Gedichtengenerator voor Sinterklaas

Woensdag is het alweer zover: Sinterklaas. Voor sommigen elk jaar weer een hele bevalling, want ja: die gedichten he…

Niet iedereen is een Gerrit Komrij in de dop. Hetgeen betekent dat ’t elk jaar weer steunen en kreunen is wat gedichten produceren betreft. Want dat hoort nu eenmaal bij 5-december cadeautjes. Heb je echt heel veel moeite met het maken van gedichten en heb je ook nog eens wat last-minute exemplaren te verzinnen? Dan helpt de online gedichten generator je wellicht uit de brand. Zeker ook als je de gegenereerde tekst hier of daar nog een beetje aanpast en net wat persoonlijker maakt. Daarbij uiteraard wel in de gaten houdend dat tenminste het rijmen nog correct blijft.

Geschiedenis

Overigens is er met deze Gedichten Generator iets bijzonders aan de hand. Ten eerste is de huidige variant al sinds 1996 online, ofwel een eeuwigheid in de geschiedenis van internet. Maar de historie van het systeem gaat zelfs nog veel verder terug, naar 1984 om precies te zijn. Toen werd namelijk een MS-DOS-programma met de naam Sniklaas gelanceerd. Geschreven door de legendarische Nico Baaijens en Hans Stavleu. Baaijens was in de jaren tachtig van de vorige eeuw zeer actief op het vlak van computers. Hij schreef boeken, maar produceerde ook software. De besnorde auteur was ook columnist in het blad KIJK. Kortom: aan die Gedichten Generator hangt een decennialange digitale geschiedenis! Overigens is Baaijens nog steeds actief als auteur, maar tegenwoordig hebben zijn boeken als onderwerp griezelen of vallen ze in het genre thriller.

Nog meer rijmelarij

Een andere oudgediende is Mick’s Rijmwoordenboek dat ook alweer sinds 1999 bestaat. Dat is ook een beetje aan het uiterlijk van de site te zien, maar laat je daardoor zeker niet in de luren leggen. De knop Rijm! brengt je direct naar een rijmwoordengenerator. Ofwel: tik een woord in en je ziet na een klik op de knop een serie daarop rijmende woorden. Verder bevat de site informatie over de opbouw van gedichten. Daarmee is het een soort van eerste hulp voor Sinterklaasdichters. Ben je helemaal lui aangelegd of heb je écht geen enkel gevoel voor gedichten? Check dan Sinterklaasgedichten eens. Je kunt hier simpelweg een cadeau uit een lange lijst kiezen, waarna een gedicht getoond wordt. Kant en klaar, ofwel kopiëren en plakken. Het is ook mogelijk om een gedicht op maat te laten maken, het nadeel hiervan is dat dit per e-mail toegestuurd wordt. Om de rest van het jaar bakken spam te voorkomen – zo vrezen we een beetje – is het verstandig om hiervoor even een tijdelijk gmail-adresje aan te maken.

2 gedachten over “Gedichtengenerator voor Sinterklaas”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.