Met de Firefox add-on Print Edit krijg je de volledige controle over afdrukken én het maken van pdf-bestanden

Gecontroleerd printen en PDF maken met Print Edit

Gebruik je Firefox als browser én print je regelmatig of wil je al even vaak pdf’jes maken? Dan is de add-on Print Edit een must-have.

Afdrukken kan natuurlijk gewoon via een afdrukopdracht in het Firefox-menu. Probleem is vaak dat webpagina’s zich niet netjes in het gareel laten brengen op papier. En dat leidt soms tot een chaos met heel veel lege of deels gevulde vellen papier. Of het bedoelde artikel wordt wél goed afgedrukt, maar helaas volgen er nog 15 pagina’s aan commentaren van reaguurders. En díe had je helemaal niet op papier willen zien. Zonde van de inkt of toner en het papier. Nog mooier is om helemaal niks af te drukken en het geheel om te zetten naar een pdf-bestand. Ook dat kan via een afdrukopdracht; kies als printer dan voor Microsoft Print to PDF, een virtueel printer stuurprogramma dat een pdf-bestand genereert. Echter: met exact dezelfde problemen als bij gewoon afdrukken. Om meer controle over het afdrukproces te krijgen kan je de gratis add-on Print Edit installeren.

Knopje erbij

Na installatie van Print Edit worden alle afdrukopdrachten onderschept door de add-on. Nog mooier is het om een knopje op de knoppenbalk te plaatsen. Je krijgt dan een vergelijkbare functionaliteit zoals bekend van Adobe Acrobat. Ofwel: om een pdf-bestand te maken klik je op de knop. Om deze knop toe te voegen klik je in Firefox rechtsboven in de knoppenbalk met de rechter muisknop. Klik dan – gewoon links – op Aanpassen. Sleep de Print Edit-knop naar een mooi plekje op de knoppenbalk en klik aansluitend op Aanpassen afsluiten.

Webstijl biedt uitkomst

Open een pagina die je wilt omzetten naar pdf (of afdrukken) en klik op de net toegevoegde knop. De pagina wordt nu getoond zoals gezien door de ogen van Print Edit. Klik op Voorbeeld om een voorbeeldweergave van het uiteindelijke resultaat te zien. Ziet dat er erg rommelig uit, klik dan op Bewerken. Hiermee keer je terug naar de vorige weergave. Klik dan op de knop Webstijl, gevolgd door werderom een klik op Voorbeeld. Grote kans dat het er nu wel oké uit ziet. Heel veel webpagina’s die zich normaal gesproken niet (correct) laten afdrukken, kunnen op deze manier wel getemd worden. Wil je een pagina afdrukken op papier, zorg dan dat de optie PDF (meest linkse op de Print Edit menubalk) is uitgeschakeld. Wil je juist een pdf-bestand bewaren, zorg dan dat ie is ingeschakeld. Daarna kan je middels de knop PDF opslaan het pdf-bestand bewaren.

Meer

Er is nog veel meer mogelijk met Print Edit. Zo kan je onderdelen die je niet op papier of in je pdf terug wilt zien verwijderen. Ga er dan ook eens rustig voor zitten en probeer alle opties uit. Grote kans dat je al heel snel niet meer zonder kan!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.