Hal Lasko was ongetwijfeld de meest bekende kunstenaar die Paint als canvas gebruikte

Goed nieuws voor Paint freaks

Hoewel Microsoft eerder aankondigde Paint te vervangen door een nieuwe 3D-app in Windows 10, lijkt het daar een klein beetje op terug gekomen. Goed nieuws voor de liefhebbers dus.

Het was één van de meest geliefde onderdelen dat zou sneuvelen na de komende herfst-update van Windows 10: Paint. Het populaire tekenprogramma dat al sinds mensenheugenis vast onderdeel is van Windows moest het dan afleggen tegen een frivole 3D-variant. Tot verdriet van velen, want het aloude tekentooltje was en is een handig hulpmiddel voor snelle schetsen. En wordt zelfs door kunstenaars ingezet voor zogeheten pixelkunst. Blijkbaar is Microsoft toch een beetje geschrokken van alle ophef die de exit van Paint veroorzaakte. Inmiddels lijkt de softwaregigant dan ook (een beetje) te zijn terug gekomen op de beslissing. Paint blijft na de herfstupdate beschikbaar als app in de Windows Store.

17 oktober is D-Day

Overigens staat de herfst update van Windows 10 nu officieel voor 17 oktober op de rol. Ietsje later dus dan de verwachting, want een hoop mensen gingen uit van deze maand. Even uitstel van executie dus voor bezitters van de Home-versie van Windows 10. Pro-gebruikers kunnen de upgrade nog altijd uitstellen via de alhier beschreven methode.

Paint art

Terug naar Paint. We hebben al een link naar een voorbeeld van een Paint-artiest gegeven. Maar er is nog veel meer moois te vinden. Kijk bijvoorbeeld maar eens hier. Alle creaties zijn in het simpele Windows tekenprogramma gemaakt. Dat geldt ook voor de afbeeldingen die je ziet op deze site. Ongetwijfeld de meest bekende artiest die gebruik maakte van het simpele tekenprogramma is Hal Lasko. Hij was een traditionele kunstenaar, tot zijn ogen slechter werden. Op dat moment schakelde hij – inmiddels 90 jaar – over op Paint. Je kan kunstwerken van hem kopen op zijn site. Lasko overleed op 98-jarige leeftijd, dus hij heeft de (bijna) teloorgang van zijn geliefde programma niet meer meegemaakt. In ieder geval fijn dat Paint toch nog voortleeft. Weliswaar niet meer als standaard onderdeel van Windows 10, maar vooralsnog eenvoudig te downloaden en installeren. Of Microsoft het programma echter nog bij gaat houden is de vraag. Anderzijds is dat wellicht ook helemaal niet nodig: het is goed zoals het is. En vormt mogelijk een inspiratiebron voor nog komende pixelkunstenaars!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.