Gebruik het lcd-scherm van je camera

Gebruik het lcd-scherm van je camera!

Sommige digitale spiegelreflexcamera’s hebben een coole functie waarmee je het lcd- scherm aan de achterkant van de camera als zoeker kunt gebruiken. Zo kun je het scherm gebruiken om eerst een compositie te maken voordat je de foto maakt. Nu klinkt het misschien niet zo aanlokkelijk, maar denk hier eens aan: op sommige camera’s kun je bij het bekijken van de scène op je lcd-scherm door de wit- balansinstellingen bladeren en gelijk zien wat het resultaat van een instelling voor die scène is. Dit maakt de keuze voor een mooie witbalans wel heel gemakkelijk. Kortom: Gebruik van het lcd-scherm van je camera! (Deze tip is afkomstig uit mijn boek ‘Het beste van Scott Kelby. De geheimen van professionele foto’s stap voor stap onthuld‘.)

Op je LCD-scherm controleer je de compositie en zaken als de witbalans.

Op statief!

Je bladert er gewoon doorheen en stopt als je er een tegenkomt die er goed uitziet. Als je het eenmaal hebt geprobeerd, gebruik je het voortaan veel vaker (het is vooral handig als je camera op een statief staat). Een andere reden om het lcd-scherm te gebruiken, is om te kijken of je ‘de foto’ hebt. En met ‘de foto’ bedoel ik dat je kunt zien of je onderwerp de ogen open heeft, of je flits afging,  dat soort dingen. Maar je loopt ook een risico: omdat het lcd-scherm zo klein is, kan dat je ook voor de gek houden. Alles ziet er op een klein schermpje van 3 inch scherp uit (bedenk maar eens: zelfs je mobiele telefoonscherm is groter!). Wanneer je je foto’s op je computer opent, merk je misschien dat de belangrijkste foto van je fotoshoot niet scherp is (of dat je camera heeft scherpgesteld op het verkeerde object, zodat de achtergrond scherp maar je onderwerp onscherp is). Dit komt best vaak voor omdat (nu allemaal tegelijk) alles er scherp uitziet op het lcd-scherm van de camera.

Creatieve feedback

Zoom tijdens het fotograferen dus regelmatig in en controleer de scherpte. Doe je dat niet, bereid je dan maar vast voor op een nare verrassing later. Een andere reden waarom het lcd-scherm je een betere fotograaf kan maken, is door de onmiddellijke creatieve feedback. Als je je foto maakt en datgene wat op je lcd-scherm verschijnt stelt je teleur, dan word je uitgedaagd om met iets beters te komen. Het zorgt ervoor dat je de opname maakt, nieuwe hoeken probeert, creatiever wordt en experimenteert, totdat je eindelijk op het scherm ziet wat je eigenlijk in eerste instantie wilde vastleggen. Gebruik dus het lcd-scherm van je camera!

Deze tip Gebruik het lcd-scherm van je camera staat in mijn boek ‘Het beste van Scott Kelby. De geheimen van professionele foto’s stap voor stap onthuld‘. Het boek staat boordevol met dit soort handige tips die je fotografie op elk gebied verder helpen. Je kunt het boek hier bestellen. Meer tips van Scott Kelby kun je HIER op dit blog vinden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.