gegevens overzetten van je oude naar je nieuwe iPhone

Gegevens overzetten van je oude naar je nieuwe iPhone

Zo eens in de paar jaar is het tijd voor een nieuwe iPhone. En dan is het ook weer tijd voor het overzetten van je gegevens van je oude naar je nieuwe iPhone.

Het was er weer eens tijd voor: een nieuwe smartphone via de provider. De ‘oude’ iPhone XR krijgt een nieuw leven als extra telefoon met een ander nummer. De nieuwe 12 is nog maagdelijk leeg. Waarbij gegevens overzetten van je oude naar je nieuwe iPhone dan vanzelfsprekend van levensbelang is. Er zijn wat dat betreft diverse wegen die naar Rome leiden, waarvan één wel heel effectieve en snelle manier. Althans, meestal want soms gaat dat niet helemaal lekker. Ligt niet aan Apple maar aan het feit dat ik in het buitenland vertoef. Kom ik zo op terug. Eerst de opties. Je kunt gegevens naar de nieuwe telefoon overhevelen via de iCloud, als je die gebruikt voor back-ups. Werkt prima, maar heeft als nadeel dat diverse toch wel essentiële gegevens – waaronder wifi-wachtwoorden en allerlei websitegegevens – niet worden overgeheveld. De meest zekere weg wat dat betreft is gewoon een back-up van de oude iPhone via iTunes maken en deze terugzetten naar de nieuwe. Gewoon lekker ouderwets via een draadje. Maar het kan veel mooier!

Draadloos

Meer recente versies van iOS maken het rechtstreeks gegevens overzetten van je oude naar je nieuwe iPhone mogelijk. Gewoon, zonder verder tussenkomst van een pc of Mac. Zelfs een kabel is niet eens nodig. En dat laatste is maar goed ook, want weinig mensen zullen een Lightning-naar-Lightning-kabel hebben liggen. Of een USB-C naar Lightning-adapter. Die heb je nodig, want met de – in dit geval – iPhone 12 wordt een USB-C naar Lightning-kabel meegeleverd. Die kabel is alleen noodzakelijk als je over een belabberd en/of onbetrouwbaar wifi-thuisnetwerk beschikt; in alle andere gevallen niet.

Simpel

In feite is het heel simpel om gegevens over te hevelen. Zorg dat je oude iPhone aan staat, inclusief Bluetooth en wifi. Schakel dan het nieuwe toestel in. Wacht even tot het ding tot leven komt en leg het oude toestel dicht tegen het nieuwe aan. Je ziet dan een melding verschijnen, waarin gevraagd wordt of je de gegevens van de oude naar de nieuwe telefoon wilt overhevelen. Het is dan een kwestie van de wizard doorlopen en hier en daar wat vragen beantwoorden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je kiest voor Zet over  vanaf, gevolgd door de toestelnaam van je oude iPhone. Waarna het wachten begint.

Soms minder simpel

Bij ons ging dat even mis, want de nieuwe telefoon bleef ‘hangen’ op het configureren van de iCloud. Heel irritant, want je hebt geen enkele invloed hierop en je kunt ook niet zien wat er gaande is. Ik bedacht me ineens dat hier wel eens sprake kon zijn van een kip-ei-verhaal: ik zit in het buitenland, binnen de EU. Wat betekent dat je via roaming zonder verdere kosten gebruik kunt maken van mobiel internet. Heel mooi, maar je moet die optie wel actief aanzetten. Op de oude telefoon was dat wel het geval, maar de nieuwe weet dat voordat de gegevens zijn overgezet natuurlijk nog niet. Aanzetten in de configuratie- annex overzetmodus kan niet. Kortom: eens helemaal opnieuw begonnen en de SIM-kaart niet in de telefoon gestopt. Bam: dat ging meteen goed!

gegevens overzetten van je oude naar je nieuwe iPhone
Het daadwerkelijk overzetten van de gegevens kan wat tijd kosten, allemaal erg afhankelijk van hoeveel data er op je iPhone aanwezig is. Tipje: kopieer eerst al je foto’s en video’s van je oude iPhine nar bijvoorbeeld een NAS of de computer en verwijder deze van de oude telefoon. Scheelt een hoop tijd!

SIMloos

Blijkbaar checkt de iPhone in de configuratiewizard of er dataverkeer mogelijk is. Onder normale omstandigheden is er wat dat betreft meestal niks aan de hand. Maar nu wel. Loop jij dus ook ooit tegen dat ‘hangen’ op het configureren van je account aan, probeer het dan eens zónder SIM. Hier werkte die truc feilloos. Achteraf de SIM inprikken en je bent klaar. Overigens: zet je telefoon eerst uit alvorens je een sim-kaart inprikt. Laat de nieuwe iPhone echter eerst een uurtje of meer indien nodig rustig alle apps installeren en andere administratieve zaken uitvoeren alvorens hem uit te zetten!

gegevens overzetten van je oude naar je nieuwe iPhoneDat computerloos gegevens overzetten van je oude naar je nieuwe iPhone werkt vanzelfsprekend ook onder het gloednieuwe iOS 14. Inmiddels zelfs alweer aanbeland bij 14.1. Wil je alles weten over dit mobiele besturingssysteem van Apple, check dan het al even nieuwe boek Ontdek iOS 14 van Henny Temmink zeker eens. Web, e-mail, foto’s, video, muziek, kaarten, FaceTime, agenda, contacten enzovoort, in een prachtige gebruikersomgeving; dit en nog veel meer heeft iOS 14 te bieden. De auteur doet Apples nieuwe besturingssysteem voor iPhone en iPod Touch haarfijn uit de doeken. Van de eerste kennismaking tot het gebruik van de verbeterde en nieuwe apps: u leert alles om het meeste uit iOS 14 te halen.

Meer tips en trucs leren over iOS? Daar hebben we op dit blog DEZE speciale pagina voor!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.