nu je met je Android-mobieltje of je nieuwe iPhone ook in Raw kunt schieten – wordt dat bewerken op je telefoon of tablet steeds interessanter. In het boek legt Scott Kelby je haarfijn uit wat je precies met Lightroom Mobile kunt doen en hoe je met Lightroom op de desktop kunt samenwerken.Op het blog geven we een paar voorproefjes uit het boek.  In deze twee tips legt Kelby uit hoe je functies uit Lightroom Desktop die niet in Lightroom Mobile zitten er toch in kunt gebruiken. (H.F.)

lightroom-mobile-copy-settings

Functies kopiëren en plakken die niet in Lightroom Mobile voorkomen

Dit is best gaaf, omdat het je in staat stelt om iets te doen waartoe je in Lightroom op je mobiele apparaat niet in staat bent. Dat komt omdat Lightroom op je mobiele apparaat niet alle functies heeft, die Lightroom op je computer wel heeft. Er is bijvoorbeeld geen camerakalibratie. Als je echter een foto, waarop dat soort instellingen al zijn toegepast, synchroniseert met Lightroom op je mobiele apparaat, kun je deze instellingen binnen Lightroom op je mobiele apparaat naar een andere foto kopiëren en plakken. Dat doe je zo: wanneer je Copy Settings kiest bij een foto, die sommige van die functies uit Lightroom op je computer bevat (en die Lightroom op je mobiele apparaat niet heeft) en het pop-upmenu Copy Settings verschijnt, scrol je naar beneden (hierboven maakte ik enkele aanpassingen in het venster Camerakalibratie, dus scrolde ik naar beneden en tikte op Calibration en vervolgens schakelde ik alle overige aanpassingen behalve deze uit). Je kunt nu de wijzigingen van die foto naar het geheugen kopiëren en dan plakken in een andere foto in Lightroom op je mobiele apparaat. Ik weet het. Niet gek, hè?

verzameling-vooraanpassing-lr-mobile

Een verzameling maken van aanpassingen die niet in Lightroom Mobile voorkomen

Nu je eenmaal weet dat je instellingen, die op een foto in Lightroom op je computer werden toegepast (maar die nog niet in Lightroom Mobile voorkomen) kunt kopiëren en plakken, waarom maak je dan geen verzameling van foto’s met bewerkingen, die zijn toegepast in Lightroom op je computer om te synchroniseren met Lightroom op je mobiele apparaat? Zaken zoals verscherpen, bijvoorbeeld. Het kan niet in Lightroom Mobile, maar je kunt om foto’s te verscherpen deze kopiëer-en-plaktruc gebruiken. Begin in Lightroom op je computer. Kies een foto, pas wat verscherping toe en onthoud de hoeveelheid (laten we zeggen dat je een verscherping van +50 hebt toegepast). Zet die foto in een verzameling met de naam ‘Sharpening’ en geef de foto de naam ‘+50 Sharpen’. Kies een andere foto, pas daar een verscherping van +75 op toe en herhaal het proces. Doe dit ook met een verscherping van +25 en +100. Nu kun je deze verzameling Sharpening synchroniseren met Lightroom Mobile en de verscherping van deze foto’s toepassen op elke andere foto in Lightroom Mobile. Handig!

Andere tips uit het Lightroom Mobile-boek van Scott Kelby kun je HIER en en HIER vinden. Een bespreking van het boek lees je HIER. (H.F.)


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.