Hoe vaak heb jij zelf je digitale apparaten gerepareerd? Zelf het geheugen opgewaardeerd? Zelf een nieuwe harde schijf ingebouwd? Het toetsenbord van je MacBook vervangen omdat je er een beker koffie over had gegooid? De batterij vervangen in je oude iPod? Nooit?
Misschien heb je wel gekeken of je het apparaat kon openmaken, maar als je de minuscule schroefjes zag, dan had je er al helemaal geen zin meer in. Het (laten) repareren van een apparaat is vaak bijna even duur als het kopen van een nieuw apparaat. Tja, wat doe je dan? Een nieuw apparaat kopen of toch maar zelf aan de slag?
Voor mij begon het zelf doen met het kopen van een speciale, lange schroevendraaier waarmee ik de Macintosh 512 en later de Plus en de SE kon openmaken. Het was helemaal niet de bedoeling dat je dat zelf deed, dat deed Apple liever zelf. Daardoor kostte het plaatsen van een simmetje om het geheugen op te krikken veel geld voor degene die zijn kostbare Macintosh Plus niet durfde openmaken.
Een aantal jaren later verving ik met hulp van een online handleiding het toetsenbord van mijn 12inch PowerBook. Het toetsenbord en die handleiding kwamen van iFixit, dat in die tijd net begonnen was met het schrijven van reparatiehandleidingen. Ik hield een schroefje over – dat hoort er nu eenmaal bij – maar de betreffende PowerBook doet het nog steeds.
De pentalobe
Online las ik vandaag een erg interessant artikel over iFixit, over het zelf repareren van je apparaten en de noodzaak dat fabrikanten er voor zorgen dat apparaten makkelijker te repareren zijn, waardoor apparaten niet meer rücksichtslos worden weggegooid.
In het artikel lees je onder andere over Apple, dat van de iPhone 4 op een gegeven moment de schroeven waarmee dat mobieltje kon openmaken, verving door een nieuwe schroef, een eigen ‘vinding’, waardoor er geen schroevendraaier meer oppaste. Waarom? Om de eenvoudige reden dat Apple niet wilde dat je je eigen telefoon open kon schroeven. Apple repareert de iPhone liever zelf, dat levert geld op. iFixit heeft toen zelf de schroevendraaier gemaakt waarmee je die schroeven kunt losdraaien: de pentalobe-schroevendraaier, te bestellen bij iFixit.
Op de site van iFixit staat hun filosofie beschreven. ‘iFixit is een op wiki-gebaseerde site, die mensen probeert te leren hoe ze bijna alles zelf kunnen repareren. Daarbij kan iedereen zelf een reparatiehandleiding voor een apparaat maken en iedereen kan de bestaande handleidingen bewerken, aanvullen en verbeteren. Onze site maakt het mogelijk voor individuen om hun technische kennis met de rest van de wereld te delen.’
Dat klinkt nobel en de filosofie achter het bedrijf is ook wel nobel. Het gaat er bij iFixit niet alleen om om die kennis te delen, het gaat erom dat je een apparaat dat kapot is, zelf weer nieuw leven in kunt blazen. Het gaat erom om apparaten zo lang mogelijk te kunnen gebruiken. Dat we met een telefoon niet twee jaar doen, maar vier of vijf jaar. Het gaat er kortom om dat we niet zoveel weggooien. Dat is gewoon beter voor onze planeet.
Aan het werk!
Ik keek naar de apparaten die we hier in huis hebben. De batterij van de Amazon Kindle 3 houdt de stroom niet zo erg lang meer vast. Maar er valt nog prima op te lezen. Voor het vervangen van de batterij is bij iFixit een handleiding, de batterij moet ik zelf online zien te vinden. Het lijkt een eenvoudig reparatie en een batterij heb ik online zo gevonden. Ik zou het liefst een SSD-schijf in mijn iMac van eind 2009 bouwen. Ook daar is een handleiding voor. Ik moet dan wel aan de gang met die zuignappen om het glas aan de voorkant van de iMac los te halen. Durf ik dat? Vast wel. De batterij van de eerste generatie Motorola G-mobiel durf ik ook wel te vervangen, maar gelukkig is het nog niet zover. En de batterij van de iPad of de iPod vervangen? Als het moet, dan moet het.
Kijk zelf eens naar de apparaten die je in huis hebt en zoek vervolgens bij de iFixit-reparatiehandleiding of het apparaat erbij zit. Bij elke handleiding staat of de reparatie makkelijk, gemiddeld of moeilijk is. Als je het wilt – en durft natuurlijk – kun je inmiddels heel veel zelf repareren. En durf je het niet alleen aan? In je vriendenkring is er misschien iemand die je wilt helpen en begin met een eenvoudige reparatie. Zelf repareren is beter voor je portemonnee en beter voor de planeet natuurlijk.
Heb jij ervaringen met het repareren van je digitale apparatuur? Heb je wel eens met de handleidingen van iFixit iets gerepareerd? Vertel er over in de reactiemogelijkheid van deze blogpost.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.