gezichtsadministratie in Google Foto's

Gezichtsadministratie in Google Foto’s -1

Als je zoals ik meer dan 200.000 foto’s in je Google Foto’s-verzameling hebt én je hebt gezichtsherkenning aan staan, dan vindt Google Foto’s heel veel verschillende gezichten in die fotoverzameling. Google is heel goed in het herkennen van dezelfde gezichten, maar weet natuurlijk niet welke naam bij een gezicht hoort. Dat zul je zelf moeten doen. Hoe je dat doet lees je in deze blogpost. Deel 2 over de namen- en gezichtsadministratie in Google Foto’s vind je HIER.

Het toekennen van namen is in eerste instantie veel werk. Des te meer foto’s je in Google Foto’s stopt, des te meer gezichten. Er zijn natuurlijk ook personen die je misschien maar een paar keer hebt gefotografeerd. Er zijn gezichten die Google Foto’s ziet op schilderijen of affiches en er zijn willekeurige omstanders waarvan je niet weet hoe ze heten en die niet bij de herkende gezichten thuishoren. Je zult al die gezichten dus een beetje moeten ordenen.

Namen toekennen

Als je in de zoekbalk tikt, verschijnen in de cirkeltjes de herkende gezichten.

Klik of tik in de zoekbalk als je in Google Foto’s bent. Je ziet een rijtje met gezichten verschijnen: People. De gezichten staan allemaal geordend op herkenning, maar nu moeten ze nog een naam krijgen. Klik op een vakje met een gezicht. (In dit geval het roodomrande vakje.)

Gezichten zonder namen. Tik op een vakje om de verzameling van dat specifieke gezicht te openen.

Google Foto’s toont alle foto’s waarop die persoon in je fotoverzameling staat. Google Foto’s vraagt je: Who’s is this, Wie is dit? In dit geval zijn het foto’s van mijn kapper Ronald van Dun.

Typ de naam in en klik op Done.

Typ zijn naam in en klik Done. Klaar is Kees, eh Ronald. Al zijn ‘herkende foto’s’ zijn nu met zijn naam getagd. En zo ga je door. Zoals gezegd: in eerste instantie veel werk, maar het is prettig om snel de foto van een persoon op te kunnen zoeken.

Fout herkende foto’s verwijderen

Google foto’s herkent lang niet altijd alles goed. Zo zitten er vaak foto’s bij waarvan Google Foto’s denkt dat het een bepaald persoon is, maar niks hoor, het is hem of haar helemaal niet. Die foto’s kun je eenvoudig uit de verzameling van die persoon verwijderen.

Selecteer de foto die niet bij deze persoon hoort. Kies uit het menu rechtsboven voor Remove results en de foto of foto’s worden bij deze persoon verwijderd.

Foto’s verwijderen die niet bij de gezichtsherkenning horen: Remove results.

In een vervolg op deze blogpost Gezichtsadministratie in Google Foto’s doen we nog wat meer ‘administratieve handelingen’ met Google Foto’s, zodat je de dubbele persoonlijkheden kan samenvoegen en ongewenste personen kunt gaan verbergen.

Op dit blog schrijven we veel over Google Foto’s. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s uit de serie ‘Haal meer uit je smartphone’. Maar ook daar staan ongetwijfeld niet alle antwoorden in. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen.

5 gedachten over “Gezichtsadministratie in Google Foto’s -1”

   1. Ja dat had ik gelezen. Ik heb een Mac en kon in de app store TunnelBear niet vinden.
    Misschien moet ik het dan via mijn Windows Laptop proberen, dan werkt het misschien ook op de Mac??

    1. @H.Jesterhoudt: Het gaat om een VPN-berbnding, waardoor je kunt doen alsof je in America bent. Als je dan je voorkeuren in Google Foto’s opent kun je het aanzetten. Ik zag HIER iets over VPN voor de Mac.

   2. Dank voor je reactie Hans.

    Ik heb het geprobeerd via Opera, daar zit automatisch VPN in. Maar ik kan dan weer niet vinden hoe ik in de desktopversie de gegevens van Google foto moet wissen.
    Dat kan, denk ik alleen via mijn mobiel en dan zit ik weer vast aan TunnelBear waarvoor ik een account moet aanmaken.
    Kortom, te veel gedoe, accounts en wachtwoorden, dus…ik laat het maar zitten.
    Henny

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.