geavanceerde data-analyse met ChatGPT

Geavanceerde data-analyse met ChatGPT

Geavanceerd ChatGPT, 2e editie

Hoe slim is dat? Geavanceerde data-analyse met ChatGPT werkt via door het slimme taalmodel zelf geschreven programmacode! Hieronder lees je een introductie over deze materie. In mijn boek Geavanceerd ChatGPT, 2e editie lees je er nog meer over. Sowieso duikt u daar in de vele mogelijkheden die de veelzijdige tool te bieden heeft!

Geavanceerde data-analyse is een technologie binnen ChatGPT die gebruikersvragen omzet in programmacode, deze code uitvoert en de resultaten vervolgens is leesbare tekst – en eventueel afbeeldingen! – presenteert. Een zeer krachtige tool, waar we in dit hoofdstuk meer over vertellen. En het goede nieuws is: er is nul programmeerkennis vereist om het te kunnen gebruiken.

Geavanceerde data-analyse is beperkt beschikbaar in de gratis versie van ChatGPT en volledig inzetbaar in de betaalde versies.

Wat is geavanceerde data-analyse?

De term geavanceerde data-analyse doet wellicht een beetje intimiderend aan. In feite is het een functionaliteit die werkt op basis van een computerprogramma. Gebruikersinvoer (je prompt) wordt omgezet naar een computerprogramma, dat de gewenste uitvoer genereert. ChatGPT geeft vervolgens een antwoord in gewoon Nederlands op basis van die uitvoer. Een simpel voorbeeld. Als je aan ChatGPT vraagt “hoeveel is 3 plus 4?”, dan komt zelfs GPT-3.5 met het juiste antwoord: 3 plus 4 is 7. Dit antwoord wordt gegenereerd op basis van de kennisbank die ChatGPT heeft. Vraag je echter bijvoorbeeld “hoeveel is 9342 maal 8734?”, dan krijg je als antwoord: 9342 maal 8734 is 81,548,028. Leuk geprobeerd en bijna goed, maar fout dus. Immers, ChatGPT is een taalmodel en geen rekenmodel – het kan niet rekenen. Geavanceerd ChatGPT

geavanceerde data-analyse met ChatGPT
ChatGPT kan niet rekenen.

Geavanceerde data-analyse lost dit probleem op door de vraag om te zetten naar een computerprogramma en dit computerprogramma uit te voeren. De uitvoer wordt vervolgens als leesbaar antwoord weergegeven. Dit genereren en uitvoeren van het computerprogramma gebeurt in de achtergrond, maar is wel zichtbaar te maken.

geavanceerde data-analyse met ChatGPT
Bingo!

Kijk, dat zier er beter uit, nietwaar? Geavanceerde data-analyse is in staat om de vraag wél correct te beantwoorden. Wil je weten wat het daarvoor heeft gedaan, klik dan op de knop Analyse weergeven naast het antwoord.

✒️Code weergeven
Voor de afbeeldingen in dit boek heb ik in de instellingen de optie Code altijd weergeven bij gebruik van gegevensanalist ingeschakeld; bij jou is dat wellicht niet het geval. Vind je dat wel handig, schakel de optie dan in.

Wat hier gebeurt is het volgende: ChatGPT interpreteert de vraag op de ‘gebruikelijke’ manier en zet dit vervolgens om in een computerprogramma geschreven in de programmeertaal Python. De vraag is eenvoudig, dus de gegeneerde Python-code is dat begrijpelijkerwijs ook:

# Calculate the product of 9342 and 8734
result = 9342 * 8734
result

Een veel eenvoudiger Python-programma is er waarschijnlijk niet te vinden; ook zonder programmeerkennis zul je dit kunnen begrijpen. Tekst voorafgegaan door het teken # is commentaar en wordt niet uitgevoerd; dit commentaar is om de code toe te lichten. De eerste regel onder het commentaar voert de daadwerkelijke berekening uit en de tweede regel geeft het resultaat weer.

✒️Meer over Python weten?
Internet staat vol met tutorials over Python. En er is ook een goede Nederlandstalige handleiding: Handboek Programmeren met Python (ISBN 978-94-6356-227-0). Maar om met Geavanceerde data-analyse aan de slag te gaan heb je deze kennis vanzelfsprekend niet nodig.

