Deze maand augustus is Bewuster en beter werken met Lightroom 6 en CC het Boek van de maand bij Computer Creatief. De auteurs van dit boek – Pieter Dhaeze en Hans Frederiks – ontrafelen in deze uitgave niet alleen de diepste geheimen van deze fotografische duizendpoot, maar leggen tevens met praktische voorbeelden uit hoe je in Lightroom onderwerpen als HDR, zwart-wit, panorama’s samenstellen of het maken van een fotoboek en zelfs een videomontage snel onder de knie hebt. Hieronder vind je een voorproefje uit het boek over Gezichtsherkenning in Lightroom met de functie Mensen. (H.F.)
Gezichtsherkenning in Lightroom
Lightroom CC/6 heeft ingebouwde gezichtsherkenning. Lightroom CC/6 herkent in foto’s gezichten en kan na enige training de juiste naam bij een gezicht vinden. De gezichtsherkenning in Lightroom heet Mensen. Je kunt Mensen aanzetten door op de knop voor Mensen in de werkbalk te klikken of door de letter ‘O’ te toetsen. Mensen is ook vanuit het menu Weergave op te roepen.
De knop Mensen

Wanneer u voor de eerste keer op de werkbalk in de module Bibliotheek de knop Mensen aanklikt, verschijnt er het informatievenster met de mededeling Welkom bij de weergave Mensen. Er is een korte uitleg over de gezichtsherkenning. U kunt een keuze maken om Lightroom in de achtergrond in al uw foto’s – in de hele catalogus – naar gezichten te laten zoeken, of alleen daar waar u wilt dat Lightroom naar gezichten in foto’s zoekt. U kunt Lightroom dus in een map naar gezichten laten zoeken of in de foto’s die in de filmstrip staan.
Activiteiten Centrum
Als u een goed gevulde catalogus heeft met heel veel foto’s, kan die gezichtsherkenning veel tijd en heel veel rekenkracht van uw computer kosten. U kunt Lightroom in dat geval bijvoorbeeld ’s avonds de opdracht geven op de gezichtsherkenning toe te passen, zodat u ’s morgens weer met uw normale werk in Lightroom verder kunt. U kunt – als Lightroom nog niet klaar is met het herkennen van gezichten in uw catalogus – de gezichtsherkenning tijdelijk pauzeren vanuit het Activiteiten Centrum bij het naamplaatje.
Gezichten in foto’s

Wanneer de functie Mensen is ingeschakeld, gaat Lightroom opzoek naar gezichten in de foto’s. In eerste instantie weet Lightroom natuurlijk niet wie de mensen op de foto’s zijn en zult u bij de gezichten die Lightroom vindt een naam in moeten voeren. Dat is een arbeidsintensieve klus. Des te vaker een gezicht voorkomt, des te beter Lightroom dat gezicht kan herkennen.
Mensen die er niet zijn
Lightroom ziet echter soms ook gezichten die er niet zijn. Wanneer u de functie Mensen heeft aangezet, verschijnen er in eerste instantie op het scherm in het onderdeel Mensen zonder naam allemaal gezichten waarbij Lightroom nog geen naam weet. Logisch. In het grijze balkje onder het gezicht staat een vraagteken. In dit balkje typt u de naam die bij het gezicht hoort. U sluit af met een Return. Het gezicht is nu herkend en verdwijnt naar het bovenste deel van het scherm naar het onderdeel Benoemde mensen. Het volgende gezicht wordt automatisch geselecteerd.
Steeds betere gezichtsherkenning
Wanneer er een aantal verschillende foto’s van één gezicht herkend en benoemd zijn, kan Lightroom dat betreffende gezicht steeds beter herkennen. Als Lightroom een gezicht denkt te herkennen komt de herkende naam in het grijze balkje te staan, met een vraagteken erbij. Klik het vakje met de foto aan en met Shift-Return voegt u de herkende foto bij de Benoemde mensen. Als Lightroom in een stel opeenvolgende foto’s hetzelfde gezicht ziet, dan vormt Lightroom er een stapeltje van. U herkent het aan een zwart vakje linksboven in de foto, waar u het aantal herkende foto’s ziet. Ook zo’n stapeltje foto’s kunt u in een keer met Shift-Enter bij de benoemde mensen voegen. Als u de Alt-toets ingedrukt houdt en de muisaanwijzer over de foto beweegt, toont Lightroom de verschillende foto’s in het stapeltje.

Op een zeker moment zullen er in de herkenningsfase verschillende vakjes komen met daarin dezelfde persoon. U kunt die in één keer bij de Benoemde mensen voegen. Daartoe selecteert u met Shift-klik een reeks verschillende vakjes, of als ze niet opeenvolgen, selecteert u ze met Cmd- (Mac) of Ctrl-klik (Windows). Vervolgens gaat u op een van de geselecteerde vakjes staan en sleept u met ingedrukte (linker) muisknop dat vakje naar de persoon in de Benoemde mensen.
Gezichtsgebied verwijderen
Zijn er personen bij waarvan u de naam niet kent en die u niet bij de benoemde personen wilt hebben, kunt u de gezichtsherkenning voor die betreffende foto uitzetten. In het vakje met de foto met het gezicht dat u niet wilt herkennen, klikt u in het grijze balkje aan de linkerkant op het kruisje, Dit gezichtsgebied verwijderen. Het gevonden gezicht verdwijnt uit de Mensen zonder naam. U kunt in plaats van op het kruisje te klikken ook de Delete-toets gebruiken.
Gezichtsgebied tekenen

Het is ook mogelijk om zelf in een foto een gezicht aan te geven en dat vervolgens te benoemen. Het gebeurt soms dat Lightroom geen gezicht herkent, maar er wel een is. Deze mogelijkheid heeft u in de loepweergave van de module Bibliotheek als u bezig bent met gezichtsherkenning. In de werkbalk onderin Lightroom (als de werkbalk niet aanwezig is toetst u T op uw toetsenbord) vindt u het gereedschap Gezichtsgebied tekenen. Met dit gereedschap kunt u een rechthoek om een gezicht heen trekken. Vervolgens vult u boven het kader in het vakje de naam van de persoon. Enter en klaar.
Als u bij de Bevestigde gezichten op een van de bevestigde gezichten dubbelklikt, komt u in de Enkele gezichten-modus. Lightroom zoekt dan tussen de gevonden gezichten Gelijkende gezichten.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.