Gebruik wolken in landschapsfotografie!

De meeste landschapsfoto’s laten ook een stuk lucht zien. Hoe je met die lucht omgaat is medebepalend voor het welslagen van je foto. Bewust omgaan met de lucht in het landschap verbetert je foto’s enorm. Gebruik wolken in je landschapsfotografie!

Gebruik wolken in landschapsfotografie
De wolken geven het landschap meer diepte en drama en helpen bij de compositie. Locatie: Jokulsarlon Gletsermeer, IJsland

Bij het fotograferen van landschappen bij zonsopgang of zonsondergang, zijn de wolken je beste vrienden, omdat ze de kleuren in de lucht vasthouden. Je hebt iets nodig waarop alle verschillende kleurschakeringen, die de natuur rond zonsopgang of zonsondergang voort- brengt, hun uitwerking kunnen hebben en dat zijn wolken. Als je ooit bij zonsopgang of zonsondergang een lege, wolkenloze hemel hebt gezien, weet je hoe levenloos dat kan zijn en daarom zijn wolken zo belangrijk. Als je bij zonsopgang of zonsondergang geweldige wolkenluchten hebt, ga je een geweldige foto maken (ja, dat maakt een groot verschil). Dus laat je niet afschrikken door een weerbericht dat het over bewolking heeft. Als het bewolkt wordt, is de kans groot dat je met iets moois naar huis gaat.

Types van wolken

Je concentreren op de wolken, levert je meer kennis en beeldideeën op. Bekijk bijvoorbeeld bewust welke types van bewolking er zijn en probeer daar je onderwerpen bij aan te passen. Leer jezelf bijvoorbeeld wat de verschillen zijn tussen cumulus, stratus, stratocumulus, and cumulonimbus-varianten. En hoe ze als achtergrond of omlijsting werken bij een landschap. Stapelwolken kunnen het bijvoorbeeld heel goed doen in een vol landschap en je kunt er je compositie mee begrenzen door ze in de hoeken in beeld te nemen.
Schaapjeswolken werken soms weer beter in een leeg landschap omdat zij de foto in balans brengen. Wat ook helpt is dat je een compositie maakt met je camera op statief en dan wacht tot de ideale wolkenformatie boven dat landschap hangt. Geduld, wachten op het ideale moment is sowieso een eigenschap die je als natuurfotograaf moet bezitten. Het licht en de wolkenformaties veranderen in landschappen soms elke minuut.

Gebruik wolken in landschapsfotografie
Met een grijsverkloopfilter kun je de sluitertijd langer instellen. Je kunt dan spelen met bewogen wolkenformaties die het beeld versterken.

Bonustip

ND-filters of grijsfilters worden vaak gebruikt om water zachter te maken omdat je er een langere sluitertijd mee kunt instellen. Voor wolken werken ze ook uitstekend. Als je ze gebruikt, maak dan voor elke foto verschillende varianten, want je kunt in beeld niet zen wat er precies gebeurt met de bewegende wolkenformaties. Kies later de beste van deze varianten als eindopname.

Deze blogpost Gebruik wolken in landschapsfotografie is afkomstig uit mijn boek ‘Het beste van Scott Kelby over digitale fotografie’. Dit boek staat boordevol met dit soort tips. Op elke pagina wordt één tip besproken waar je meteen mee aan de slag kunt om je fotografie te verbeteren. Bestel het boek hier. Een andere tip Zo maak je betere flitsfoto’s vind je HIER op dit blog.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.