Netflix heeft aangekondigd de geluidskwaliteit bij z’n videostreams te verbeteren. Een mooie ontwikkeling!
Geluidskwaliteit is nog altijd een ondergeschoven kindje als het gaat om bijvoorbeeld streamingdiensten van video en zelfs vaak ook audio. Deels is dat te wijten aan de ‘ontvangende’ apparatuur – veelal mobieltjes en tablets die geen topkwaliteit audio-hardware aan boord hebben – maar zeker ook aan de zendende kant. Kwaliteit daar is namelijk rechtstreeks gekoppeld aan bandbreedte en dus kosten. Het leidt tot een geluidskwaliteit die aan de ontvangende kant te wensen over laat. Het eindresultaat is niet slecht in de meeste gevallen, maar het had veel beter gekund. Netflix laat nu alvast weten dat het de geluidskwaliteit bij de videostreams gaat oppeppen. Maar zelf kun je ook best iets doen voor een beter geluid.
Compressie
Wil je bijvoorbeeld luisteren naar zo min mogelijk ‘aangetast’ geluid, dan is de mate van compressie van belang. Vrijwel alle muziekdiensten maken gebruik van compressie. In de gratis variant is meestal voor een hogere compressie gekozen dan in een betaalde variant. Een enkeling – zoals bijvoorbeeld Tidal – biedt ook ongecomprimeerde streams aan, maar daar betaal je dan helaas wel fors meer maandelijkse abonnementskosten aan. Want ja: die bandbreedte moet toch betaald worden. Bovendien zien platenmaatschappijen ongecomprimeerd geluid vaak als meer waardevol en dient er dus meer voor betaald te worden. Maar zelfs als je een gewoon Spotify (of Tidal)-abonnement met compressie gebruikt is er zonder meer nog wel het een en ander te verbeteren aan de geluidswaliteit.
DAC
Kijk eerst eens kritisch naar je mobieltje (of tablet) als je deze gebruikt voor luisteren. Betreft dit een goedkoop budget-exemplaar van Chinese makelij, dan zitten daar aan de geluidskant vaak geen bijzonder goede onderdelen in (hoewel je soms verrast kunt worden, juist weer bij die Chinezen!). Hoor je ruis op de achtergrond of klinkt het allemaal wat vlakjes, dan zit er intern iets niet goed in zo’n toestel. Je kunt dan een externe portable DAC (Digitaal-Analoog-Converter) aansluiten; prijzen daarvan liggen tussen de paar Euro en ver over de honderd Euro. Gemiddeld scoor je voor een paar tientjes iets dat beter is dan wat er nu in je – bijvoorbeeld – telefoon zit. Heb je wel een goede middenklasser of high-end telefoon of tablet, dan is de DAC meestal wel te pruimen.
Hoofdtelefoon
Heb je eenmaal een goede geluidskwaliteit naar buiten toe, dan is het zaak om dat ook goed te reproduceren. De meeste draadloze(!) hoofdtelefoons doen dat niet. Bij Bluetooth wordt standaard een overdrachtsprotocol gebruikt dat de draadloze geluidsstream comprimeert. Kortom: compressie (vanuit de streamingdienst) over compressie (via Bluetooth). Dat gaat beroerd klinken. Zonder meer beter is een goede hoofdtelefoon met een ouderwets draadje. Of kies een Bluetooth-hoofdtelefoon waarvoor hercompressie niet nodig is. Zo kun je als je een iPhone gebruikt kiezen voor een hoofdtelefoon die AAC ondersteunt. Dat is het interne compressieformaat dat ook door die iPhone gebruikt wordt, dus de decodering van het geluid vindt pas in de hoofdtelefoon zelf plaats. En zonder dat er opnieuw gecomprimeerd hoeft te worden. Sommige Android-telefoons ondersteunen een soortgelijke systeem, maar dan via aptX
Luisteren
Om je geluid te verbeteren is het dus zaak om even de specificaties van jouw telefoon na te kijken. Schroom vooral niet om in een winkel eens na te vragen of er een (draadloze) hoofdtelefoon in het assortiment aanwezig is die bijvoorbeeld AAC of aptX aan kan. Heel veel geld hoeft dat vaak niet eens te schelen. En – natuurlijk – geldt dat je goed moet luisteren alvorens een hooftelefoon aan te schaffen. Niets is zo persoonlijk als het menselijk gehoor!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.