geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud

Geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud

Zo word je een iPad Pro

Gebruik je een iPad (of desnoods iPhone) samen met iCloud? Dan kun je Geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud aanzetten voor wat extra zekerheid. Deze tip is slechts een van de vele zoals je ze vindt in het boek Zo word je een iPad-Pro.

Advanced Data Protection voor iCloud (oftewel Geavanceerde gegevensbescherming) is een nieuwe functie die ervoor zorgt dat meer data op iCloud worden versleuteld. We raden aan om het in te schakelen, zodat je beter beschermd bent. Sinds iPadOS 16.3 is het wereldwijd beschikbaar, dus ook in Nederland en België.

Geavanceerde gegevensbescherming is een optionele instelling om je iCloud-data end-to-end te versleutelen. Niemand anders kan toegang krijgen tot deze data, ook Apple niet. Voordat je het echter inschakelt is het goed om te weten wat de consequenties zijn als je toegang tot je account kwijtraakt. Het belangrijkste nadeel van Geavanceerde gegevensbescherming is dat je zelf óók moeilijker bij je gegevens kunt, als je de neiging hebt om gebruikersnamen, wachtwoorden en toegangscodes te vergeten.

Wat heb je nodig?

Om de functie Geavanceerde gegevensbescherming te kunnen inschakelen moet je beschikken over een iPad met iPadOS 16.3 of nieuwer. Daarnaast heb je nodig:

 • Apple ID met twee-factor-authenticatie;
 • een toegangscode op je toestel;
 • een herstelcontact of herstelsleutel (heb je dit nog niet, dan kun je dit regelen bij het activeren van de functie).

Het is niet mogelijk om Geavanceerde gegevensbescherming in te schakelen voor accounts van kinderen en accounts die centraal worden beheerd (bijvoorbeeld door een werkgever of school).

geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud

Aanzetten

Geavanceerde gegevensbescherming inschakelen doe je zo:

1 Zorg dat je minimaal een iPad met iPadOS 16.3 hebt; open de app Instellingen.

2 Tik bovenin op je naam en daarna op iCloud.

3 Blader omlaag en tik op Geavanceerde gegevensbescherming; zet de schakelaar aan.

4 Volg de instructies op het scherm om een herstelcontact of een herstelcode toe te voegen.

Welke gegevens zijn end-to-end versleuteld?

Geavanceerde gegevensbescherming houdt in dat veel meer gegevens in iCloud voortaan end-to-end versleuteld zijn. Versleuteling gebeurde al voor veertien datatypen, waaronder iCloud Sleutelhanger en gezondheidsdata. Nu komen deze erbij:

 • Reservekopieën van je toestel
 • Reservekopieën van berichten
 • iCloud Drive
 • Notities
 • Foto’s
 • Herinneringen
 • Safari-bladwijzers
 • Siri-opdrachten
 • Spraaknotities
 • Wallet-passen

De gegevens die in dit lijstje staan kunnen alleen ontsleuteld worden op je vertrouwde apparaten. Bij een hack of datalek in de cloud kan niemand erbij. iCloud-gegevens die nog steeds niet versleuteld worden zijn iCloud Mail, Contacten en Agenda, omdat deze moeten samenwerken met andere systemen voor e-mail, contacten en agenda’s.

Nadelen van Geavanceerde gegevensbescherming

Met Geavanceerde gegevensbescherming zijn je gegevens beter beschermd. Maar er zitten ook een paar nadelen aan:

 • Al je apparaten moeten er geschikt voor zijn. Gebruik je nog een oudere iPad of iPad, dan zul je deze moeten updaten. Is updaten niet mogelijk, dan zul je ‘m uit je account moeten halen en kun je het desbetreffende apparaat alleen nog lokaal gebruiken (dus zonder iCloud-functies).
 • Je hebt geen toegang meer tot je data via iCloud.com, maar alleen via je vertrouwde apparaten. Wel kun je via je vertrouwde apparaat tijdelijk toegang verlenen, maar dit kan omslachtig zijn.
 • Samenwerken via iCloud is alleen mogelijk als alle deelnemers Geavanceerde gegevensbescherming hebben ingeschakeld. Zo niet, dan werken bepaalde functies niet, waaronder het samenwerken aan Pages- en Numbers-documenten. Ook het delen van content met “iedereen die de link heeft” werkt niet als je Geavanceerde gegevensbescherming hebt ingeschakeld.
 • Je kunt zelf de toegang tot je data kwijtraken.

Apple spreekt van het “hoogste niveau van databeveiliging in de cloud”. Dat geeft je zekerheid, maar het kan ook problemen opleveren. Bijvoorbeeld als jij bij een ongeluk betrokken raakt, waardoor je langere tijd je iPad niet kunt gebruiken. Ben je na die periode je toegangscode en wachtwoord vergeten, dan zit je met een probleem. Het wordt nog erger als je komt te overlijden en je familie graag toegang zou willen hebben tot je laatste foto’s: dat kan niet. Apple kan ze er ook niet bij helpen. De oplossing is erg simpel: zorg voor accountherstel. Zie daarvoor elders in het genoemde boek.

Geavanceerde gegevensbescherming uitschakelen

Je kunt op elk moment Geavanceerde gegevensbescherming uitschakelen voor iCloud. De benodigde encryptiesleutels worden daarbij geüpload naar de Apple-servers en de data is weer toegankelijk, zonder dat er end-to-end encryptie aan te pas komt. Je wordt dus teruggezet naar de standaard iCloud-beveiliging voor data. Volg daartoe de eerder genoemde stappen en zet de schakelaar uit.

Zo word je een iPad Pro

Zo word je een iPad Pro

Jouw iPad is niet zomaar een gadget; het is een krachtig stuk technologie. Maar ben je echt op de hoogte van alle mogelijkheden? Natuurlijk, we gebruiken allemaal apps voor foto’s, video’s, bellen, en surfen op internet. Deze geavanceerde tool biedt echter veel meer dan de basisfuncties. 

Ontdek In het boek Zo word je een iPad-Pro de verborgen apps die jouw productiviteit kunnen verhogen en de onontdekte functies in apps die je dagelijks gebruikt, zoals Mail, Safari en Instellingen. Het besturingssysteem herbergt geavanceerde opties die het werken met de iPad vereenvoudigen en optimaliseren. 

Dit boek richt zich op iedereen die hun iPad dagelijks inzetten voor werk of prive. Als je gelooft dat er slimmere, snellere manieren zijn om je werk te doen, heb je gelijk. Met talloze tips, diepgaande kennis en onthullende trucs ontdek je hoe je het maximale uit je iPad haalt, waardoor je niet alleen je werk verbetert maar ook meer plezier beleeft aan je dagelijkse technologische metgezel. Het enige Nederlandstalige boek dat de diepte ingaat over de verborgen mogelijkheden van de iPad, speciaal ontworpen voor de veeleisende gebruiker. Haal het uiterste uit je investering en zet je iPad optimaal in bij jouw dagelijks gebruik.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.