Houd je ook van gifjes? Van die hortend en stotend bewegende foto’s achter elkaar? Ik in ieder geval wel en Google Foto’s maakt ze automatisch voor je. En als dat niet het geval is, maak je ze in Google Foto’s gewoon zelf. Google Foto’s en gifjes, we leggen het uit in deze blogpost.
Er zijn liefhebbers van gifjes, er zijn er die gifjes haten, ik vind ze in ieder geval vaak heel leuk en verrassend. Ik ben er zelfs een beetje anders door gaan fotograferen: niet één foto, maar altijd een reeks, als de situatie zich daartoe leent.
Een gifje bestaat uit een aantal losse beelden die achter elkaar zijn gezet en die dan gezamenlijk een bewegend filmpje vormen. Het resultaat van die serie foto’s wordt een GIF-animatie ofwel kortweg een gifje genoemd. GIF komt van het gif-bestandsformaat, het Graphics Interchange Format. Het bestaat al heel lang, vanaf het begin van het world wide web, toen het soms de enige manier was om iets bewegends te laten zien. Toen kwam Flash en vond iedereen gifjes maar ouderwets en lelijk, maar nu is het weer leuk en modern.
Hoe schiet je de foto’s voor een gifje?
Je kunt een gifje zien als een kort filmpje, dat zijn charme ontleent aan het feit dat het schokkerige beelden heeft, dat het filmpje het niet vloeiend verloopt. Een soort animatie van beelden. Hoe maak je foto’s die geschikt zijn voor een gifje? Het enige wat je moet doen is de camera zoveel mogelijk op hetzelfde punt gericht houden en dan snel achterelkaar een stel foto’s maken. Houd de camera dan zo stevig mogelijk vast, als je teveel beweegt wordt het gifje later wel érg schokkerig. Zet je (spiegelreflex)camera op de snelvuurstand (burst setting), de stand waarin je snel achter elkaar foto’s maakt als je de ontspanknop ingedrukt houdt. Zo schiet je snel een stel foto’s van een situatie. Heb je geen snelvuurstand op je camera of schiet je foto’s met je mobiel die dat niet heeft? Maak dan zo snel als je kunt is een aantal foto’s achter elkaar en houd de camera dus zo stil mogelijk. Als je foto’s met je mobiel maakt en je hebt Google Foto’s al ingesteld, komen de gemaakte foto’s vanzelf bij Google Foto’s en op der? servers van Google terecht. Als je foto’s maakt met je ‘gewone’ camera dan zet je die foto’s eerst op je pc en stuur je ze vervolgens met de Google Photos Backup-applicatie naar Google Photos.
Het automatische gifje
Als de foto’s eenmaal bij Google zijn aanbeland, hoef je meestal niet al te lang te wachten voordat de eerste gifjes verschijnen. Google Foto’s noemt ze overigens Animaties. Ik weet niet precies wat voor Google de criteria zijn om een gifje te maken. Een en ander vindt natuurlijk geautomatiseerd plaats, er zit geen persoon – de gifmenger – die de gifjes samenstelt. Het belangrijkste criterium zal wel zijn dat je foto’s snel achterelkaar genomen zijn. Dat resulteert bij mij regelmatig in gifjes van een stel panoramafoto’s die natuurlijk ook snel achter elkaar genomen zijn. Geen probleem. Die swipe je gewoon weg, die hoef je niet te bewaren.

De meest gifjes komen dus vanzelf, die maakt Google. Je vindt ze in de Assistent. Aldaar kun je ze bekijken en bewaren.

TIP • Creaties Alles wat jij zelf maakt aan gifjes en wat Google Foto’s voor je maakt vind je bij Creaties. Hoe kom je bij Creaties? Als je in Google Foto’s op het vergrootglas tikt, krijg je te zien waar je allemaal op kunt zoeken. Scroll naar beneden en zie je Creaties tussen Video’s en Google Drive. Het symbool van de drie sterretjes van Creaties zie je ook terug tussen je foto’s. Een gifje tussen je foto’s herken je altijd aan dit tekentje.

Zelf een gifje maken
Soms kun je op je gifje wachten tot je een ons weegt. De gifmenger van Google ziet er geen gifje in. Misschien zit er teveel tijd tussen de foto’s die je hebt gemaakt? Maar jij ziet er wél een gifje in en dat kun je zonder veel problemen zelf mengen. Het gaat als volgt:
- Je selecteert de foto’s waarvan jij vindt dat er een animatie van gemaakt kan worden.
- Je klikt op het +-teken bovenaan je scherm.
- Je krijgt een keuzemenu voorgeschoteld. Daaruit kies je Animatie.


Google Foto’s zet de foto’s voor je achter elkaar en klaar is je GIF-animatie. De animatie wordt automatisch tussen je foto’s gezet. En is het toch een mislukt gifje? Dan gooi je hem in de prullenmand.

TIP • Gebruik de Assistent Je kunt ook vanuit de Assistent zelf beginnen. Ook daar zie je het +-teken. Als je daarop klikt kun je daar voor Animatie kiezen. Je moet minimaal 2 en je kunt maximaal 50 foto’s selecteren voor de animatie.
In deze blogpost heb je kennis gemaakt met het maken van GIF-animaties vanuit Google Foto’s. Dit is een deel uit een serie over het werken met Google Foto’s. Andere afleveringen in deze serie over Google Foto’s vind je HIER, HIER, HIER, HIER, HIER en HIER.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.