Niet alleen tekst

Geavanceerde data-analyse is echter veel veelzijdiger dan wat hierboven is beschreven. Je kunt met een druk op de knop een bestand uploaden: tekst, spreadsheet, afbeelding, pdf… ChatGPT kan ermee overweg. En vervolgens stel je een vraag over het bestand.

Geavanceerd ChatGPT, 2e editie

Geavanceerd ChatGPT, 2e editie

Deze blogpost betreffende Geavanceerde data-analyse met ChatGPT is afkomstig uit het boek Geavanceerd ChatGPT. In deze nieuwste editie van Geavanceerd ChatGPT duikt Bob van Duuren opnieuw in de wereld van gevorderde ChatGPT-technologieën, deze keer met updates die de laatste ontwikkelingen en functies omvatten. Deze editie is speciaal ontworpen voor ervaren gebruikers (in spe) die verder willen gaan dan de basis en die optimaal gebruik willen maken van ChatGPT’s groeiende mogelijkheden. Met een focus op de (betaalde) Plus-versie verkent de auteur de nieuwste mogelijkheden, waaronder geavanceerde data-analyse, aangepaste instructies en het opzetten van eigen GPT’s die de functionaliteit van ChatGPT aanzienlijk uitbreiden. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor het genereren van beeldmateriaal met ChatGPT, middels de ingebouwde DALL-E-functionaliteit.

Deze editie legt een sterke nadruk op geavanceerde promptingtechnieken, waarbij wordt uitgelegd hoe nauwkeurigere en completere antwoorden kunnen worden verkregen door het verfijnen van je prompts.

Daarnaast wordt er dieper ingegaan op methodes om de uitvoer van ChatGPT te sturen en het programma te trainen voor gepersonaliseerde reacties, evenals het gebruik van ChatGPT voor het ontwikkelen van programma’s in diverse computertalen, simpelweg door instructies in duidelijk Nederlands te geven. Tot slot geven de opgenomen interviews met experts op het gebied van ethiek, privacy, auteursrecht, AI, marketing en klantenservice meer inzicht in de meest recente discussies en overwegingen rondom de inzet van AI-technologieën zoals ChatGPT.

Bij dit boek zit een gratis chatbot die getraind is met de complete inhoud van het boek en die in staat is om vragen over het boek en over ChatGPT te beantwoorden.

 • laat ChatGPT voor je programmeren
  Laat ChatGPT voor je programmeren!

  Je bent geen programmeur, maar je hebt wel een programmawens voor bijvoorbeeld je Raspberry? Laat ChatGPT voor je programmeren! Dat is zo geregeld en je zit zelfs niet eens vast aan een specifieke programmeertaal. En wie weet, wellicht leer je uiteindelijk met de hulp van datzelfde ChatGPT ook zelf programmeren.

 • geavanceerde data-analyse met ChatGPT
  Geavanceerde data-analyse met ChatGPT

  Hoe slim is dat? Geavanceerde data-analyse met ChatGPT werkt via door het slimme taalmodel zelf geschreven programmacode!

 • Wel of niet betalen voor ChatGPT
  Wel of niet betalen voor ChatGPT?

  Is het zinvol om te betalen voor ChatGPT? Of heb je meer dan genoeg aan de gratis versie? In dit artikel leggen we de verschillen uit, tussen betaald en onbetaald.

 • wat zijn neurale netwerken
  Wat zijn neurale netwerken?

  AI is onder andere gebaseerd op neurale netwerken. Maar: wat zijn neurale netwerken precies? Dat vertellen we je hier, in een extract afkomstig uit mijn nieuwe boek Geavanceerd ChatGPT, 2e editie, waarin ik diep inga op het gebruik van ChatGPT. Na het lezen van dit boek kun je jezelf een ChatGPT-pro noemen! Neurale netwerken, het…

 • Hoe stel je het best en doelgericht vragen aan ChatGPT?
  Hoe stel je het best en doelgericht vragen aan ChatGPT?

  Door het slimmer formuleren en doelgericht vragen aan ChatGPT je betere antwoorden van ChatGPT. Maar hoe formulier je die ‘ideale vraag’? Leggen we hier alvast in beginsel uit.

 • Excel-macro genereren met ChatGPT
  Een Excel-macro genereren met ChatGPT

  ChatGPT kan niet alleen goed overweg met tekst, maar ook met code. Een Excel-macro genereren met ChatGPT blijkt verrassend goed te gaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.