leren fotograferen met Scott Kelby

Gezellig leren fotograferen met Scott Kelby

In mijn fotografische leven heb ik drie keer een bruiloft gefotografeerd. Je weet hoe dat gaat: ‘Zeg jij bent toch fotograaf, zou jij onze bruiloft willen fotograferen?’ ‘Maar… maar… ik ben meer van de landschappen!’ ‘Ach, zou je het voor ONS willen doen?’ En dan doe je het toch maar, tegen beter weten in. Het is niet zo dat ik er nog wel eens ‘s nachts van wakker schrik, maar dat ik er met plezier aan terug denk, nee. Misschien was het anders geweest als ik het hoofdstuk Bruiloften fotograferen als een professional uit Het beste van Scott Kelby over digitale fotografie had gelezen.

Maak een lijstje

‘Je kunt een bruiloft niet overdoen’ schrijft Kelby. Precies, dat is het het angstaanjagende van het fotograferen van een bruiloft: het moet meteen goed. Voordat ik mijn eerste bruiloft ging vastleggen, las ik veel over de belangrijke tips en trucs voor het succesvol fotograferen van een bruiloft. Ik was waarschijnlijk sneller klaar geweest als ik het hoofdstuk over het fotograferen van een bruiloft in het nieuwe boek van Scott Kelby had kunnen lezen. In dat hoofdstuk krijg je de basistips voorgeschoteld voor het maken van een goede bruidsreportage. Maak van te voren een lijstje met de te fotograferen onderwerpen, verken de ruimte waar de bruiloft plaatsvindt enzovoort, enzovoort. Er is één tip die ik bij mijn laatste bruiloftsreportage graag had toegepast. Kelby noemt het probeer een ‘unplugged’ bruiloft. HIj beschrijft de situatie waarbij iedereen met een mobieltje de ingehuurde fotograaf hindert:

Tegenwoordig heb je op een bruiloft met 80 mensen ongeveer 82 fotografen (alle 80 gasten met hun mobiele telefoon, jij en je tweede fotograaf). Ik ben constant verbaasd over hoe brutaal en opdringerig gasten tegenwoordig kunnen zijn. Ze gaan recht voor je (de fotograaf ingehuurd om de dag vast te leggen) staan, stappen in het gangpad terwijl de bruid eraan komt (je wilt niet weten hoeveel er jou fysiek aan de kant duwen als ze echt die foto willen maken en hoe vaak ze daarmee verpesten wat een geweldige foto zou zijn geweest. Het is alsof het geen bruiloftsgasten zijn, maar toeristen op vakantie).

Maak je niet druk over ruis

Zijn tip? Laat het bruidspaar hun gasten mailen met de vraag of de gasten in ieder geval tijdens de trouwceremonie hun mobieltjes in hun zak willen houden! Een heel goed idee, had ik dat maar geweten tijdens mijn laatste trouwreportage. Deze korte tip sprak me ook erg aan (wat een tijd heb ik gespendeerd aan het schieten van groepsportretten): Een zeer beroemde huwelijksfotograaf gaf me ooit een goed advies over het maken van geposeerde groepsportretten. Hij zei: ‘Zorg dat ze snel klaar zijn. Je moet ze maken, maar niemand geeft erom.’ Ze bevatten meestal geen speciaal of ontroerend moment en het zijn zelden foto’s waar iemand het na de bruiloft nog over heeft (tenzij je ze natuurlijk vergeet te maken). Dus breng iedereen bij elkaar, maak die foto’s en ga verder met de belangrijke taak om de momenten vast te leggen die er wel toe doen.

Gezellig leren fotograferen met Scott Kelby

Een spread uit het hoofdstuk over het fotograferen van bruiloften.

Het is gezellig leren fotograferen met Scott Kelby. Hij strooit met wijsheden als Alleen fotografen maken zich druk om ruis. Of, over de werking van de ingebouwde flitser als trigger voor andere flitsers: Het werkt ongeveer net zo goed als een waterkraan in een toilet op een luchthaven die door beweging geactiveerd wordt, wat betekent dat het goed of fout kan gaan. Nog eentje: Voor dit hoofdstuk ga ik er dus even van uit dat we vrienden zijn (nou, je hebt mijn boek gekocht, dus ik vind je al leuk en je beschikt duidelijk over een gezond beoordelingsvermogen en een onberispelijke smaak). Het is de gepatenteerde Kelby-stijl van schrijven. Hij praat tegen je als een vriend die je – soms een beetje dwingend – advies geeft over allerlei fotografische zaken. Reisfoto’s maken, sportwedstrijden fotograferen, portretten schieten, al deze onderwerpen krijgen een hoofdstuk.

Een huwelijk zal ik niet gauw – ik bedoel NOOIT – meer fotograferen, ook niet met de tips van Kelby op zak. Het hoofdstuk Gebruik je flitser als een professional gaf me inspiratie om zelf maar weer eens aan de gang te gaan met mijn flitsers. Daar ben ik nooit echt goed in geworden en Kelby’s tips en trucs spraken me erg aan. Nu nog even de handleidingen van mijn Godox-flitser en trigger vinden, de apparaten updaten en flitsen maar! Het was gezellig leren fotografen met je, Scott Kelby!

Het boek Het beste van Scott Kelby over digitale fotografie koop je bij de uitgever. Een voorproefje uit dit nieuwe boek over het beginnen met studiofotografie vind je HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.