Gesloten ogen openen

Gesloten ogen openen in Photoshop Elements 2020

oude foto’sJe moet niet alles geloven wat ze zeggen, is een stelregel die ik van mijn vader leerde. Dus toen ik las in Ontdek Photoshop Elements 2020 van André van Woerkom dat je gesloten ogen kunt openen met ‘donorogen’, wilde ik zelf eerst eens kijken of dat écht werkt. Zien is geloven. En verdomd, het werkt als een zonnetje! Gesloten ogen openen in Photoshop Elements 2020.

Het mislukte portret met gesloten ogen

Adobe lijkt Photoshop Elements te gebruiken om wat nieuwe mogelijkheden uit te testen. Het openen van gesloten ogen zit bijvoorbeeld niet (nog niet?) in de grote broer Photoshop. Het is echter een hele leuke toevoeging. Hoe vaak staat op een portret niet iemand met gesloten ogen? Je knippert zo’n 20 keer per minuut met je ogen, dus de kans dat je een portret hebt met dichte ogen is best groot. Daarom schiet je natuurlijk meerdere portretten in de hoop dat er een mooie bij zit, met open ogen. Maar soms is de gezichtsuitdrukking van de foto met de gesloten ogen net wat mooier, of, in het ergste geval, heb je maar één foto. Met die gesloten ogen dus.

Open die ogen!

Gesloten ogen openen
De gesloten ogen, met rechts de donorogen van Photoshop Elements.

Voor deze beperkte test schoot mijn vrouw een tweetal portretten van mij: een met de ogen dicht, een met de ogen open. Op naar Photoshop Elements 2020. Ik moet even wennen aan de manier waarop Photoshop Elements werkt. Je hebt de Organizer en de Editor, dat zijn losse applicaties. Ik importeerde de twee foto’s in de Organizer en opende de foto met de gesloten ogen vervolgens in PS Elements. Ik ging uit van de Expert-editor. In de gereedschapsbalk klikte ik op het Oogje. Onderin het scherm zie je de mogelijkheden van dit gereedschap, zoals het corrigeren van rode ogen. Bij Closed Eye Correction koos ik voor Open Closed Eyes. (Als je de mededeling krijgt dat er geen gezichten gevonden zijn, dan is de analyse van de foto nog niet klaar of gebeurd in PS Elements Organizer.)

Eigen donorogen

Gesloten ogen openen
Open ogen dankzij de donorogen in Photoshop Elements.

Als de analyse van je foto klaar is wordt de foto geopend in het dialoogvenster Open closed eyes. PS Element ziet het gezicht op de foto en je kunt bij de ‘sample eyes’ een paar ogen kiezen. Op zich ziet dat er meteen best aardig uit. Maar het zijn natuurlijk niet de echte ogen van de gefotografeerde persoon. Je kunt van je eigen foto’s ook een foto met donorogen openen. Dat werkt prima, beter zelfs. Het is zelfs wonderbaarlijk hoe eenvoudig dit werkt.

Gesloten ogen openen
Donorogen uit een eigen foto…

Wanneer komt dit in Photoshop?

Gesloten ogen openen
Ogen dicht, ogen open…

Dit is een mogelijkheid die al sinds 2018 in Photoshop Elements zit. Er zijn inmiddels alweer twee nieuwe versies van PS Elements verschenen. Dat geldt natuurlijk ook voor grote broer Photoshop. Adobe heeft deze eye opener nog niet in de grote Photoshop opgenomen. Vreemd en jammer. Het is een prachtig trucje om een mislukt portret om te toveren tot een gelukt portret. Het werkt natuurlijk het beste met de eigen ogen van de geportretteerde persoon, maar heb je die niet, dan is een stel vreemde donorogen een – beperkte – oplossing.

3 gedachten over “Gesloten ogen openen in Photoshop Elements 2020”

  1. Leuke techniek en interessante voorbeelden. Ik neem aan dat de halfgesloten (blauwe) ogen van jou zijn en dat de – geheel open – bruine ogen uit de collectie “Sample eyes” komen.

    1. Ja, die bruine ogen zijn niet van mij. De techniek is leuk. Ik heb er nog wat mee geëxperimenteerd en je kunt er ook afschuwelijke resultaten mee bereiken, zoals mijn donorogen voor de gesloten ogen van mijn kleinzoon… Heel creepy.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.